Hvordan bli kvitt en betalingsanmerkning

betalingsanmerkning

I skrivende stund er over 200 000 nordmenn oppført med en eller flere betalingsanmerkninger hos norske kredittbyråer, noe som gjør det vanskelig for disse å skaffe seg diverse lån eller kredittkort. En betalingsanmerkning er et resultat av en utelatt betaling, og det er skremmende høye tall. Hvis du er en av disse, så lurer du helt sikkert på hvordan man kan bli kvitt en betalingsanmerkning. Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

Hva er en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning får man dersom man unnlater å betale en regning eller et krav. Den kommer først når kravet har gått til inkasso og at man fortsatt ikke har betalt. Det tar med andre ord nokså lang tid å pådra seg en betalingsanmerkning, men skaden er ganske så stor. Personer med betalingsanmerkning vil verken kunne ta opp et boliglån, søke om forbrukslån, lån til bil eller til og med ikke skaffe seg et kredittkort.

Betalingsanmerkningene føres hos de store kredittbyråene i Norge, og man blir avslørt når det utføres en kredittsjekk av en. Med andre ord kan det være nokså store konsekvenser forbundet med slike anmerkninger.

Slik blir du kvitt en betalingsanmerkning

Å bli kvitt en betalingsanmerkning er for øvrig enkelt – forutsett at man har de pengene som kreves. For når man betaler det kravet som førte til betalingsanmerkningen, selv om det kanskje er to år siden, så skal anmerkningen automatisk slettes. Men selv om dette høres ut som en enkel løsning, så er det slettes ikke sikkert at man klarer å betale et to år gammelt krav der både renter og gebyrer har løpt siden det opprinnelige kravet ble sendt.

Men hvis man ønsker å komme seg inn på boligmarkedet når man har en betalingsanmerkning, så er dette trolig eneste løsning. Og de fleste vil uansett ønske å gjøre opp for seg når de har muligheten til det, og prinsippet om at ingen skal være svartelistet for evig gjør seg gjeldende her.

Betalingsanmerkninger forsvinner over tid

Det er også slik at betalingsanmerkninger forsvinner over tid, slik at man ikke nødvendigvis vil være svartelistet fra bank- og abonnementstjenester for all fremtid. En betalingsanmerkning regnes som foreldet etter fire år, og da vil den slettes fra registrene til kredittbyråene. Uansett så er det verdt å tenke på at den bedriften som du aldri betalte kravet til fortsatt kan ha deg svartelistet i sine egne systemer slik at du kanskje ikke får bestilt deres tjenester selv om betalingsanmerkningen har blitt slettet.