Guide til MasterCard kredittkort

MasterCard er et amerikansk selskap som står bak et av verdens største betalingssystemer. Her i Norge forbinder vi logoen deres først og fremst med kredittkort, mens bankkortene gjerne har VISA på forsiden. Les nedenfor om hvilken praktisk betydning dette har når du skal velge kort.

Forskjellen mellom betalingssystem og kredittyter

Folk refererer gjerne til både kredittkort og bankkort når de sier slikt som ”betale med MasterCard”. Strengt tatt er dette feil valg av ord.

MasterCard og VISA er kun betalingssystemer. Det vil si at selskapene sørger for å flytte pengene mellom kjøper og selger, eller mellom korteier og bank når det er snakk om kontantuttak.

Systemene som sådan har ingenting med kreditten din å gjøre (eller pengene på kontoen din, når du betaler med bankkort).

Pengene kommer i stedet fra selskapet som utsteder kortet. Eier du for eksempel et MorrowBank MasterCard, er det Komplett Bank som gir deg kreditt, mens MasterCard er betalingsløsningen som Komplett foretrekker å samarbeide med.

Mastercard er anvendelig over hele verden

Det spiller ikke så stor rolle om kredittkortet bruker VISA eller Mastercard som betalingsløsning. Begge systemer aksepteres over hele verden.

MasterCard og VISA er de to mest utbredte og anvendelige betalingssystemene.

Begge aksepteres i over 200 land, og begge er tilknyttet over 40 millioner brukersteder. Så godt som alle minibanker i verden aksepterer både bankkort og kredittkort med MasterCard, og det samme gjelder de aller fleste nettbutikker.

Flest MasterCard kredittkort i Norge

I Norge har VISA, sammen med BankAxept, blitt den mest vanlige betalingsløsningen for bankkort, det vil si kort som er tilknyttet kontoen din. BankAxept er vårt nasjonale betalingssystem, mens VISA-tilknytningen sørger for at du kan handle i utlandet med bankkortet.

Du finner bankkort med MasterCard også, men ikke i like stort omfang. Derimot er MasterCard det mest brukte betalingssystemet for norske kort med kreditt, mens VISA er en god nummer to på denne fronten.

Har betalingsløsningen noen betydning?

Så lenge du velger kredittkort med enten MasterCard eller VISA, får du bortimot optimalt med bruksmuligheter.

Andre systemer er mindre utbredte. American Express aksepteres på omtrent 60% av de samme stedene som VISA og MasterCard, mens Diners Club er helt på vei ut av markedet.

Om du velger kredittkort med VISA eller MasterCard har omtrent ingen betydning. Begge betalingssystemene aksepteres overalt i verden.

Betingelser og fordeler er viktigst

Det du bør fokusere på når du skal velge nytt kredittkort, er først og fremst de økonomiske betingelsene, samt hvilke fordeler du får. Så lenge betalingssystemet er enten VISA eller MasterCard, kan du være trygg på at kortet blir akseptert over hele verden.

Velg kredittkort som er billigst mulig, og som gir deg fordeler der du trenger de. Dette er de viktigste punktene du bør tenke på når du skal sammenligne tilbudene:

  • Årsavgift – Velg kort som er gratis å eie.
  • Renter – Kortet bør ha så lave renter som mulig.
  • Gebyrer – Kortet bør ha lavt eller intet gebyr for kontantuttak.
  • Valutapåslag – Kortet bør ha lavest mulig valutapåslag (1,75% er normalt).
  • Rabatter – Kortet bør gi fast rabatt på produkter du vanligvis handler.
  • Cashback – Det er fint å få tilbake litt av pengene, selv om beløpsgrensene ofte er lave.
  • ReiseforsikringMange kort gir deg gratis reise- og avbestillingsforsikring.
  • Andre forsikringer – Noen kort har egenandelforsikring for leiebil, tankfeilforsikring, ID-tyveri-forsikring, eller andre forsikringer.
  • Rentefri kreditt – Lengden på den rentefrie perioden er vanligvis enten 45 eller 50 dager.
Meny