Det er mulig å gjøre julehandelen billigere ved å betale med kredittkort. De beste kortenes fordelsprogram har gjerne faste rabatter, i tillegg til at du får tilbake litt penger for hvert kjøp. Skal du dra nytte av dette må du unngå rentekostnadene. Les her om hvordan du foretar en smartere julehandel.
Hvem tar julehandelen på kreditt?
Bankenes og kredittselskapenes statistikk viser at stadig flere tar julehandelen med kredittkort. Cirka hver tredje person drar kredittkortet når de kjøper julegaver og julemat, og det er flere menn enn kvinner som gjør dette.
De samme undersøkelsene viser også at de aller fleste ikke utsetter tilbakebetalingen. Akkurat dette er viktig, og sentralt for hva resten av artikkelen vil ta for seg.
Slik bruker du kredittkort smart
Før du velger å ta julehandelen på et kredittkort, bør du sette deg inn i hvordan du unngår eller begrenser kostnadene. Utgangspunktet for å bruke kortet smart er at du kan unngå rentene, og samtidig få rabatter og andre fordeler.
Det gjør du slik:
- Unngå såkalt kontantbruk. Da beregnes det renter fra transaksjonsdatoen, og kanskje gebyr i tillegg. Som kontanter regnes alle typer uttak, betaling på Posten, regningsbetaling og overførsler fra kortet.
- Utnytt den rentefrie kreditten. Kortet ditt gir deg minst 45 dagers rentefritak for kjøp av varer og tjenester.
- For å unngå rentene må du betale tilbake hele kredittbeløpet innen forfallsdatoen på neste regning.
- Vær oppmerksom på at mange kredittselskap setter et minimumsbeløp på fakturaen. Det er ikke nok å betale bare minimumsbeløpet om du vil unngå rentene.
- Klarer du ikke betale hele kredittbeløpet denne måneden? Betal alltid så mye du kan, så reduserer du rentekostnadene.
Hvis du bruker kortet i forhold til hva du har råd til å betale tilbake innen forfall, kan du spare på en god del på julehandelen.
Få penger tilbake på kjøpet
Det er fortrinnsvis to måter å spare penger på når du betaler med kredittkort, henholdsvis cashback og faste rabatter. I tillegg kommer de gratis forsikringene, som du kan lese mer om nedenfor.
Fordelsprogram med Cashback
Cashback er når du får tilbake litt av pengene når du betaler med kredittkortet. Denne ordningen tilbys av stadig flere kredittselskap, men det er variasjoner i hva du får Cashback for, og hvor mye du kan spare.
Her er tre typiske eksempler som illustrerer forskjellene:
Santander RED – Dette kredittkortet har blant markedets laveste renter, i tillegg til et meget godt fordelsprogram. Du får Cashback på inntil 15% i nesten 300 nettbutikker, i tillegg til faste rabatter på flere hundre hotell, restauranter, arrangementer, og så videre. Alle kort fra Santander er tilknyttet Apple Pay. Se også på Flexi VISA fra Santander, der du selv velger hvilke kategorier du vil ha Cashback fra.
Ikano VISA – Med et Ikano VISA får du Cashback på inntil 10%, der kategoriene skifter hver måned. For eksempel får du penger tilbake på alt du handler i dagligvarebutikker i desember, fordi da bruker de fleste av oss mer penger på slikt. I sommermånedene er rabattene ofte ferierelatert, for eksempel på reiser, hagemøbler, og så videre. Ikano VISA er det kortet som har høyeste beløpsgrense for Cashback, og på 5 000 kroner per måned.
Re:member MasterCard – Kortet er tilknyttet fordelsprogrammet Re:member Reward. Du får rabatter i over 200 nettbutikker, der Cashback kan komme opp i 20%. Rabattene du får tilgang til inkluderer også slike ting som hotell, reisebilletter, og mye annet de fleste av oss kjøper jevnlig. Dette kortet har også reiseforsikring inkludert.
All Cashback du tjener opp blir trukket fra på fakturaen. De fleste kort med Cashback har en beløpsgrense for hvor mye du kan få tilbake hver måned, og for hver 12-måneders periode. Sett deg inn i hva som gjelder for hver enkelt kort, før du bestemmer deg.
Fordelsprogram med faste rabatter
De fleste kort som gir deg Cashback, gir også faste rabatter. Rabattprogrammene varierer en del i forhold til kredittselskap. Dette bør også være med i vurderingen av hvilket kort du vil få mest nytte av. Du har for eksempel neppe behov for rabatt på bensin, dersom du ikke eier bil.
Forskjellene på en fast rabatt og Cashback er:
- Faste rabatter trekkes direkte fra på prisen når du betaler, mens Cashback trekkes fra på neste regning.
- Det er ingen månedlige eller årlige beløpsgrenser på faste rabatter.
- En fast rabatt gis av salgsstedet, mens Cashback er en prosentandel du får av kredittselskapets provisjoner.
Alt ettersom hva det gis prisavslag på, utgjør de faste rabattene som regel større besparelser enn Cashback. Det beste er å få med seg begge deler.
Sikker julehandel på nett
Kredittkort er det sikreste betalingsmiddelet, også når du handler i nettbutikker. Likevel er det flere ting du bør være oppmerksom på, uansett hvilken type kort du betaler med.
- Bruk fortrinnsvis kjente butikker.
- Sjekk Forbrukertilsynets liste over falske nettbutikker dersom du er i tvil.
- Vær kritisk til butikker som har svært lave priser i forhold til hva som er normalt.
- Sjekk om butikken har informasjon som gjør det enkelt å kontakte de.
- Ta vare på dokumentasjon for kjøpet, spesielt hvis du bruker mye penger.
Hvis du mot formodning blir lurt, eller av en eller annen grunn ikke mottar varen, er det gode sjanser for at du ikke taper pengene dersom du betalte med kredittkort. Sett deg inn i reglene for hvordan du går frem med en klage.
Julegaver fra nettbutikk i utlandet
Dersom nettbutikken er basert utenfor Norge, må du per 2019 betale både toll og MVA når kjøpesummen er mer enn 350 norske kroner. Du kan bruke tolletatens egen importkalkulator for å beregne dette.
Fra 1. januar og 1. april 2020 endres reglene for hvordan toll og MVA beregnes.
- 1. januar 2020 – Du må betale toll og MVA for alle næringsmidler (mat) uansett kjøpesum.
- 1. april 2020 – Du må betale MVA på alle andre varer (klær, sko, elektronikk, etc.) uansett kjøpesum, men du slipper toll dersom kjøpesummen er under 3 000 norske kroner.
Husk at tollen utgjør kun 10,7%, mens MVA utgjør 25%. Husk også at frakt som regel kommer i tillegg.
Tar du julehandelen i London?
Mange nordmenn reiser på weekendtur til europeiske storbyer før jul, og tar julehandelen der. Det er også stadig flere som feirer julen i utlandet.
Fordelene med å betale med kredittkort er enda større på reise enn hjemme. Ikke bare om vi tenker på sikkerhet, men også i forhold til mulighetene til besparelser.
- Mange kort gir faste rabatter på reiser og reiserelaterte produkter.
- Gir kortet Cashback får du penger tilbake også når du handler utenfor landegrensen.
- Betaler du halvparten av reisekostnadene får du reiseforsikringen gratis, så fremt kortet ditt inkluderer dette.
- Noen kort gir gratis egenandelforsikring på leiebil, tankfeilforsikring, eller ID-tyveri-forsikring.
- Sjansene for feil og svindel er større i mange land enn hjemme i Norge. Derfor er det viktig å bruke det sikreste betalingsmiddelet i utlandet.
- Har du med deg kredittkort har du også tilgang til nødpenger dersom behovet oppstår.
- Betaler du reisen med bankkort, risikerer du at reisekontoen blir tom ved feil, konkurser hos reiseselskap, og så videre. Dette unngår du med et kredittkort.
Oppsummering
- Du kan spare på julehandelen ved å utnytte unike rabatter og Cashback i et kredittkort. For å unngå at renter spiser opp det sparte, må du betale tilbake kreditten innen forfall på neste regning.
- Kredittkortet er det sikreste betalingsmiddelet, spesielt når du handler på nett. Disse kortene er også svært gode å ha når du er på juleferie i utlandet. De beste reisekortene gir deg gratis forsikring, du unngår å få kontoen tømt, og du har tilgang til nødpenger.