15 generelle tips for en bedre privatøkonomi

tips privatøkonomi

Har du ikke like god kontroll på privatøkonomien som du skulle ønske at du hadde, og er utgiftene kanskje større enn inntektene? Eller har du et såpass stort forbruk at det ikke nytter å spare? I så fall kan du ta kontroll over privatøkonomien ved å følge våre 15 generelle tips for en bedre privatøkonomi.

1. Bruk av budsjett

Ved å sette opp et personlig budsjett får du ikke bare en god oversikt over privatøkonomien, men du får også en god anledning til å bruke mindre penger. For de fleste vil det nemlig være motivasjon nok i seg selv å måtte holde seg til budsjettet.

2. Ikke bruk penger unødvendig

Det er mye sløsing blant nordmenn, og dersom man har rot i privatøkonomien så egner ikke dette seg. Med unødvendig forbruk mener vi shots på byen, mengder med energidrikke, fast-food og så videre.

3. Åpne spareavtale i banken

De fleste banker tilbyr gunstige spareavtaler som gjør det enkelt for deg å komme i gang. Du behøver nødvendigvis ikke å spare så mye om gangen – det viktigste er at du kommer i gang slik at du får kjenne litt på følelsen av å ha sparepenger på konto.

4. Snakk om forbruket deres

Er dere to i et forhold, så er det viktig at dere snakker om økonomi. Kanskje er dette et vanskelig tema, slik at begge fortsetter å bruke penger uten å snakke om det. Ved å ta opp situasjonen kan dere sammen løse den.

5. Kutt utgifter

Det er helt sikkert mulig å kutte utgifter. For eksempel trenger du neppe både Netflix, HBO og Viaplay – og følgelig kan du spare flere hundre kroner måneden. Det samme gjelder med andre hobbyer man eventuelt måtte betale for.

6. Sammenlign priser

Ved å sammenligne priser når du handler, uavhengig av om det er matvarer, interiør, klær eller noe helt annet, så kan du spare mye penger. Det kan nemlig være store prisforskjeller på det samme produktet.

7. Planlegg innkjøp og mathandel

Planlegg maten dere skal spise for resten av uken, og handle kun en gang. Dette vil påvirke økonomien i positiv grad. Dere kan også planlegge øvrige innkjøp langt frem i tid, slik at man virkelig har kontroll på økonomien.

8. Handle kun på tilbud og salg

Det er mye penger å spare på å handle matvarer som er på tilbud, og klær på salg. Har man dårlig økonomi så kan man ikke ta seg råd til det dyreste og mest eksklusive, med mindre det er på salg eller tilbud.

9. Kjøp brukt når du skal handle

I stedet for å kjøpe ny sofa fra Skeidar, så kan du søke på FINN for å finne tilsvarende sofa til en langt billigere penge. Det er ekstremt mye penger å spare på å handle brukt, og det finnes mange flotte og godt brukte produkter der ute.

10. Ønsk dere relevante gaver

Når det skal feires fødselsdag eller utveksles julegaver, så kan du/dere ønske dere ting dere trenger – fremfor å ønske seg «duppeditter» og luksus man ikke ville ha prioritert dersom man skulle ha kjøpt det selv.

11. Bruk kredittkortets fordeler

Et kredittkort har mange fordeler som kan la deg spare penger. For eksempel kan du faktisk få tilbake penger når du bruker kortet til å handle med. Videre har også mange kredittkort reiseforsikring inkludert, slik at du kan si opp den du har i banken.

12. Prioriter dyr gjeld

Har du gjeld hos flere instanser, som for eksempel boliglån, studielån, billån og forbrukslån, så må du prioritere den gjelden med høyest rente. Sett de andre lånene på vent, og betal ned det du makter.

13. Refinansier boliglånet

Ved å refinansiere boliglånet kan du spare svært mye penger. Har du vært boligeier i noen år, så har boligen trolig steget i verdi. Dette vil gi deg gunstigere rente og lavere belåningsgrad hos banken, som altså sparer deg for penger.

14. Reis på billige ferier

Bestill restplass eller vær ute i god tid når dere skal reise utenlands. Eller kanskje er man nødt til å legge ferien til Norge i år? Uansett, så finnes det mange billige feriealternativer man kan velge.

15. Bruk kollektivtransport

Parkerer du bilen til fordel for kollektivtransport, så vil du garantert spare penger og få en bedre privatøkonomi av dette. Kanskje kan du til og med finne frem sykkelen, og spare enda mer penger.