Behandling av kredittkort

Lar du kredittkortet- eller bankkortet ditt slenge rundtomkring, eller er du mer påpasselig? I dagens moderne verden er det svært mange mennesker som hver eneste dag blir utsatt for svindel gjennom disse kortene, og følgelig er det lurt å ta forhåndsregler slik at man unngår dette. Dette gjelder enten man befinner seg utenlands på ferie, eller rett og slett når man betaler i kassa på Rimi eller Rema. Her skal vi fortelle deg hvordan man skal behandle et betalingskort.

Aldri gi fra deg kortet ditt

Hvis man befinner seg på en restaurant og skal betale med kredittkort, så skal man aldri gi fra seg kortet til servitøren som forsvinner med det for å utføre betalingen. Du vet aldri hva som skjer, og det kan godt hende betjeningen skriver ned kortinformasjonen din eller tar kopier av kortet. Dette bør man være spesielt obs på når man ferierer utenlands. Det er naturligvis ikke slik at alle gjør dette, men det gjelder å være føre var.

Skjul PIN-koden når du betaler

En av de vanligste metodene svindlerne bruker i dag, er at de ser over skulderen din når du taster inn PIN-koden for å utføre en betaling i en butikk eller et uttak i en minibank. Deretter er de gjerne flere mennesker som står utenfor og venter, og på et blunk har de klart å rappe til seg kreditt- eller bankkortet ditt. Derfor gjelder det å ikke utsette seg selv for slike situasjoner, ved å skjule inntastingen av PIN-koden når du betaler.

Sperr kortet dersom du mister det

Hvis du skulle bli frastjålet et bank- eller kredittkort, eller eventuelt miste det, så gjelder det å sperre kortet så fort som mulig. Dette kan du gjøre via døgnåpne telefonlinjer hos de fleste norske banker, og det vil være avgjørende for at du ikke skal bli tappet for penger.

Oppbevaring

  • Ikke legg kortet på et elektrisk apparat som TV eller radio. Dette kan ødelegge magnetstripen.
  • Oppbevar alltid kortet i lommeboken, helst adskilt fra andre kort.
  • Ikke utsett kortet for solskinn over lengre tid
  • Ikke ha mobiltelefon og kredittkort i samme lomme.