Likheter mellom kredittkort og forbrukslån

forbrukslan

Skal jeg søke om et forbrukslån, eller skal jeg bare betale med kredittkortet? Dette er nok en problemstilling mange nordmenn har vært innom, og det kan være en problemstilling som er vanskelig å løse dersom man ikke kjenner til forskjellene og likhetene mellom et kredittkort og et forbrukslån. For mens de to typene kredittlån egentlig kan beskrives som to sider av samme sak, så er det noen skilnader som gjør at den ene typen lån egner seg bedre foran den andre i enkelte situasjoner.

Så likt er egentlig et kredittkort og et forbrukslån

Den største likheten mellom et kredittkort og et forbrukslån, er at uansett hvilken av disse to metodene du velger, så låner du penger fra banken. Forskjellen med et kredittkort er at du får et eget plastkort med tilgang til penger slik at du kan betale i fysiske butikker eller på nettet direkte med det, men utenom det så er det ikke de helt store forskjellene. Du må betale renter enten du bruker et kredittkort eller et forbrukslån, men en stor fordel med førstnevnte er at du slipper å søke om et nytt lån hver gang du trenger mer penger.

Derfor er det mange likheter mellom et forbrukslån og et kredittkort, men som du skjønner også en del vesentlige forskjeller. For eksempel så har de færreste forbrukslån en rentefri betalingsutsettelse, slik man får på alle de norske kredittkortene. Denne kan gjerne være opp mot 50 dager, og derfor egner det seg alltid bedre med et kredittkort dersom man uansett skal betale tilbake kreditten relativt raskt.

Ikke veldig store forskjeller på renten

De fleste nordmenn tror at det er billigere å ta opp et forbrukslån enn å bruke et kredittkort, og det kan det for så vidt være, men det spørs alt etter hva man skal bruke pengene til og hvor mye det er snakk om. For mens renten på et gjennomsnittlig forbrukslån er på rundt 17 prosent, så er det også mulig å få et kredittkort med den samme effektive renten. Kredittkortet Santander Red fra banken med samme navn er et godt eksempel på dette.

Derfor må man selv vurdere om hvor lang tid man skal bruke på å nedbetale lånet, før man bestemmer seg for hva som er det mest gunstige alternativet. Som du skjønner så er likheten i renten ofte skremmende stor selv om mange tror at et forbrukslån og et kredittkort er to vidt forskjellige ting.

Slik er huskeregelen

For å gjøre det enkelt for deg, så har vi laget en liten huskeregel som du kan tenke på når du er usikker på om du skal velge et kredittkort eller et forbrukslån. Den er såpass enkel som at – hvis du trenger penger til et større innkjøp som du skal betale tilbake innen 1 til 3 måneder, så lønner det seg å bruke et kredittkort. Dette fordi at det blir minimale rentekostnader i løpet av såpass kort tid. Men hvis du skal bruke lengre tid, for eksempel 6 måneder eller flere år, så vil det lønne seg med et forbrukslån.

For sistnevnte kan du dessuten få tilgang til langt mer penger (ofte opp mot 500 000 kroner), mens norske kredittkort begrenser seg til maksimalt 150 000 kroner. Derfor er huskeregelen enkel – for større prosjekter så er et forbrukslån tingen du er ute etter, mens mindre og mer hverdagslige handler gjør du best via et kredittkort.