Nødkort og nødkontanter

nødkontanter

Hva gjør man dersom man mister kredittkortet når man befinner seg på ferie, og kanskje plutselig befinner seg i et helt fremmed land uten tilgang til penger? Det er naturligvis en kjip situasjon å havne i, men heldigvis er vi nordmenn såpass heldige at man umiddelbart tilbys ulike tjenester gjennom de store bankselskapene. For eksempel så vil man få tilgang til både nødkort- og nødkontanter dersom man skulle bli frastjålet enten kredittkort, bankkort eller kontanter.

Slik fungerer nødkort og nødkontanter

Uansett hvilken bank du har, så tilbyr de trolig nødkort eller nødkontanter. Dette gjelder uavhengig av om det gjelder et kredittkort eller et bankkort, men skal kun altså brukes i nødsituasjoner. Som regel påløper det også et gebyr ved bruk av disse tjenestene, og det kan ofte være på flere hundre kroner. Det er svært få banker som tilbyr dette gratis, og enkelte krever så mye som 1000 kroner for å hjelpe deg med en av disse to kontantstøttene.

Nødkontanter er det vanligste

Ifølge norske banker er det utbetaling av nødkontanter som er det vanligste når nordmenn ferierer utenlands. Dette fungerer i praksis med at man møter opp i en av de større byene eller ambassadene for å få utbetalt kontanter i den lokale valutaen. Her er man nødt til å ha med seg gyldig legitimasjon, altså pass. Hvor mye man kan få varierer, men ofte er det snakk om opp mot 40 000 norske kroner i den lokale valutaen. Her kan det dog være begrensninger fra bank til bank.

Nødkort kan bestilles hos alle banker

Alle av de største bankene i landet tilbyr seg å sende deg et nødkort når du er på ferie, men de tar seg gjerne godt betalt for dette. Også verdt å merke seg er at det vil som regel være mest effektivt å skaffe seg et kredittkort som nødkort. Hvis den aktuelle banken som du har kredittkortet ditt har filialer i den aktuelle byen, så er det en smal sak å møte opp der for å få laget et nødkort til deg.

De fleste nødkort fungerer uten PIN-kode, og har en viss beløpsgrense. De vil heller ikke fungere når ferien er over, slik at man blir nødt til å bestille seg et nytt kort. Det tar som regel ikke lange tiden å få skaffet seg et nødkort, og de fleste banker opererer med en virketid på 1 til 3 dager – alt avhenger av hvor man befinner seg og hvilken bank man har.