Slik sikrer du deg mot ID tyveri

id-tyveri

En av de mest alvorlige truslene vi nordmenn og skandinaver er utsatt for, er ID-tyveri. Man har på kort tid tatt i bruk svært mange moderne hjelpemidler i den daglige bruken, og man er spesielt utsatt ved bruk av tjenester som skrever pålogging gjennom passord. Det er dog mye man kan gjøre for å forhindre ID-tyveri, og vi skal nå se nærmere på de beste tiltakene du kan gjøre for å sikre deg selv mot nettopp ID-tyveri.

Sikring av datamaskin og mobiltelefon

Gjennom datamaskinen og mobiltelefonen har vi tilgang til utallige tjenester. Enkelte bruker den bare for å lese nyheter og kan føle seg forholdsvis trygge, mens andre har viktige e-poster og tilgang til nettbanken lagret gjennom datamaskinen. Følgelig gjelder det å sikre datamaskinen mot ID-tyveri på en bra måte. Velg et passord som ikke har noen tilknytning til deg personlig, og som umulig kan gjettes av andre. Og for all del – bruke ikke samme passord på tvers av alle tjenester. Det er feil nummer en for de som opplever ID-tyveri.

Sørg også for at du oppdaterer programmene du bruker på datamaskinen jevnlig, samtidig som du holder Windows (eller et eventuelt annet operativsystem) oppdatert. Benytt deg av antivirusprogrammer og alltid ha brannmuren aktivert. Når det gjelder sikring av mobiltelefon, så kan mange av de samme grepene relateres her. Her kan man i tillegg installere en «app» som gjør at man kan sperre telefonen for godt dersom du mister den. Dette hindrer at andre kan få tak i innholdet, eller bruke telefonen. Samtidig finnes det også løsninger som gjør at man kan spore en mistet telefon

For å forhindre ID-tyveri når man surfer på nettet, så er det viktig å tenke på hvilke sider man besøker. Ikke klikk deg inn på mistenkelige linker som du får tilsendt gjennom Facebook eller e-post, selv om det kommer fra bekjente. Oppgi heller aldri kredittinformasjon til nettsider som ikke krypterer data, og vær obs på svindlere.

Sikring mot ID-tyveri «i virkeligheten»

Men det er ikke bare på nett at man må være forsiktig med identiteten sin. Det er også en del fysiske tiltak som kan gjøres, som at man for eksempel har lås på postkassen slik at ingen kan stjele personopplysningene dine gjennom brev og post. Du bør heller ikke ha for mange kort liggende, slik at du ikke merker det dersom et av de forsvinner. Pass også på at du ikke lar dokumenter med sensitive personopplysninger ligge og slenge.

Har jeg blitt utsatt for ID-tyveri?

Det er slettes ikke sikkert du er klar over at noen har stjålet identiteten din før mange måneder etter at det har skjedd. Du får nemlig ikke noe varsel om dette, og må selv legge merke til faresignalene. Dette kan for eksempel at du mottar regninger om produkter eller tjenester du ikke har bestilt, eller at du ser transaksjoner på bankkontoen din som du ikke har stått for. Det klareste eksempelet på at noen har utført et ID-tyveri på deg er dersom du mottar varsel om adresseendring, inkasso, uforståelige kredittsjekker og så videre.