Oppsett av spareavtale i aksjefond

aksjesparing-avtale

Har du lyst til å spare i aksjefond, men er usikker på hvordan man kommer i gang? Flere og flere nordmenn velger å spare i aksjefond, da avkastningen kan være langt mer gunstig enn å sette penger inn på en sparekonto i banken. De aller fleste som sparer i aksjefond velger å betale inn et fast beløp hver måned. Man behøver ikke spare mer enn 300 kroner pr. måned, men det er viktig at sparingen strekker seg over lang tid, gjerne minimum 5 år.
Mange er usikre på om det lønner seg å spare i aksjefond i nedgangstider. Undersøkelser viser at selv under finanskriser er aksjesparing et godt alternativ til banksparing. Dette gjelder både i norske og utenlandske aksjefond.

Månedlig spareavtale

Alle kan spare i aksjefond, og det første man må gjøre er å opprette en spareavtale. Det stilles ingen økonomiske krav til personer som vil spare i aksjefond. Med en månedlig spareavtale trekkes et avtalt beløp automatisk fra din bankkonto. Spareavtalen opprettes i samarbeid med aksjefondet du har valgt, og minste sparebeløp pr. måned er vanligvis 300 kroner.  

Det er også mulig å inngå spareavtaler i flere ulike verdipapirfond dersom det er ønskelig. Det er ingen bindingstid på en spareavtale, og man bestemmer selv når man vil avslutte sparingen. Likevel anbefales det ikke å avbryte den månedlige sparingen for tidlig. For å kunne sette opp en spareavtale i aksjefond, kreves det ingen forkunnskaper. Det kreves kun at man følger spareavtalen – det vil si at man har det avtalte sparebeløpet disponibelt på kontoen på forfallsdatoen hver måned. Man kan selv velge en forfallsdato i spareavtalen som passer, f.eks. den dagen månedslønnen kommer inn på konto. Å sette opp en spareavtale i aksjefond fungerer stort sett på samme måte som å opprette en avtalegiro.

Opprett avtalen elektronisk

Man behøver ikke henvende seg personlig i banken for å starte med sparing i aksjefond. Bankenes nettsider tilbyr spareavtaler i aksjefond, og man kan logge seg inn med Bank-ID. Man kan dermed opprette spareavtalen elektronisk. Det er med andre ord raskt, enkelt og trygt å komme i gang med månedlig sparing i aksjefond.