Tips til kjøp av bruktbil

Du kan, dersom du er heldig, få mye bil for pengene på bruktbilmarkedet. Det er imidlertid også mulig å kjøpe ”katta i sekken”. Derfor er det viktig at du ikke forhaster deg, og – for all del: Kjøp aldri en bruktbil usett! Det er fornuftig å se nærmere på flere biler før du bestemmer deg, slik at du har et best mulig grunnlag for å gjøre et bra valg. Førsteinntrykket kan gi en brukbar pekepinn, men kan også være en fatal feilkilde. Derfor er det viktig å skaffe seg så korrekt faktakunnskap som mulig om den aktuelle bilens tekniske tilstand samt nødvendige formaliteter for øvrig.

Nedenfor finnes tolv nyttige tips om hva man bør ta hensyn til før man kjøper bruktbil:

Heftelser

Er det heftelser på bilen? Dersom tidligere eier har hatt pantelån på bilen som ikke er oppgjort, kan du risikere at du selv blir ansvarlig for dette. Slik gjeld følger nemlig bilen, ikke den som har tatt opp lånet. Du kan dermed i ytterste konsekvens risikere at namsfogden tar beslag i den bilen du har kjøpt, selv om du har handlet i god tro. Eventuelle heftelser kan du sjekke ved å kontakte Brønnøysundregisteret.

Årsavgift

Er årsavgiften betalt?  Om den ikke er det, skal selger opplyse om dette – men mange har erfart at det ikke har skjedd. Det er ikke særlig hyggelig å plutselig bli sittende med en uventet ekstrautgift. Dette kan sjekkes hos Skattetaten.

EU-kontroll

Når var bilen sist til EU-kontroll?  Dersom det er over et år siden, må du være forberedt på at neste kontroll, som da vil være nært forestående, kan medføre betydelige verkstedutgifter. Informasjon om dato for EU-kontroll får man ved henvendelse til Statens vegvesen. Der kan man også få opplyst nøyaktig kilometerstand ved siste kontroll, samt korrekt informasjon om årsmodell.

Omregistreringsavgift

Er omregistreringsavgiften medregnet i salgsprisen? Dette er det viktig å undersøke nøye. Litt avhengig av biltype og årsmodell, kan prisen fort bli noen tusenlapper høyere enn det som er oppgitt i annonsen, dersom denne avgiften kommer i tillegg.

Brukbilens historikk

Sjekk at det følger servicehefte med, slik at du kan kontrollere bilens historikk. Spør også selgeren om bilen har vært utsatt for belastninger som serviceheftet ikke opplyser om – for eksempel kollisjonsskader.

Prøvekjør bilen!

Det anbefales alltid å prøvekjøre bilen når man vurderer å kjøpe bruktbil. Gjør observasjoner underveis. Hører du noen ulyder? Trekker bilen mot den ene siden når du bremser? Virker clutch og gir normalt?

Det kan også være lurt å få bilen kontrollert på et autorisert bilverksted, eller la den gjennomgå en NAF-test. Dette må du imidlertid betale for, så dermed må du selvsagt foreta en vurdering av om du mener dette vil svare seg. Et godt alternativ kan jo være at du får med deg en bilkyndig person når du skal besiktige bilen.

Rustskader

Har bilen rustskader? Sjekk først og fremst tilstanden på bilens innerskjermer, hjulbuer, under dørene og rundt bakluken. Det kan dessuten være lurt å ta en titt under bilen. Se også etter overlakkeringer, som ofte kan skjule slurvete forsøk på skadereparasjoner.

Lekkasjer og slitasjeskader

Se etter mulige lekkasjer (olje, drivstoff, kjølevæske, bremsevæske) og slitasjeskader. Om bilen har dekk som er ujevnt eller skjevt slitt, kan det bl.a. tyde på at det er noe i veien med forstilling/”spissing”.

Motorrommet

Sjekk bilens motorrom. Er det svært skittent der, kan det indikere dårlig vedlikehold – og kanskje oljelekkasje eller lignende. Er motorrommet skinnende rent og støvfritt, bør man også være litt på vakt. Kanskje har selgeren sørget for en nøye rengjøring rett forut for annonseringen, for å gi et bedre inntrykk av bil/motor enn det er grunnlag for?

Sammenlign priser

Sammenlikn priser på tilsvarende biler (for eksempel på Finn.no). Det er sjelden fornuftig å gå etter den aller rimeligste, men en slik sammenlikning kan gi deg en pekepinn på hva som kan være en realistisk pris på den biltypen du er på jakt etter.

Kjøpekontrakt

Husk skriftlig kontrakt! Her bør alle opplysningene selger kommer med, føres opp – slik at det kan dokumenteres hvordan bilens tilstand er presentert og beskrevet.

Oppbevar dokumentasjon om bruktbilen

I tillegg til kjøpekontrakten bør du ta vare på all dokumentasjon der selgeren har uttalt seg om bilens tilstand og om salget (annonsen, epost-kommunikasjon mellom deg og selger o.l.).