• Home
  • /Artikler
  • /Ti vanlige spørsmål relatert til kredittkort

Ti vanlige spørsmål relatert til kredittkort

spørsmål og svar

Hverdagslig bruk av kredittkort har de siste årene eksplodert i Norge, og det er kanskje ikke så rart da slike kort sammenlignet med bankkort er fullspekket med fordeler, bonuser og rabatter. Et kredittkort er ikke lengre bare et enkelt plastkort der man betaler med lånte penger – men de kommer med svært varierte betingelser og bruksområder. Derfor skal vi nå svare på ti vanlige spørsmål relatert til kredittkort.

Hva betyr cashback på kredittkort?

Cashback er et amerikansk konsept som rett og slett betyr «penger tilbake». Når du handler med et kredittkort som har cashback, så får du automatisk tilbakeført en viss prosent av beløpet. Det kan være 1% av alt du handler i alle butikker, eller 5% på alt du handler av sko og klær.

Hvem kan søke om kredittkort?

I Norge er det lovbestemt at man må være minst 18 år gammel for å søke om et kredittkort. I tillegg kan det være at banken har sine egne aldersbestemmelser utover dette. Mange banker krever også at du har en fast inntekt/fast jobb, og at du ikke har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker.

Hvor høy kredittgrense får man?

Kredittgrensen på kredittkortet dit bestemmes etter hvor høy inntekt du har. Maksimal kredittgrense for de fleste norske kredittkort ligger uansett på rundt 100 til 150 000 kroner. Man skal som regel ha vært kunde en stund eller ha meget høy inntekt for å få en slik kredittgrense.

Hvordan er renten?

Renten på norske kredittkort er svært varierende, og der man på enkelte kort kan slippe unna med en avtale på 16-17 prosent, så må man med andre kort ut med over 30 prosent rente. Her er forskjellene ganske så store.

Hvor lang rentefri periode har man?

De fleste kredittkort i Norge lar deg utsette betalingen med 45 til 50 dager før rentene begynner å løpe. Dette kan dog variere, men i bunn og grunn så har man ganske god tid på seg til å betale tilbake kreditten før man må betale med renter.

Hvilke gebyrer har kredittkort?

De beste kredittkortene i dag har ingen gebyrer. Da betaler man verken for bruk, for å eie det eller for å gjøre uttak i minibanker. Sistnevnte gjelder ikke for alle kredittkort.

Har alle kredittkort reiseforsikring inkludert?

Reiseforsikring er en av de fremste årsakene til at man anbefaler alle å bruke kredittkort på ferie. En slik forsikring er helt gratis, og de fleste kredittkort i Norge tilbyr dette. Husk alltid å lese vilkårene for den aktuelle forsikringen først.

Hvordan søker man om kredittkort?

Du legger enkelt inn en søknad om et kredittkort gjennom nettsidene til banken du ønsker å søke hos. Husk å signere på søknaden med BankID, slik at du fullfører hele søkeprosessen og kan vente deg et kredittkort i posten innen en ukes tid.

Skal man velge VISA eller MasterCard?

I prinsippet så er VISA og MasterCard to sider av samme sak – den eneste forskjellen er at det er to forskjellige selskaper. Men siden de fleste nordmenn har VISA på bankkortet sitt, så kan det være lurt å velge MasterCard på kredittkortet.

Hva er nødkontanter og nødkort?

Hvis man er på ferie utenlands og blir frastjålet kreditt- eller bankkortet sitt, så kan man søke om et nødkort hos banken sin – eller nødkontanter dersom det er akutt. Dette tilbys av de fleste norske banker, mot et gebyr.