Informasjon om VISA

visa

Du har helt sikkert hørt om VISA, og kanskje har du også lagt merke til at dette selskapet har logoen sin plassert på bankkortet ditt. Men hvorfor har de egentlig det, når du har bankkort i en helt annen bank? Og er egentlig VISA en bank i seg selv? Dette, og andre spørsmål du eventuelt måtte lure på om selskapet VISA, skal du få svar på i denne artikkelen.

Hva er VISA?

VISA er et amerikansk selskap og ingen bank i seg selv, men et selskap som utvikler systemer for elektronisk betaling. Selskapet ble stiftet på 70-tallet og har siden den gang opparbeidet seg en dominerende plass i betalingsbransjen over hele verden. Mange tror at VISA og MasterCard er to sider av samme sak, men faktum er at det er to ulike selskaper som driver i samme bransje. Flere titalls tusen banker er i dag tilknyttet VISA-systemet, og i over annenhver transaksjon av penger som blir utført så er VISA med i bildet.

Tidligere var VISA eid av banker og selskaper over hele verden, og kunne på mange måter sammenlignes med COOP. Men på slutten av 2000-tallet ble selskapet børsnotert på børsen i New York, uten at dette hadde noen praktisk betydning for deg som har et bank- eller kredittkort med VISA. Utover dette så har i dag VISA nesten 9000 ansatte, og så godt som alle norske banker benytter VISA på sine bankkort. Et unntak er Danske Bank, som har valgt Mastercard som sin leverandør.

Forskjellige VISA-produkter

VISA kan være forvirrende for enkelte. For mange tror at man må ha MasterCard for å ha et kredittkort, ettersom man har VISA på det vanlige bankkortet. Det er helt feil, og man skiller mellom Visa Debit og Visa Credit. Førstnevnte er det du har på det vanlige bankkortet ditt, som gir deg tilgang til en rekke lignende funksjoner som et kredittkort gjør. Det innebærer blant annet at du kan bruke bankkortet ditt for å betale på nettet med, eller for å betale på fly og andre steder der terminalen ikke har direkte kontakt med bakkenettet.

Visa Credit på sin side er et helt vanlig kredittkort, og mange norske banker tilbyr også kredittkort gjennom Visa. Eksempler på dette er Trumf Visa, som er et av de mest brukte kredittkortene i Norge. Rent praktisk er det ingen forskjell for deg om du har et kredittkort med Visa eller Mastercard. Kommer du over et sted som godtar den ene av de to aktørene, så er sjansen stor for at de også tilbyr den andre.

I tillegg til dette har man Visa Electron, som er en tjeneste som tilbys til de under 18 år. Dette er et vanlig bankkort uten muligheter til å betale på nettet med, og som man heller ikke kan bruke til å betale med dersom det ikke er dekning på konto eller på terminalen. Slike VISA-kort er beregnet på de under atten år.

Mer om VISA

I dag har VISA sine hovedkontorer i den amerikanske delstaten California, nærmere bestemt i Foster City. Da bedriftens forgjenger, som for øvrig het BankAmericard og ble stiftet i 1958, ble grunnlagt – så skjedde også dette i samme delstat. Av bedriftens knappe 9000 ansatte jobber en stor del av disse i USA, men også på de øvrige kontinentene har VISA mange ansatte. Tall fra slutten av 2000-tallet viste at VISA hadde en markedsandel på over 38 prosent når det kom til kredittkort i USA. Tallene for vanlige debitkort (bankkort og lignende) var på over 60 prosent.

For den som er glad i store tall, så kan vi fortelle at det globale VISA-nettverket i 2009 gjennomførte hele 62 milliarder transaksjoner. Innholdet i disse transaksjonene strakk seg til hele 4,4 billioner dollar – tilsvarende omtrent 31 billioner norske kroner. Forstå det den som kan! Du er altså ikke alene om å bruke penger gjennom VISA, og neste gang du drar ditt VISA-kort i butikken og synes det var et stort beløp, så kan du tenke på at det er svært mange andre som også bruker penger på samme måte i samme øyeblikk.