Slik fungerer den rentefrie perioden på kredittkort

Den rentefrie perioden du får med de fleste norske kredittkort er uten tvil en av de aller største fordelene de små plastkortene varter opp med. I realiteten kan du låne penger helt gratis i inntil 50 dager. (I noen tilfeller lenger enn dette også. Mer om det senere.)

I løpet av de rentefrie dagene slipper du nemlig å betale (ja nettopp) renter på beløpet du har brukt av kredittkortet.

Hadde du valgt å finansiere kjøpene dine med et forbrukslån for eksempel, hadde rentene begynt å gjelde fra at du fikk lånet på konto.

Med kredittkort er historien en helt annen. Og det er dette som gjør denne betalingsformen så unik.

Roterende rentefrihet

Før du tar helt av i pur glede over 50 rentefrie dager (eller mer) må vi helle litt kaldt vann i blodet. For du har ikke like lang rentefri periode hele tiden.

Kredittkortenes rentefrihet går i sykluser. Med en start og en slutt. Prøv å forestille deg at den rentefrie perioden fungerer som en nedtelling.

  1. Hvis den rentefrie perioden er på 50 dager, varer nedtellingen i 50 dager.
  2. Nedtellingen starter på dag 50.
  3. Når nedtellingen når dag én starter en ny periode med rentefrie dager.

Det er når du bruker kortet i løpet av nedtellingen som avgjør hvor lang tid du har på deg til å betale gjelden din før det legges renter på beløpet.

Det er dette som gjør at du kan (i teorien) kjøpe en ting med kortet på mandag mens rentene begynner å gjelde på tirsdag, ettersom det bare var én dag igjen av den rentefrie perioden.

Profftips: De fleste kredittkortselskapene har mellom 45 til 50 rentefrie dager. (Du finner en oversikt over kort med lange, rentefrie perioder under.) Samtidig sender de ut fakturaene sine med 30 dagers mellomrom.

Betaler du alt du skylder hver gang du mottar en ny faktura, kan du være trygg på at du aldri behøver å betale en eneste krone i renter.

Unngå rentene

Norske kredittkortselskap lar deg slippe unna med å betale et minimumsbeløp hver gang du mottar en faktura. Dette er i og for seg en hyggelig gest. Men den koster.

Betaler du bare minimumsbeløpet, betaler du stort sett bare rentene på beløpet du skylder. Kredittkortgjelden din minker ikke voldsomt mye.

Du bør anstrenge deg for å unngå rentene på kredittkortgjeld. For de kan være høye. Det er ikke uvanlig å måtte betale 25 % eller mer i renter på slik gjeld.

I tillegg kan kredittkortselskapet komme til å gjøre om kortgjelden din til et vanlig nedbetalingslån hvis du kun betaler minimumsbeløpet lenge av gangen.

Vet du at du kommer til å bruke et så stort beløp av kredittkortet at du ikke klarer å betale tilbake alt før de rentefrie dagene er over? Da bør du heller vurdere å ta opp et forbrukslån. For her er rentene en god del lavere.

5 Kredittkort med lang rentefrihet

På det meste kan du låne penger gratis i mer enn 50 dager når du bruker kredittkort. Hvor lang den rentefrie perioden er, varierer fra det ene kortet til det andre.

De beste kortene bikker 50 dager med god margin. I den andre enden av skalaen finner du kort som ikke gir deg mer enn 30 dagers betalingsutsettelse.

Under har vi listet opp noen av de norske kredittkortene som har lengst rentefrihet.

re:members kredittkort

Kredittkortet re:member er dronningen av rentefrihet. Med dette kortet i lommeboken har du inntil 52 dager på deg før rentene gjør seg gjeldende. Det finnes ikke andre kort som har en like lang kostnadsfri låneperiode.

Dette, sammen med at kortet også gir deg rabatter hos flere hundre forhandlere, er hovedgrunnen til at kortet er blant de mest populære på markedet.

Credits Visa-kort

Credits Visa kredittkort fra BB Bank er kanskje ikke like velkjent som flere av de andre kortene på denne oversikten. Årsaken er trolig at kortet ikke byr på like mange fordeler som konkurrentene.

Men på rentefrihet spiser kortet kirsebær med de store. Her får du hele 51 dager på det meste før rentene dukker opp.

yA kredittkort

Den norske internettbanken yA Bank har blitt populær takket være lån- og kredittjenestene den tilbyr. Blant produktene finner du yA kredittkort som har en rekke fordeler.

Den lange perioden med rentefrie dager er absolutt en av fordelene du bør merke deg. Med dette kortet har du inntil 50 dager på deg før beløpet du skylder forrentes.

Santander Red

Skulle det gå så galt at du støter på kredittkortrenter, hjelper det uten tvil å ha et kredittkort med så lave renter som mulig. Santander Red-kortet har Norges laveste kredittkortrenter, ned mot 17 prosent.

Men kortet gir deg også godt med tid til å unngå rentene. Også her har du 50 dagers rentefrihet.

Ikano Visa

Et annet kort som kombinerer lave renter på kredittkortgjeld med lang rentefrihet, er Ikano Visa. Kortet utstedes av Ikano Bank. Det er ofte å finne i lommebøkene til Ikea-kunder. Kanskje ikke så rart ettersom Ikano Bank eies av Kamprad-familien som også eier Ikea.

Kortet kan skilte med inntil 50 dagers rentefrihet før renteinnslaget. Og rekker du ikke å kvitte deg med all gjelden i løpet av denne perioden, er det trolig en liten trøst at rentene er blant de laveste i landet.

Meny