10 fordeler med kredittkort

Et kredittkort kan være bra for økonomien din. Fordelene er både mange og gode. Du kan lett spare mange tusen kroner i året når du bruker det. Bare du passer på å bruke kortet riktig, så klart.

For det finnes fornuftig kortbruk. Og ufornuftig bruk.

Vi skal fortelle deg hva kredittkortfordelene er. Hva du skal gjøre for å utnytte dem. Og, så klart, forklare hva du må gjøre for å unngå at fordelene blir til ulemper.

Tryggere med kredittkort

Et kredittkort er tryggere enn banken. I alle fall tryggere enn et vanlig bankkort (debetkort). Årsaken er det unorske begrepet Chargeback.

Chargeback betyr at du får penger tilbake fra kredittkortselskapet hvis selgeren ikke har respekt for forbrukerrettigheter. Eller hvis selgeren går konkurs.

Sagt på en annen måte: Har du bestilt flybilletter, og flyselskapet går konkurs før du får brukt dem, skal kredittkortselskapet gi deg pengene tilbake.

Men det stopper ikke her.

Kredittkortselskapet må også ta ansvaret hvis kortet ditt blir stjålet. Eller hvis du blir svindlet. Den eneste forutsetningen er at du ikke har oppført deg uansvarlig når du har brukt kortet.

Dette gjelder ikke bare i Norge. Du har nokså like rettigheter både i EU og andre EØS-land. Og selv om det høres merkelig ut, har du ikke de samme rettighetene hvis du bruker et debetkort.

Gratis avbestillings- og reiseforsikring

Gratis reiseforsikringer er en av fordelene du kan få med et kredittkort.

Det er knallhard konkurranse om deg som kredittkortkunde. Mer enn 300 kort kjemper om din gunst. Mange korttilbydere har innsett at de må strekke seg langt for å gjøre seg attraktive.

En måte å gjøre dette på, er å utruste kortet med ekstra fordeler. Slik som gratis avbestillingsforsikring. Og ikke minst reiseforsikringer.

Det finnes et 30-talls kredittkort som inkluderer gratis reiseforsikring, enten alene eller sammen med en avbestillingsforsikring.

Og selv om forsikringene ikke koster noe, er de fleste konkurransedyktig på flere områder når du sammenligner dem med reiseforsikringer du betaler for, slik som den fra Europeiske Reiseforsikring.

Det er spesielt på forholdsvis korte og billigere reiser, slik som en tur til Syden, at gratisforsikringene fungerer godt.

Den eneste forutsetningen for at forsikringene skal begynne å gjelde, er at du betaler minst halvparten av det reisen koster med kortet.

Penger tilbake når du handler

Cashback er ikke et spesielt godt, norsk ord. Allikevel bør det klinge godt i ørene til alle som er opptatt av å spare penger på innkjøpene sine. Begrepet betyr enkelt sagt at du får tilbake penger når du handler.

Cashback, eller penger tilbake, er en mye brukt belønningsmetode blant norske kredittkortselskaper. Hvordan metoden fungerer, varierer fra det ene selskapet til det andre. Det samme gjør antallet kroner du får i retur.

  • Du kan, for eksempel, få tilbake en prosentvis andel av beløpet du handler for. Pengene du har til gode, viser seg som en reduksjon på kredittkortregningen.
  • Poeng er en annen variant. Poengene kan du veksle inn i ordentlige penger. Eller du kan bruke dem til å skaffe rabatter når du handler.

Hvor mye penger du kan få i Cashback?

Dette er nokså forskjellig. Det spørs hvilket kort du har. Det normale er at du får et sted mellom 1 og 5 prosent i retur av kjøpesummen.

Det er også forskjeller på hva du får Cashback på.

Med noen kort får du penger tilbake på alt du handler. Med andre kort får du returpenger når du handler varer i en bestemt varegruppe.

Ønsker du å spare en del penger? Da bør du kikke nøye på hvilke Cashbacktilbud de forskjellige kortene tilbyr. Er du smart, kan du spare mange tusen kroner i året.

Rabatter

Du kan få penger tilbake når du handler, i tillegg til gode rabatter.

Her er mer av det samme. For det er enda flere muligheter til å spare penger med kredittkort. Og da ganske mange penger.

Mange, norske kredittkortselskap har inngått avtaler med en rekke selgere. Disse avtalene sikrer kredittkortkundene til dels store rabatter på en rekke varer og tjenester. Og det er rabatter som monner. Du skal få et par eksempler:

re:member MasterCard:

  • 10 % i rabatt når du leier bil hos Auto Europe.
  • 10 % i rabatt på alle varer hos Foto Knudsen.
  • 10 % i rabatt når du kjøper linser hos Lensit.no

Ikano Visa:

  • 20 % på alle klær du kjøper på Rockdenim.no
  • 20 % på billetter til Kongeparken i Ålgård.
  • 10 % i rabatt på leiebil fra Sixt.

Den eneste forutsetningen er at du bruker kredittkortet ditt når du handler.

Bare husk at mange av rabattene er eksklusive. Dermed spiller det en rolle hvilket kredittkort du velger å bestille. For det er langt ifra alle kort som har like mange, og like gode rabatter som de beste.

Vår oversikt over de beste kredittkortene er et bra sted å starte når du skal finne ut hva slags rabatter du kan få med hvilke kort.

Inntil 7 ukers rentefrihet

Et kredittkort gir deg tilgang til penger du ikke har nå, men som du kommer til å få snart. Sagt på en annen måte: Et kredittkort lar deg utsette betalingen på varer og tjenester. På det meste i nesten 7 uker.

Du skjønner, alle kredittkort har en rentefri periode. Hvor lenge, er forskjellig fra ett kort til et annet. Det normale er at antallet rentefrie dager befinner seg et sted mellom 45 og 50. (Når dette skrives, har re:member det høyeste antallet dager med null rente: 52 dager.)

Det er en stor fordel med dette: Betaler du tilbake alt du skylder på kortet, før den rentefrie perioden er over, slipper du unna kredittkortrentene. Og det er bra fordi disse rentene kan være høye.

Har du i tillegg utnyttet rabattene eller ordningen med penger tilbake, som vi forteller om over, har du også spart penger i forhold til om du skulle ha betalt med bankkortet ditt.

Vi håper du skjønner at et kredittkort er et mektig verktøy i privatøkonomien. Så lenge du bruker det fornuftig. Og utnytter rentefriheten.

Billigere drivstoff

Du kan spare penger på drivstoff med et kredittkort.

Et godt kredittkort kan gi deg nesten 1 krone i rabatt per drivstoffliter. 365Direkte fra Danske Bank er et slikt kort. Du må bare passe på at du fyller opp tanken hos Esso:

  1. Først får du 34 øre i fast pumperabatt per liter.
  2. Så får du 3,65 % i Cashback.

Er prisen 14 kroner literen, sparer du 85 øre per liter.

Billigere dagligvarer

Hver måned bruker en vanlig norsk familie mange tusen kroner på dagligvarer og mat. Hadde det ikke vært flott om du kunne ha spart litt på disse innkjøpene?

Ikano Visa hjelper deg med å gjøre nettopp dette. Spare penger på innkjøp av mat- og dagligvarer.

Hver gang du bruker dette kredittkortet i en dagligvareforretning som aksepterer Visa, sparer du 1 % på alt du handler.

VIP-fordeler

Skulle du ønske at du kunne leve litt flottere. Om enn for en litt kortere periode? Vel, enkelte kredittkort er bokstavelig talt en døråpner til en verden de fleste av oss har liten befatning med.

Har du, for eksempel, Eurocard Gold eller Nordea Premium med deg på reise, kan du få tilgang til VIP-lounger på en rekke flyplasser rundt omkring i verden.

Mange av loungene vil slippe deg inn gratis. Hvis ikke, må du betale en hundrelapp eller to for å slippe inn.

Uansett får du tilgang til avgrensede områder få har adgang til.

Hvis du er kvalifisert for sparebankenes beste kort, slik som Saga MasterCard Platinum fra DNB, eller Platinum-kortene fra Sparebank1 eller Danske Bank, kan du også benytte en conciergetjeneste.

Slike tjenester sørger for at du får VIP-billetter til en rekke konserter og idrettsarrangement, for eksempel.

Tjenesten kan også hjelpe deg med å booke flybilletter eller bord på restauranter der du normalt må vente i måneder for å få plass.

Buffer

Et kredittkort kan fungere som en økonomisk buffer, for eksempel når bilen må repareres.

Før du får sukk for deg, har oppvaskmaskinen røket. Eller så har bilen havnet på verksted. På sparekontoen er det ikke mye håp å spore.

I slike situasjoner kan kredittkortet være en vei ut av uføret. Kortet kan fungere som en buffer når det virkelig drar seg til rundt deg.

Vi vet at dette er kontroversielt. For store uttak fra kredittkortet er temmelig sikkert inngangen til at du pådrar deg kredittkortgjeld.

Passer du på å prioritere aggressiv nedbetaling av kredittkortgjelden, for eksempel ved å bruke skattepenger og feriepenger til å betale inn ekstra på det utestående, skal det allikevel mye til for at du dukker opp i «Luksusfellen».

Flere kort?

Det finnes ingen regler som hindrer deg i å eie mer enn ett kort. Dermed er det fritt frem for å vurdere om dette kan være noe for deg.

Det finnes ikke kredittkort som er alt på en gang. Men mange kort har bakt inn én eller flere av fordelene vi har skrevet om over. Derfor velger mange å eie flere kort. Slik som dette, for eksempel:

Ansvarlig kortbruk

Ettersom vi utelukkende har fokusert på fordelene med kredittkort, må vi snakke om de ubehagelige sidene også. For de fleste fordelene forsvinner som dugg for solen hvis du ikke er litt disiplinert.

For at du skal få fullt utbytte av de positive sidene, er det én ting du gjøre: Du må betale tilbake alt du skylder ved første forfall, før den rentefrie perioden er over.

Velger du en annen løsning, slik som å bygge opp kredittkortgjeld, vil du hverken ha glede eller nytte av kortet. Eller kortene, hvis du har flere. Da blir de i stedet en belastning på økonomien din.

Det er rentene som er skyld i dette. Renter på kredittkortgjeld kan være høye. Det er ikke uvanlig at de befinner seg et sted mellom 20 og 30 prosent.

Meny