10 fordeler med kredittkort

 1. Hjem
 2. chevron_right
 3. Forside
 4. chevron_right
 5. 10 fordeler med kredittkort

Det er mange gode grunner til å betale med kredittkort, så lenge du unngår gebyr- og rentekostnader. De viktigste fordelene har med dine egne forbrukerrettigheter å gjøre. Dernest kommer mulighetene til å skaffe seg blant annet unike rabatter, og gratis forsikringer.

Kredittkort gir bedre forbrukersikkerhet

Å betale med kredittkort er langt sikrere enn å betale med kontanter eller debetkort (vanlig bankkort). Lovgivningen er nemlig slik at kredittyteren har likt ansvar som selgeren for at du får den varen eller tjenesten du betaler for.

Kjøper du for eksempel en vare på nett som aldri blir levert, eller du får feilvare, må kredittyteren stå for betalingen. De har også langt mer makt når det gjelder krav som skal rettes mot utsalgsstedet. Betalte du i stedet med ditt eget bankkort, må du selv (eventuelt sammen med banken) foreta denne prosessen.

Bestemmelsen kalles chargeback, og sikrer dine forbrukerrettigheter ved blant annet svindel og konkurser. Ordningen er omtrent like gode i resten av Europa som i Norge, og spesielt innenfor EU og EØS.

Husk at det forutsettes at du som er kortbruker opptrer forsvarlig.

Bedre kontroll på transaksjonene

En meget viktig fordel med kredittkort fremfor bankkort, er at pengene trekkes ikke fra din egen konto når du betaler for noe. Det gir deg tid til å sjekke alle transaksjoner, før du selv tar utgiftene. Inntil kredittkortregninga er betalt, er det kredittselskapets penger som er i spill.

Oppdager du at det er trukket for mye, eller at du har blitt svindlet, unngår du at din egen konto tømmes for penger.

Dette kan være spesielt viktig når du er på ferie. Tømmes kontoen da, kan ferien bli spolert.

Rentefri kreditt i inntil 6 uker

Så lenge kortbruken gjelder kjøp av varer og tjenester, har du en rentefri periode i relativt lang tid. Antallet dager avhenger av kortselskapets forfallsdato.

Standarden er at du får inntil 45 dager dersom forfallet er den 15. neste måned, og 20 dager dersom forfallet er den 20. Det finnes noen få kort som gir rentefritak noen dager mer enn 50, fordi forfallsdatoen er enda senere.

Så lenge du betaler tilbake hele den utestående saldoen i tide, slipper du rentene. Kjøp av varer og tjenester er i tillegg gebyrfrie. Vi kan derfor si at du har fått et gratis lån.

Beste betalingsmiddel på ferie

Kredittkortet er det sikreste betalingsmiddelet, og anbefales spesielt når du skal på ferie.

Fordelene når det gjelder sikkerhet er ekstra viktige når du er på reise i utlandet. I noen land er svindel mer vanlig enn i Norge. Det er også vanskeligere å rette klager mot selskap som befinner seg i utlandet. Ofte oppdages ikke feil og mangler før du har kommet hjem igjen fra reisen.

Vær oppmerksom på at å ta ut penger med kredittkort i utlandet er en god del dyrere enn om du bruker bankkortet. Bruk helst kredittkortet til kjøp av varer, betaling på restaurant, leie av bil, kjøp av billetter, og lignende. Bruk bankkortet til uttak av kontanter.

Med to betalingskort med på reisen, er du også mindre sårbar dersom du mister, eller får frastjålet et av kortene.

Her er et av landets beste reisekort:

Bank Norwegian VISA

 • 1% CashPoints på alle vare kjøp.
 • 4% CashPoints på LowFare- billetter.
 • 10% CashPoints på Flex-billetter.
 • 1 CashPoint = 1 krone – poengene kan brukes til å kjøpe nye flybilletter hos Norwegian.
 • Gratis reiseforsikring.
 • Gratis forsikring mot tapt avgang.
 • Rabatt på andre nyttige og reiserelaterte forsikringer.

Gratis reiseforsikring

Mange kredittkort gir deg gratis reiseforsikring og avbestillingsforsikring. Forutsetningen er at minst 50% av reisens kostnader er betalt med kortet. Dette bør du gjøre uansett, fordi du da har bedre sikkerhet i forhold til konkurser, kanselleringer, og feil.

Kravet til minst 50% betaling betyr i praksis halve flybilletten, eller halve pakketuren. Reiser du på bilferie, vil det holde å betale 50% av hotell, ferge, drivstoff, og lignende med kortet. Ta i så fall vare på kvitteringene.

Forsikringen varierer noe mellom selskapene, men normalt vil den gjelde for deg og familiemedlemmer du reiser sammen med. Reiser du med venner, dekker forsikringen vanligvis inntil 3 av reisefølget.

Andre gratis forsikringer

Enkelte kort kan ha andre nyttige forsikringer inkludert. For eksempel kan du få gratis egenandelforsikring for leiebil, forutsatt at du betalte for leien med kortet. Det er også flere som gir gratis forsikring mot tanking av feil drivstoff på leiebil, eller på ditt eget kjøretøy.

Andre forsikringer som kan være inkludert er ekstra kjøpsforsikring, forsikring mot ID-tyveri, og forsikring mot forsinket flyavgang.

Noen kort gir i tillegg gode rabatter på andre forsikringsavtaler, som helårs reiseforsikring, advokatforsikring og helseforsikring.

Spar penger på drivstoff

Du kan spare penger på drivstoff med et kredittkort.

Nå selges det riktignok omtrent like mange el-biler som bensin- og dieselbiler i Norge, men mange har fortsatt behov for billigere drivstoff. Med et såkalt drivstoffkort får du faste rabatter på tankingen. Over et helt år vil drivstoffrabatter utgjøre en god del penger, spesielt for de som kjører mye.

Noen kort gir rabatt kun på en spesifikt tilknyttet bensinkjede, for eksempel Shell og Circle K sine egne kor. Andre varianter gir rabatt i form av cashback, uansett hvor du tanker.

Her er et av de beste bensinkortene:

365 MasterCard

 • 34 øre per liter drivstoff i fast avslag på alle Esso-stasjoner i Norge.
 • 3,54% Cashback hos Esso (maksimum tilbakebetalt 2 000 kroner per år).
 • 2,00% Cashback hos alle andre bensinkjeder i Norge.

I tillegg er kortet tilknyttet bankens eget bonus- og rabattprogram, samt det gir rabatter på reiseforsikring, leiebil, og strømavtale.

Cashback – penger tilbake

Et kredittkort som gir såkalt cashback, betyr at du får tilbake en del av pengene du bruker når du betaler for en vare eller tjeneste. Kredittselskapet får nemlig en liten provisjon fra salgsstedet du handler hos. Denne provisjonen er de villige til å dele med kortbrukeren, som et ledd i egen markedsføring.

Cashback har imidlertid ofte begrensninger i forhold til hvor mye du vil få igjen. Et vanlig nivå er maksimum 200 til 400 kroner per måned, og maksimum 2 000 til 4 000 kroner per år.

Summene er ikke så veldig store, men kombinert med faste rabatter og gratis forsikringer, vil det kunne utgjøre en god slump penger over tid.

Faste rabatter

Om du foretrekker å bruke kredittkort til å betale for spesielt netthandel og reiser, lønner det seg å finne et kort med faste rabatter innenfor disse kategoriene.

Rabattavtalene har normalt ingen beløpsgrenser, slik cashback har det. Hvor store prisavslag du får varierer, men rabattene ligger ofte fra 10% og oppover.

Dette kortet har et av de beste fordelsprogrammene:

Ikano VISA

 • Månedlig rabattkalender innenfor ulike kategorier.
 • Spar penger på alt fra dagligvarer til reiser.
 • Gratis reiseforsikring.
 • Gratis tankfeilforsikring.
 • Rentefri betalingsutsettelse på inntil 50 dager.
 • Blant markedets laveste renter.

Tilgang til nødpenger

Et kredittkort kan fungere som en økonomisk buffer, for eksempel når bilen må repareres.

Den siste fordelen vi tar med er den at et kredittkort gir mulighet for nødpenger. Må bilen repareres, og det er fortsatt lenge til neste lønning, har du muligheten til å betale for reparasjonene med kreditten.

Behovet for nødpenger er også noe som kan melde seg på reiser, enten fordi reisekassen brukes opp, eller fordi bankkort og kontanter mistes.

Vær uansett oppmerksom på at rentene på kreditten er relativt høy, og du bør unngå å ha kredittgjeld over lang tid. Husk også at kontantuttak er dyrest fordi rentene beregnes fra uttaksdato (ingen rentefri periode), og det tilkommer ofte gebyr og valutapåslag (kun i utlandet) på toppen.

Flere kort – flere fordeler?

Det kan være fristende å eie flere kredittkort for å utnytte kortselskapenes ulike fordelsprogram. Rent økonomisk kan dette lønne seg, men bare så lenge du er disiplinert og unngår kostnader som spiser opp fordelene. Helst bør kortet brukes slik at du slipper alle gebyrer og renter.

Utfordringen med å eie flere kort er at den totale kredittrammen du har tilgjengelig, regnes som potensiell gjeld når du kredittvurderes. Kredittrammene kan dermed redusere lånemulighetene dine.

Skal du søke om for eksempel boliglån, bør du vurdere å ikke eie mer enn ett kredittkort. En alternativ løsning er å be kredittselskapene redusere kredittrammene dine.

Meny