Det er gratis å bruke kredittkort

Den «lille skriften». Skjulte kostnader. Enten det gjelder forsikringer eller ulike former for lån, er vi blitt vant til at det ligger mer bak tilbudene enn hva det skiltes med i reklamen.

Med kredittkort er det veldig enkelt. For de aller fleste kortene er gratis i bruk. Her finnes det ikke godt skjulte ekstrakostnader.

Kostnaden for å bruke et kredittkort er en stor, skinnende null!

… Så lenge du bruker kredittkortet slik det er meningen at du skal bruke det. 

Gratis kredittkort

Du kan velge mellom mange hundre, forskjellige kredittkort. De aller fleste har droppet ekstrakostnader når du bruker dem til å betale med:

 • Du slipper gebyrer og avgifter når du bruker det i butikker og restauranter.
 • Du kan bruke dem til netthandel uten at du blir belastet med ekstra utgifter.
 • De fleste kortene har også droppet årsgebyrer. Du slipper med andre ord å betale for å være kredittkorteier.

I 99 prosent av tilfellene er vareprisen, eller beløpet du betaler for måltidet du spiser, den eneste kostnaden. Og, for å toppe det hele, kan prisene bli merkbart lavere fordi du betaler med kredittkort. Årsaken er de mange rabattene du får med de forskjellige kortene.

Slik tjener kortselskapene penger

Så, hvis det er gratis både å eie og bruke et kredittkort, hvordan klarer kredittkortselskapene å tjene penger? Godt spørsmål! Og her er svarene flere.

Inntekter fra gebyrer

Å si at det er gratis å bruke kredittkort, er en sannhet med modifikasjoner. Jo, bruker du kortet på normal varehandel, slipper du unna gebyrene.

Men bruker du kortet til å ta ut penger i minibank, vil mange kortselskaper belaste deg med et merkbart gebyr. (Gebyrfri Visa er et av kredittkortene som ikke har et slikt gebyr.)

Fakturagebyret er en annen avgift. Skroter du efaktura til fordel for en papirfaktura hver måned, må du som regel betale noen titalls kroner ekstra for dette.

Selgerne betaler en avgift

Selgeren må betale en avgift til kredittkortselskapet for å kunne akseptere kredittkort.

Hver gang du bruker kortet ditt, mottar kredittkortselskapet penger. Pengene kommer fra selgeren du brukte kortet hos.

Alle som aksepterer betaling med kredittkort, må betale en avgift til kredittkortselskapene. Avgiften er ikke veldig stor. Men stor nok til at den er en viktig inntektskilde for kredittkortselskapene.

Avgiften som selgerne betaler, er en viktig grunn til at mange kredittkort både har rabatter og tilbyr Cashback. Jo mer du handler, desto mer tjener selskapene som står bak.

I bunn og grunn er dette en vinn-vinn-situasjon for alle involverte:

 • Du får billigere varer ettersom du bruker kredittkortet.
 • Selgeren selger mer av varene sine og øker omsetningen.
 • Kredittkortselskapet tjener mer penger.

Renteinntekter

Renter på utestående kredittkortgjeld er en stor inntektskilde for kredittkortselskapene. Norske kredittkorteiere skylder nesten 60 milliarder kroner på kortene sine. Renteinntektene på denne gjelden kan være på mange titalls milliarder hvert år.

Dette er en utgift det er lett å unngå. Fordi alle kredittkort har en rentefri periode. Som regel mellom 45 til 50 dager (re:members kredittkort er best i klassen med 52 rentefrie dager.)

Betaler du tilbake alt du skylder kredittkortselskapet i løpet av denne perioden, slipper du ekstrautgiften som rentene representerer.

Og det er god grunn til å unngå rentene. For de er høye. Skylder du over 70.000,- på kredittkortet, kan rentene alene koste deg en tusenlapp hver måned.

Proffenes tips

Vi står ved vår påstand: Det er gratis å bruke kredittkort. Så lenge du vet hva du gjør. Derfor har vi laget en liste med fem enkle regler du bør følge:

 1. Betal tilbake alt du skylder på første forfall. Slik unngår du rentene.
 2. Ikke ta ut penger i minibank med kortet. Så slipper du uttaksgebyret.
 3. Takk ja til efaktura eller Autogiro. Vipps! Så var fakturagebyret borte.
 4. Ikke gå over kredittgrensen. Noen selskap pålegger deg et overtrekksgebyr hvis du bruker mer enn kredittgrensen.
 5. Velg et kredittkort som ikke belaster brukerne med en årsavgift. Du kan starte med å kikke på vår oversikt over Norges beste kredittkort.

Etterlever du reglene over vil kredittkortet aldri koste deg mer enn varen eller tjenesten du betaler for. Faktisk er sjansen stor for at du kan spare penger hvis du bruker kredittkortet fremfor andre betalingsmetoder.

Meny