Skal jeg velge kredittkort eller forbrukslån?

Skal jeg betale med kredittkortet? Eller bør jeg søke om et forbrukslån? Dette er en problemstilling mange nordmenn møter hver eneste dag. For dette er en liten økonomisk nøtt som kan være vanskelig å knekke hvis man ikke vet hva som skiller det ene fra det andre.

På den ene siden er det klare likheter mellom kredittkort og forbrukslån. Men det er også forskjeller. Og forskjellene kan koste deg en god del penger hvis du velger feil.

Ønsker du å vite mer om både forskjeller og likheter? Og når det lønner seg å bruke hva?

Les videre, så skal vi fortelle deg mer.

Likheten mellom kredittkort og forbrukslån

La oss starte med det som kredittkort og forbrukslån har felles: usikret kreditt.

Både kredittkort og forbrukslån gir deg tilgang til usikret kreditt. Sagt på en annen måte: Forbrukslån og kredittkort gir deg anledning til å låne penger uten at du må ha pant for pengene du låner.

For kredittkortet er i realiteten et lånekort. Når du tar ut penger med kortet, eller bruker det til å betale med, låner du penger av kredittkortselskapet. Penger som du må betale tilbake.

Slik er det med forbrukslån også. Dette er et rent lån, som skal tilbakebetales til den som har lånt deg pengene.

Rentene avdekker ulikheter

Nå begynner ulikhetene å melde seg. For det er forskjeller. Ikke minst når det gjelder rentene. Og her lønner det seg å gjøre hjemmeleksen godt slik at du slipper å betale mer i renter enn hva du trenger.

Først en liten tommelfingerregel:

  • Rentene på kredittkortgjeld starter ofte på cirka 20 prosent.
  • Rentene på forbrukslån starter som regel på cirka 10 prosent.

Veldig forenklet kan vi si at kredittkortgjeld vil koste deg mer i renter enn hvis du tar opp det samme beløpet som et forbrukslån. De høyeste forbrukslånsrentene stopper som regel opp der de laveste kredittkortrentene begynner.

Dette er viktig å ha i bakhodet, for eksempel når du skal gjøre et større kjøp. Et nytt kjøkken for eksempel, som det kan ta måneder eller år å nedbetale.

Det hører med til historien at det finnes kredittkort som har en svært hyggelig rente. Santander Red, for eksempel. Her kan du få renter ned mot 17-tallet (den gjennomsnittlige lånerenten på et forbrukslån ligger på cirka 15 %)

Eksklusiv rentefrihet

Ung kvinner ser ut over et imponerende fjell-landskap

Kredittkort gir deg alltid en periode med rentefrihet. Det er svært sjelden at forbrukslån byr på samme mulighet.

Det er flere forskjeller enn ulikheter mellom kredittkort og forbrukslån. Vi har allerede snakket om rentene. Og her kom kredittkortene dårligere ut i forhold til forbrukslån.

Men nå slår kredittkortene tilbake. Med rentefrie dager.

Med forbrukslån begynner rentene å gjelde så snart du har mottatt lånet på bankkontoen din.

Med kredittkort kan du få inntil 50 dagers rentefrihet fra at du bruker det til å betale for en vare eller en tjeneste. (re:member er blant de beste i klassen med 52 rentefrie dager.)

Rekker du å betale tilbake alt du skylder før den rentefrie perioden er over, trenger du ikke å bekymre deg for rentene i det hele tatt. Og dette er unektelig en stor fordel i favør av kredittkortene når du sammenligner dem med forbrukslån.

En enkel huskeregel

Tilbake til spørsmålene vi startet med: Skal du betale med kredittkort? Eller søke om forbrukslån?

Som du skjønner, er det store nok forskjeller mellom kredittkort og forbrukslån til at det ikke er hipp som happ. Du bør bruke litt tid på å finne ut hvilken betalingsform som vil lønne seg.

Det spiller en rolle hva du velger. Det spiller også en rolle hvor store kostnadene er. Derfor skal vi gi deg en liten huskeregel som du kan ta med deg på veien.

Først må vi slå fast følgende:

  1. Vet du at du kan betale tilbake hele lånebeløpet i løpet av få uker eller et par måneder? Da bør du bruke kredittkort.
  2. Trenger du å låne mye penger? Må du også ha lang tid på deg til å betale det du skylder? Da bør du gå for et forbrukslån.

Hvis du må bruke lang tid på nedbetalingen av det du skylder, bør du alltid velge lånevarianten som gir deg den laveste renten. Og dette vil nesten alltid være et forbrukslån.

Dermed koker alt ned til dette: Små investeringer i hverdagen løses best med kredittkort. Store og kostbare prosjekter blir mer lønnsomme med et forbrukslån.

Meny