Vær forsiktig med å ta ut penger i minibank med kredittkort

Det koster som regel ingen ting å bruke et kredittkort. Du kan bruke det i butikker, restauranter og på nettet uten å måtte betale gebyrer eller avgifter.

Men det finnes et unntak: Uttak av kontanter i minibanker.

Følger du ikke med på hva du gjør, kan du måtte ut med godt over hundrelappen hver gang du bruker kortet ditt i en minibank.

Varierende gebyrer

Når du bruker kredittkortet til å gjøre et kontantuttak i en minibank, kan du måtte betale et gebyr. Grunnen er at kredittkortselskapene ikke tjener penger på slike uttak.

Hvor mye du må ut med, varierer fra ett kort til et annet. Det vanligste er at du må betale en fast engangssum, eller en prosentvis andel av beløpet du tar ut.

De høyeste gebyrene vi har sett, er 40 kroner i engangsgebyr og 4 % av uttaksbeløpet. Med slike priser blir minibankbesøket forholdsvis dyrt:

  • Vi ser for oss at du tar ut 3.000,- i en minibank.
  • Kortet belaster deg med 40 kroner + 4 % av beløpet du henter ut.
  • Nå må du ut med 160 kroner i uttaksgebyr.

Og ulempene med kontantuttak stopper ikke der. For vi må ikke glemme rentene.

Umiddelbare renter

De aller fleste kredittkortene har en rentefri periode. Det er denne rentefriheten som gjør kortene så attraktive. På det meste kan du få inntil 52 rentefrie dager med det beste kortet (re:members kredittkort).

På grunn av dette, har du god tid på deg til å betale alt du skylder uten å måtte punge ut ekstra for rentene.

Men rentefriheten gjelder ikke når du tar ut penger i minibanker. Her begynner rentene å gjelde umiddelbart.

Hvorfor gebyr og renter?

Hvorfor er det slik at man må betale renter umiddelbart sammen med gebyrer når man tar ut penger i minibanker med kredittkort? All annen bruk er jo som regel gratis?

Vel, en viktig grunn er nok kredittkortselskapenes inntekter. Rettere sagt: Mangelen på inntekter.

Når du bruker kredittkortet i en restaurant, en butikk eller på netthandel, må selgeren betale en liten avgift til kredittkortselskapet. Avgiften gir selgeren anledning til å akseptere kredittkort som betalingsmetode.

Slik er det ikke med minibanker.

Her tjener de fleste kortselskapene lite eller ingen penger i det hele tatt. Kontantuttaket ditt blir en ren utgift for selskapene. Mange av dem velger å belaste deg som kortbruker med denne kostnaden.

Men det finnes hederlige unntak.

Gjelder ikke alle kort

Noen kredittkortselskap har droppet gebyr på kontantuttak i utlandet.

Den generelle regelen er at du bør holde kredittkortet ditt unna kortluken i minibanker, både hjemme og i utlandet.

Men, som du sikkert vet, finnes det ingen regel uten unntak. Og slik er det med enkelte kredittkort også.

Det finnes nemlig kort som ikke belaster kontantuttaket ditt. Det finnes til og med varianter som også har droppet de umiddelbare rentene.

Gebyrfri Visa har droppet gebyrene på kontantuttak. Og da spiller det ingen rolle om uttakene skjer hjemme i Norge eller i utlandet.

Bank Norwegian praktiserer en litt annen form for gebyrfrihet. Med deres kort må du ut med 39,- hver gang du tar ut penger i Norge. Men du slipper å betale gebyr når du tar ut penger i utlandet.

Men rentene begynner å virke umiddelbart med begge kortene vi nevner over.

Lønner seg å sjekke

Vi er på full fart inn i det kontantløse samfunnet. Det blir stadig mindre bruk for mynter og papirpenger. Slik sett er kostnadene ved kontantuttak ikke voldsomt plagsomme for de fleste av oss.

Men mange bruker en stor andel kontanter i utlandet. Derfor kan det være smart å sjekke hvilke gebyrer som gjelder for kortene du vurderer å skaffe deg.

Vår oversikt over de beste kredittkortene i Norge, er et godt sted å starte jakten.

Og har du allerede ett eller flere kort, og er usikker på hva slags kostnader som gjelder for ditt kort? Sjekke kredittkortavtalen din. Eller nettsidene til kredittkortselskapet som har gitt deg kortet.

Meny