Betal alltid leiebil med et kredittkort

Skal du på reise og trenger leiebil? I så fall bør du ta med deg et kredittkort. Har du riktig kort kan du spare på både leiekostnadene og forsikringene, og du reduserer risikoen for å tape penger ved feil eller svindel. Les mer om dette nedenfor.

De beste kredittkortene for reiser og leiebil

De følgende to kredittkortene egner seg som utmerkede illustrasjoner på poengene vi tar opp i artikkelen.

Dette er blant Norges beste såkalte reisekort, med fordeler som passer perfekt for leie av bil, reiser i inn- og utland, og også som betalingsmiddel i hverdagen.

Gebyrfri Visa

Dette kredittkortet fra Santander gir deg reiseforsikring og egenandelforsikring gratis.

Gebyrfri VISA er ett av tre som utstedes av Santander Consumer Bank. Kortene til denne banken er tilknyttet to meget gode fordelsprogrammer, med unike rabatter på en rekke produkter og tjenester, også de som er relevante for reiser.

Som navnet tilsier er kortet helt gebyrfritt og uten årsavgift. De økonomiske betingelsene er gjennomgående gode, med effektive renter på 23,4%, og kredittramme på maksimalt 100 000 kroner.

Her får du inntil 50 dager rentefri kreditt for kjøp av varer og tjenester (husk at uttak av kontanter ikke gir rentefritak). Du må være 20 år, og ha fast inntekt for å få kortet.

Fordelene på reise:

 • Betaler du leiebil med Gebyrfri Visa får du automatisk gratis egenandelforsikring med dekning på inntil 20 000 kroner.
 • Kortet gir gratis reiseforsikring og avbestillingsforsikring for familien (husstand) eller 3 andre medreisende, så lenge minimum 50% av reisekostnadene ble betalt med kortet.
 • Du betaler ikke gebyr for uttak av kontanter, både innenlands og i utlandet.
 • Valutapåslaget er 1,75%, noe som er lavt, men samtidig ikke unikt (mange kort ligger på dette nivået).
 • Gebyrfri Visa er tilknyttet Apple Pay (ta med digitalt kredittkort i mobiltelefonen).

yA Bank Kredittkort

Kredittkort fra YA Bank
Kortet fra yA Bank er et godt alternativ for reiser og billeie.

Allsidig kort som er 100% gebyrfritt, og som ikke har årsavgift. De økonomiske betingelsene er relativt standard, med effektive renter på 25,3%, og høyeste kredittramme på 100 000 kroner. Kortet gir inntil 50 dager rentefri kreditt når du bruker det til kjøp av varer eller tjenester. Kravene for å få kortet er at du er minst 20 år, og tjener minimum 200 000 kroner brutto per år.

Fordelene på reise:

 • Du får gratis egenandelforsikring for leiebil på inntil 10 000 kroner når du betaler for leien med yA Bank Kredittkort.
 • Du får gratis reise- og avbestillingsforsikring når minimum 50% av reisekostnadene er betalt med kortet. Forsikringen kan gjelde flere personer (les forsikringsvilkårene for detaljer).
  Du slipper gebyr for uttak av kontanter, både i Norge og i utlandet.
  Valutapåslaget er 1,75%,Unntak ved betaling av depositum
 • Enkelte leiebilselskap kan i visse tilfeller gjøre unntak fra kravet om at depositum skal tas fra kredittkort. I så tilfelle må du normalt kontakte selskapet før du bestiller. Leiebilselskapet vil deretter forsøke å reservere depositumet på det debetkortet du oppgir, med din forhåndsgodkjenning.

Har du allerede helårs reiseforsikring? Det kan likevel lønne seg å ha en ekstra reiseforsikring fra kredittkort som du ikke trenger betale for.

Som regel må du eie et kredittkort for å kunne leie en bil

I utgangspunktet må du ha kredittkort for å få leid bil, men med visse unntak. For eksempel er det noen kategorier biler som du kan leie med debetkort, men vanligvis bare når leien skjer i Norge.

Årsaken til at kredittkort kreves har med leiebilselskapets sikkerhet å gjøre. De skal som regel ha et depositum i tilfelle det oppstår skader på bilen. Når depositumet er reservert fra et kredittkort, er leiebilselskapet sikret å få pengene sine, så lenge kravet er reelt. På sett og vis gjør de dermed det potensielle pengespørsmålet til et forhold mellom deg og kredittselskapet.

Betaling for selve leien

Det er bedre at leiesummen og depositumet reserveres fra kredittkontoen enn fra brukskontoen. Da har du bedre kontroll på reisekassen din.

Når det gjelder betalingen for selve leie er det ulike praksiser ute og går. Det vanlige er at både debetkort og kredittkort aksepteres når du leier bil i Norge. Det spiller liten rolle for leiebilselskapet hvilket kort du betaler med, så lenge transaksjonen går i orden, og selskapet får pengene sine.

I utlandet er det langt mer vanlig at utleieren krever betaling med kredittkort. Imidlertid finnes det unntak her også, og vi kjenner til tilfeller der selv kontanter har blitt akseptert som betaling.

Det er likevel flere svært gode grunner til at du alltid bør betale selve leien med kredittkort, og det samme gjelder depositumet. Dette tar vi for oss i de neste avsnittene.

#1. Du slipper å få reisekontoen tømt når du betaler med kredittkort

Når du betaler for leiebilen og depositumet med kredittkort, reserveres beløpene på kredittkontoen din. Dermed blir det ingen innhogg i pengene du har på din egen bankkonto. Dette er spesielt viktig dersom leiesummen og depositumet er av betydelig størrelse. Hadde pengene blitt tatt fra brukskontoen, vil du kanskje risikere at pengene du trenger til de øvrige reisekostnadene blir spist opp.

#2. Du unngår å betale for mye

En annen viktig grunn til å betale leiebilen på kreditt er i tilfelle du belastes for en større sum enn avtalt. Dette skjer riktignok sjelden, og de fleste som leier bil kommer aldri opp i slike situasjoner. Men, dersom det først skjer at det trekkes et større beløp enn det som er riktig, er det langt bedre at dette skjer på et kredittkort.

Du står mye sterkere i en klagesak nå pengene kommer fra kredittselskapet. De har nemlig et likt ansvar som utleieren for at betalingen blir korrekt, og at du mottar den varen og tjenesten du faktisk betaler for. Betaler du med debetkort kan veien til riktig oppgjør bli mye vanskeligere.

I dag er det vanlig å tilgang til kredittselskapets nettbank på mobiltelefonen. Da har du full oversikt med deg på reisen.

#3. Du får tid til å sjekke kredittkortregningen

Kredittkortregningen må betales i ettertid, og potensielt flere uker etter at du leide bilen. Alle norske kredittkort gir nemlig en rentefri periode som er fra 45 dager og oppover. I praksis har du et rentefritt lån fra du betalte, og frem til forfall på neste regning.

Dette gir deg mer enn god nok tid til å sjekke at du ikke belastes for mer enn den prisen du fikk oppgitt da du booket bilen.

#4. Du unngår småsvindel

Betaler du med kredittkort får du tid nok til å sjekke at du for eksempel ikke belastes urettmessig for skader du ikke forårsaket.

Selv om det er uvanlig, hender det at folk blir delvis svindlet i forbindelse med billeie. Ofte er det da snakk om små og lokale bilutleiefirma i utlandet. Svindelen kan være at leietakeren kreves for skader som han eller hun ikke har forårsaket, at det kreves overpris på tilleggsutstyr, overpris på ekstra forsikring, overpris på bensin, feil i håndtering av egenandel, og i sjeldne tilfeller at kontoen tømmes.

#5. Du kan få billigere leiebil med kredittkort

Mange kredittkort gir deg cashback (en viss prosent penger tilbake) på den summen du betaler, så lenge betalingen ble foretatt med det aktuelle kortet. Hos noen kredittselskap gis det cashback på alle transaksjoner, mens hos andre kan du selv velge hvilke produktkategorier du vil ha cashback fra.

Det er heller ikke uvanlig at kortene inneholder faste rabatter hos spesifikke leiebilselskap. Selskapene det da er snakk om er som regel de største, slik som Avis, Hertz, Sixt og Europcar. Dersom disse selskapene er billigst, og du får rabatt på toppen, kan du spare en god del penger. Har du valgt et optimalt kort, kan det være at du får både rabatt og cashback.

Slik håndteres depositumet ved leie av bil

Det kan være greit å kjenne til hva som er vanlig praksis med depositum for leiebil, uansett hvordan du betaler dette. Summen på depositumet er som regel den samme som summen for selve leieforholdet, pluss et sted mellom 1 000 og 3 000 kroner. Merk deg at det også kan bli reservert et depositum for drivstoff, ekstrautstyr, og lignende.

Dette trekkes ikke fra kredittkontoen, men beløpet reserveres. Det vil si at du da har tilsvarende sum i fratrekk fra det disponible beløpet. Beløpet frigjøres igjen etter at bilen er levert tilbake, og alle oppgjør er foretatt.

Det er bedre at et depositum reserveres på kredittkontoen fremfor bankkontoen, både av praktiske og sikkerhetsmessige hensyn.

Sett deg inn i forsikringsvilkårene

Sett deg inn i vilkårene for alle forsikringer i forbindelse med billeien, også de du eventuelt får gratis gjennom kredittkortet. Det er ofte forskjeller i hvor store egenandeler som dekkes, og hvilke forhold som forsikringen gjelder for. Det kan også være at forsikringen kun gjelder for biler som har en verdi inntil en viss sum. Skal du for eksempel leie en luksusbil som Ferrari eller Lamborghini, må du regne med at du trenger egne forsikringer for dette.

Unngå rentekostnadene

Så lenge du gjør opp all kreditten du brukte til å leie bilen innen forfall, slipper du å bekymre deg for rentekostnader. Potensielt har du et rentefritt lån i flere uker.

Som beskrevet er det mer enn nok grunner til at du bør betale med kredittkort når du leier bil. For å utnytte fordelene er det imidlertid viktig at du ikke pådrar deg unødvendige rentekostnader. Det unngår du ved å sørge for at hele kredittbeløpet blir tilbakebetalt innen forfall på neste regning fra kredittselskapet.

Husk at dersom du betaler kun deler av kredittbeløpet du skylder, mister du som regel hele den rentefrie perioden. I tillegg blir det deretter beregnet renter for det resterende beløpet, inntil også dette er tilbakebetalt.

Redd for å miste kortet når du er på reise? I dag tilbyr de fleste kortselskap virtuelle kredittkort som kan legges inn på mobiltelefonen din.

Noen nyttige tips ved betaling av leiebil med kredittkort

 • Velg alltid lokal valuta når du skal betale for leiebil i utlandet (ikke norske kroner). Da får du den beste vekslingskursen. Valutapåslaget kommer uansett om du betaler med debet- eller kredittkort.
 • Velg et kredittkort som har lavt valutapåslag. 1,75% er akseptabelt, og også det påslaget som du vanligvis må betale med et debetkort.
 • Unngå å tegne ekstraforsikring på utleiestedet. Skal du ha ekstra forsikring, utover de du får gratis fra det riktige kredittkortet, bør du tegne de når du booker bilen på nett. Prisen er ofte mye høyere når du kjøper dette i skranken der du henter bilen.
 • Bestill og betal også eventuelt ekstrautstyr på forhånd, av samme grunn som ekstraforsikringer.
 • Ta alltid med to kort dersom du har når du reiser til utlandet. Det er kjekt å ha penger og betalingsmidler i bakhånd dersom du mister et av kortene.
 • Sjekk kredittkortregningen når du kommer hjem. Har det mot formodning blitt noe feil, må du først henvende deg til utleieselskapet for å få rette dette. Ta deretter kontakt med kredittselskapet dersom problemet ikke ble løst.

Oppsummering

 • Du må ha kredittkort for å få leid bil, og kortet må stå i leietakerens navn. Dette kreves nesten alltid når depositum for leiebilen skal reserveres. Du kan normalt velge betalingsmiddel (kredittkort eller debetkort), men det lønner seg alltid å betale på kreditt.
 • Med kredittkortet reduserer du risikoen for tap ved svindel eller feil på regningen. I tillegg kan du ofte spare betydelige beløp i form av cashback, faste rabatter, og gratis forsikringer. Det kan også bli viktig at leiesummen og depositumet ikke trekkes direkte fra brukskontoen din, og dermed reduserer likviditeten din.
 • Du unngår alle rentekostnader dersom du betaler for benyttet kreditt innen neste forfall. Norske kredittkort gir en rentefri periode på 45 til 52 dager, alt ettersom hvilket kort du eier.
Meny