Smart bruk av kredittkort i utlandet

Smart bruk av kredittkort på ferie og reise har med både sikkerhet og økonomi å gjøre. Kredittkort gir deg bedre forbrukerbeskyttelse enn rene debetkort, noe som er spesielt viktig på reiser i andre land. Mange kredittkort gir deg også muligheten til å spare en god del penger på selve reisekostnadene i form av gratis reiseforsikring og flybonus.

Betal selve reisen med kredittkort

Selv om de fleste norske reiseselskap er medlemmer av Reisegarantifondet er det tryggest å betale flybillettene med kredittkort. Du slipper da å ha utlegg i tilfelle reisen kanselleres, uansett grunn. Pengene du betaler med kommer ikke fra din egen konto, men fra kredittyteren.

Ferien kan bli spolert dersom du må vente på at en garanti skal utbetales. Den problemstillingen unngår du alltid med kredittbetaling.

I tillegg får du med gratis forsikringer og andre fordeler dersom du eier det rette reisekortet.

Kredittkort gir bedre forbrukerbeskyttelse enn bankkort og kontantbetaling.

Få gratis reiseforsikring

Brorparten av norske kredittkort har i dag reise- og avbestillingsforsikring inkludert. Reglene er omtrent de samme hos alle kredittselskap. Du må betale minst 50% av reisekostnadene med kortet, for at forsikringen skal gjelde.

Reiseforsikring bør du absolutt ha uansett. Når du da har mulighet til å få den gratis, finnes det ingen unnskyldninger for å ikke være forsikret.

Vurder for eksempel Norwegian-kortet. Der er reiseforsikring innbakt, kortet har mange andre reisefordeler, og i tillegg får du rett til rabatt på helårsforsikring.

Skaff deg rabatter

Mange kredittkort gir deg unike rabatter på flyreiser, pakketurer og hotellopphold.

Det er flere veier til å få rabatter på reisebilletter. Den vanligste er å betale med et kredittkort som gir automatisk bonuspoeng på fly. Dette finner du i kortene fra SAS AmEx, og i Norwegian-kortet.

Andre kort kan ha rabatter og cashback på reiser og reiserelaterte produkter.

For eksempel får du avslag i ulike størrelser hos omtrent 25 selskaper som selger pakkereiser, hotell og flybilletter gjennom Re:member MasterCard.

Få gratis egenandelforsikring

Skal du leie bil, kan det være en god idé å ha kredittkort som gir deg gratis egenandelforsikring. Leiebilen bør du uansett betale på kreditt i tilfelle du oppdager feil på fakturaen, eller blir avkrevd noe du ikke skulle betalt for.

Med egenandelforsikring på toppen, unngår du store utlegg dersom du selv forårsaker skade på leiebilen.

Husk at forsikringen gjelder kun dersom 100% av leieprisen gjøres opp med kortet.

Lesetips: Les mer om leiebil og kredittkort her.

Betal med kredittkort i utlandet

Alle betalinger av varer av høyere verdi, for eksempel klær og sko, bør gjøres opp med kredittkort. Jo dyrere varen er, desto viktigere er det at du velger det tryggeste betalingsmiddelet.

Her gjelder det samme prinsippet som når du kjøper reisebilletter. Kredittkortet gir deg langt bedre sjanser til å få tilbake pengene ved svindel og feil, enn om du betalte med bankkort eller kontanter.

Velg alltid lokal valuta

Du unngår å tape penger dersom du velger å betale med ferielandets egen valuta.

Når du skal betale på restauranter eller i butikker, blir du kanskje spurt om transaksjonen skal gjøres i norske kroner, eller den lokale valutaen. Velg alltid lokal valuta, for eksempel Euro om du er i Spania.

Grunnen til dette er at du da får den vekslingskursen som kredittselskapet eller banken din bruker. I motsatt fall, dersom du velger norske kroner, er det salgsstedets bank som velger vekslingskursen. Denne kan ligge 6%-7% prosent høyere, og da taper du penger.

Det samme gjelder når du tar ut i minibanker. Kursforskjellen på et uttak på 5 000 norske kroner, kan bli hele 500 kroner dersom du velger feil.

Oppbevar kortet trygt

Det kan være en god idé å la reisefølget ditt ta vare på for eksempel bankkortet, mens du selv har kredittkortet i lommen. Da er risikoen lavere for at du mister begge på én gang. I storbyer med tette folkemengder, bør du ha kortet et trygt sted på kroppen. Å bære verdisakene med seg i en veske eller bag er risikabelt.

Vurder også å legge igjen kortet i hotellets safe. Har du et kredittkort som er tilknyttet Apple Pay eller Google Pay, kan du bruke mobilen til betaling i stedet.

Alle kort fra Santander er tilknyttet Apple Pay, også reisekortet Gebyrfri VISA.

Betal tilbake innen forfallsdatoen

Husk at kortbruken din blir bortimot kostnadsfri, også i utlandet, dersom du går frem på riktig måte. Den rentefrie kreditten for varekjøp gjelder uansett hvor i verden du trekker kredittkortet. Du slipper også gebyrer for varekjøp på reisen. Bruker du bankkortet til uttak av kontanter, får du ingen rentekostnader på denne biten.

Den eneste kostnaden du ikke klarer å unngå er valutapåslagene. Disse må du imidlertid betale uansett, fordi påslaget kreves også når du bruker bankkort.

Betaler du hele den brukte kreditten innen forfallsdatoen på neste regning, vil alt annet enn kontantuttak bli rentefritt.

Finn et godt reisekort

Kredittselskapene kan være behjelpelige dersom du trenger nødkort eller nødpenger i ferien.

Det kanskje viktigste tipset er å velge riktig kredittkort. I reisesammenheng mener vi at de beste kortene bør som et minimum inneholde følgende:

Valutapåslagets størrelse er viktig. De beste kortene har påslag på omtrent 1,75%. De dyre kredittkortene har påslag som ligger fra 2% og oppover. Brukes kortet mye i utlandet vil påslaget kunne utgjøre en god del penger.

Det er også bedre økonomisk å ha et kort som gir gebyrfrie uttak i utlandet. Tar du ut 10 000 kroner med de dyreste kortene, for eksempel de som krever 75 kroner + 4%, blir gebyret nesten 500 kroner. Rentekostnadene kommer i tillegg.

Andre fordeler du kan vurdere å få med:

  • Egenandelforsikring for leiebil.
  • Cashback eller bonuspoeng på flyreiser.
  • God ordning for utstedelse av nødkort.
  • God ordning for hjelp med nødpenger.
  • Tilknytning til Apple Pay eller Google Pay.

Hvis kortnummeret er lagt inn på smarttelefonen eller smartklokken din trenger du ikke ta med kortet, for eksempel når du skal på stranden eller ut på byen.

Et siste tips

Vær oppmerksom på at enkelte banker og butikker i utlandet kan kreve eget gebyr når du handler eller tar ut kontanter hos dem. Dette er i så fall helt uavhengig av hvilket kort du bruker. Banken eller butikken plikter å opplyse om eventuelle gebyrer på forhånd. Spør hvis du er usikker.

Med mindre du må handle eller ta ut kontanter akkurat der, anbefaler vi deg å gå videre. Disse gebyrene er en fordyrende uting, og du unngår problemstillingen enkelt ved å gjøre handelen din et annet sted.

Meny