Hva er overtrekksgebyr?

Kredittkort har mange fordeler. Men du bør likevel være bevisst på at det kan koste deg dyrt hvis du overtrekker kredittgrensen på kredittkortet ditt. Her får du alt du trenger å vite om overtrekksgebyr.

Slik overtrekkes kredittrammen

På kredittkort er det en gitt grense for hvor mye penger du kan bruke. Dette kalles en kredittramme. Hvis du prøver å ta ut penger fra kredittkortet, og det ikke er disponibel kreditt på kortet, vil du få beskjed om at kortet ikke har dekning for uttak.

I utgangspunktet skal det ikke være mulig å bruke mer enn den gitte kredittrammen på kortet. Det er likevel noen situasjoner som kan føre til overtrekk av kredittgrensen.

 • Det kan være at bankterminalen og banken ikke kommuniserer, eller det kan skje ved en teknisk svikt hos banken. I slike tilfeller må du signere for betalingen, og da kan transaksjoner godkjennes uten at du har dekning på kortet.
 • Svindlere kan også være på ferde; det har skjedd at ledningen til betalingsterminalen trekkes ut, og kan derfor ikke kommunisere med banken. Hvis butikken ikke får legitimasjonen din og underskrift, kan svindlere slik overtrekke kortet ditt.
 • Avtalte trekk kan trekkes uavhengig av hvor mye kreditt som er tilgjengelig på kredittkortet.

Hva er overtrekksgebyr?

Overtrekksgebyr er et gebyr som legges til kreditten du har brukt som overstiger kredittrammen på kredittkortet. Hvor stort dette gebyret er, varierer fra bank til bank. Det kan være en prosentandel eller et fastsatt beløp. Hvis du har en kredittramme på 100 000 kroner og bruker 101 000 kroner, vil du få et overtrekksgebyr.

Det varierer også hvor mye man må overtrekke kredittrammen, for at det skal tillegges et overtrekksgebyr. Hos noen banker får du ikke gebyr hvis det kun er snakk om 10-100 kroner.

Hvis du overtrekker kredittrammen på kredittkortet, vil du få et overtrekksgebyr. Dette gebyrer ligger ofte på 75-125 kroner. Noen kort har høyere gebyr, andre har ikke overtrekksgebyr.

Priseksempel på overtrekksgebyr hos ulike kredittkort:

KredittkortValutapåslag
TF Bank Mastercardkr. 0,-
Gebyrfri Visakr. 0,-
Bank Norwegian Visakr. 0,-
Trumf Visakr. 50,-
Ikano Bank mastercardkr. 75,-
Sparebank1 kredittkortkr. 125,-
Rem:ember black mastercardkr. 125,-

Konsekvenser av overtrekk av kredittrammen

Et overtrekksgebyr i seg selv er ikke så dyrt, men det kan være et tegn på at du ikke har for høy kredittramme på kredittkortet ditt. Hvis du overtrekker kredittrammen, kan det føre til andre, mer alvorlige konsekvenser.

 • Rentene på kredittkort er ofte høye. Den effektive renten ligger ofte mellom 20-30%. Hvis kredittrammen overtrekkes og du ikke betaler den brukte kreditten innen forfallsdato, må du betale renter på beløpet.
 • Bruker du mer penger enn du har i din kredittramme, kan det regnes som et brudd på avtalen mellom deg og banken. Banken kan vurdere det slik at du ikke kan betjene den gitte kredittrammen.
 • Banken kan på bakgrunn av dette velge å si opp kredittkortavtalen. Du vil da få et brev med betalingsfrist innen 14 dager. Betaler du innen fristen, består avtalen.
 • Saken vil oversendes til inkasso hvis du ikke betaler kravet. Da vil beløpet vokse raskt på grunn av høye renter og gebyrer. Du vil også få betalingsanmerkning.
 • Med utestående inkassosaker og betalingsanmerkninger, vil kredittscoren din bli dårligere, og det kan bli vanskeligere for deg å få innvilget nye kredittkort, lån eller abonnementer.

Lesetips: Se også vår artikkel om beste Mastercard.

Gode råd for å unngå konsekvenser av overtrekk

Har du brukt mer enn kredittrammen og har problemer med å betjene den brukte kreditten, bør du kontakte banken for å finne en løsning. Slik kan du unngå større konsekvenser.

Hvis du vet at du har god kontroll på økonomien din, og overtrekket kun var en engangsforeteelse, kan en løsning være å søke om høyere kredittramme.

Sørg for at du har kontroll på brukt kreditt, og betjen denne innen forfallsdato hver måned. Legg gjerne inn varsel på telefonen, slik at du ikke glemmer det. Sørg også for at din økonomi tåler den gitte kredittrammen.

Sliter du økonomisk, og ser at du ikke får betalt den brukte kreditten, kan en løsning være å refinansiere gjelden.

Hvis du får overtrekksgebyr, kan det være et tegn på at du har for høy kredittramme på ditt kredittkort. Konsekvensene av å ikke betale kreditten du skylder, kan være store.

Oppsummering

 1. Overtrekksgebyr legges til når du bruker mer enn den gitte kredittrammen på kredittkortet. Gebyret ligger ofte mellom 50- 150 kroner. Dette varierer fra kort til kort.
 2. Overtrekk kan skje om betalingsterminalen og banken ikke får til å kommunisere på grunn av tekniske feil.
 3. Konsekvensene av å overtrekke kortet kan være mange og alvorlige. I verste fall kan saken sendes til inkasso, og du vil få betalingsanmerkninger og dårligere kredittscore.
 4. For å unngå overtrekksgebyr, bør du hele tiden sørge for at din økonomi tåler den gitte kredittrammen du har fått innvilget.
Meny