Kredittkort med lang rentefri periode

Om du har hørt om begrepet ”smart bruk av kredittkort”, vet du at dette dreier seg om å utnytte den rentefrie perioden. Dette er i praksis et gratis lån, men du må kjenne til begrensningene for å unngå rentekostnadene. Det kan du lære alt om i denne artikkelen.

Gjelder alle norske kredittkort

Så lenge kortet du eier er utstedt i Norge, får du en rentefri periode. Lengden på fritaket er som regel enten 45, eller 50 dager, mens et fåtall tilbyr noen dager ekstra.

Dette har med forfallsdatoen på kredittkortregningen å gjøre. Du har nemlig ikke automatisk 45 eller 50 dager på deg, og antallet rentefrie dager kommer an på datoen du brukte kortet.

Fire kort med 50 dager eller mer betalingsutsettelse

Her får du fire forslag til gode kort som gir deg lang rentefri periode.

Kortene har forskjellige fordelsprogram som du bør sette deg inn i, før du eventuelt velger ett av de. I tillegg til langt rentefritak, kan du nemlig spare en del penger i form av unike rabatter, gratis forsikring, og cashback.

Morrow Bank MasterCard

Morrow Bank Kredittkort er et av landets mest populære. Her er tre av fordelene du får med:

 • Rentefri periode på inntil 50 dager.
 • Markedets mest fleksible cashback-program.
 • Gratis reise- og avbestillingsforsikring.

Gebyrfri Visa

Kredittkort uten gebyrer.Gebyrfri Visa utstedes av Santander Consumer Bank. Banken har et meget bra fordelsprogram, i tillegg til at du slipper gebyr ved uttak av kontanter.

 • Rentefri periode på inntil 50 dager.
 • Fordelsprogrammet Santander Kickback gir både cashback og unike rabatter.
 • Gratis reise- og avbestillingsforsikring.

Santander Red

Lav rente med Santander Red.Santander Red har mange av de samme fordelene som Gebyrfri Visa, i tillegg til en av markedets laveste rentesatser.

 • Rentefri periode på inntil 50 dager.
 • Tilknyttet fordelsprogrammet Santander Kickback.
 • Effektive renter som er svær konkurransedyktige.

Ikano Visa

Gode rabatter med kredittkort fra Ikano Bank.Ikano Visa er et meget bra all-round-kort, med relativt lave renter, nyttige rabatter, samt flere gratis forsikringer.

 • Rentefri periode på inntil 50 dager.
 • Spar inntil 5 000 kroner i året på unike rabatter.
 • Gratis reiseforsikring og tankfeilforsikring.

Ser du etter kredittkort med lave renter? Her er fem av de beste alternativene.

Den egentlige lengden på rentefritaket

For å forklare hvordan rentefritaket fungerer, er det best å illustrere med et eksempel. Vi tenker oss at du eier et Morrow Bank MasterCard, og betaler for en flybillett med kortet.

Morrow Bank sender ut faktura i begynnelsen av hver måned. Regningen er for alle transaksjoner som ble foretatt i løpet av den foregående måneden.

Forfallsdatoen for fakturaen er alltid den 20. i måneden hos dette selskapet. All bruk av kreditt i januar, skal dermed tilbakebetales innen 20. februar.

 • Dersom du kjøpte flybilletten den 1. januar, blir rentefritaket faktisk 50 dager (hele januar + 20 dager i februar).
 • Kjøpte du flybilletten den 31. januar, får du kun 20 dagers rentefritak.

Et kort som tilbyr inntil 45 dager rentefri periode, betyr rett og slett at  forfallsdatoen hos dette selskapet er satt til den 15. hver måned.

Rentefri betaling av varer og tjenester

Det gratis lånet på inntil 50 dager gjelder kun dersom følgende punkter oppfylles:

 • Betalingen gjelder en vare eller en tjeneste (alt som ikke anses som kontantuttak).
 • All benyttet kreditt blir tilbakebetalt innen forfall.

Om transaksjonen skjer på nett, eller i en fysisk butikk, har ingen betydning.

Bruker du kortet til å skaffe deg kontanter får du ikke noe rentefritak. Da beregnes det renter fra transaksjonsdatoen, og inntil all kreditt er gjort opp.

Det samme gjelder dersom du bare betaler deler av all utestående saldo. Dette ser vi på nedenfor.

Hva regnes som kontantuttak?

Det er ikke bare uttak som regnes som kontantbruk. Rentene løper fra første dag også ved regningsbetaling med kortet.

Uttak i en minibank med kredittkortet er naturligvis å regne som kontantbruk. Det som ikke er like innlysende er at rentene løper også fra dag én dersom du bruker kortet til å betale for Postens tjenester, inkludert Post-i-butikk.

Bruker du kortet til å betale regninger, eller overfører penger til din egen brukskonto, vil også dette regnes som kontantuttak.

Lurer du på hva de største fordelene er med kredittkort? Les mer om dette her.

Delbetaling av benyttet kreditt

Et viktig punkt som mange glemmer er at rentefritaket gjelder bare dersom du betaler for all benyttet kreditt. Du får ikke rentefritak, og renter beregnes fra transaksjonsdatoen, dersom du bare betaler deler av fakturaen.

Om vi fortsetter med eksempelet vi brukte ovenfor, betyr dette i praksis at hele flybillettens kostnader blir rentebærende fra dag én, dersom du velger å dele opp regningen.

Først betaler du renter for hele beløpet i det antallet dager som er frem til forfallsdato. Det vil si 50 dager om kjøpet var 1. januar, og 20 dager dersom kjøpet var 31. januar. Deretter betaler du renter for det resterende beløpet, inntil også den delen er oppgjort.

Rentefritak også i utlandet

Rentefritaket gjelder naturligvis også når du betaler for en vare eller tjeneste i utlandet. Det du må være oppmerksom på er at kortselskapet krever en avgift som kalles valutapåslag. Påslaget er normalt på mellom 1% og 2%, avhengig av hvilket kort du eier. Avgiften er ment å sikre at kredittyteren ikke taper penger på endringer i vekslingskursen.

Tips: Les også vår artikkel om kredittkort på dagen her: kredittkortinfo.no/kredittkort-på-dagen/

Bruk likevel kredittkort på reiser

Du slipper ikke unna valutapåslaget ved å bruke et vanlig bankkort i utlandet. Det er ingen banker som lar deg tjene noen kroner her og der på vekslingskursen, mens de selv taper.

De sikrer seg mot tap ved å gi deg en vekslingskurs som er i deres egen favør, og med et tilsvarende valutapåslag.

Rettighetene dine som forbruker er imidlertid langt bedre når du betaler på kreditt, enn når du betaler med bankkort eller kontanter. Ved feil, svindel, konkurser, eller lignende, vil du sannsynligvis ikke tape pengene om du betalte med kortet.

Uttak av kontanter i utlandet

Alle kontantuttak blir rentebærende gjeld, uansett hvor uttaket foretas. Trenger du kontanter i utlandet, bør du fortrinnsvis unngå å bruke kredittkortet. Den samlede kostnaden for valutapåslag, renter, og eventuelt uttaksgebyr, gjør at bankkortet blir den billigste løsningen.

Oppsummering

 • En rentefri periode medfølger alle norske kredittkort. Perioden er som regel på 45-50 dager.
 • Ofte har kredittkortselskapene faste forfallsdatoer. Det betyr at den rentefrie perioden utløper på denne datoen. I praksis viser dette at du ikke vil få utnyttet denne perioden på alle kjøp.
 • Disse kredittkortene har 50 dagers rentefri periode: Morrow Bank MasterCard, Gebyrfri Visa, Sandanter Red og Ikano Visa.
 • Merk deg at regningsbetaling, overføringer fra kredittkort og kontanttuttak ikke gir rett på rentefri periode. Rentene vil da løpe fra uttaksdato.
Meny