Dine rettigheter med kredittkort

Når du bruker kredittkortet ditt som betalingsmetode, vil du også kunne dra nytte av ulike rettigheter, blant annet flere forsikringer og rettigheter knyttet til kortsvindel. Her får du en komplett innføring i dine rettigheter med kredittkort.

Dine rettigheter med kredittkort

Mange bruker kredittkort som betalingsmetode. Ifølge E24 finnes det over seks millioner kredittkort i Norge i 2022. I dag brukes ikke et kredittkort bare til å låne penger. Det medfølger også flere rettigheter når man bruker kredittkort som betalingsmetode. Merk deg at ikke alle kredittkort tilbyr alle følgende rettigheter:

På mange kredittkort kan du få en eller flere av fordelene under;

 • Rettigheter ved varekjøp
 • Reiseforsikring
 • Egenandelsforsikring ved leiebil
 • Rettigheter ved kortsvindel
 • Rettigheter ved konkurs
 • Rentefri betalingsutsettelse

Rettigheter ved varekjøp

Hvis du bruker kredittkortet når du handler, har du klagerett om du ikke mottar varen, eller om du mottar en vare som ikke står til forventningene. Dette gjelder kjøp i både nettbutikker og fysiske butikker, men ikke kjøp av privatpersoner.

Dessverre er det ikke alltid slik at den du kjøpte varen hos, vil opptre medgjørlig og møte deg på klagen.

Vi anbefaler deg å gå fram på følgende måte:

 • Ta kontakt med butikken du kjøpte varen hos.
 • Hvis dette ikke fører til en løsning, bør du ta kontakt med kredittkortutsteder, altså banken. Da kan du ta i bruk kjøpsforsikringen som medfølger kredittkortet.
 • Legg ved dokumentasjon på kjøpet, og du vil få tilbake pengene for varen.
 • Det fordrer selvfølgelig at ditt kort har kjøpsforsikring. Med de fleste kort medfølger dette gratis, og som regel kan du dra nytte av forsikringen i 90 dager etter at du kjøpte varen.

Reiseforsikring

De fleste kredittkort har reiseforsikring inkludert. Dette er gratis, og du trenger ikke å aktivere reiseforsikringen for at den skal tre i kraft. Så lenge du betaler med kredittkortet for over halvparten av reisen, vil du være dekket av forsikringen.

Reiseforsikring er inkludert i de aller fleste kredittkort. Hva de ulike forsikringene dekker, varierer fra bank til bank. Det vanligste er at tap vil dekkes så lenge du har betalt over halvparten av reisen med kredittkortet.

Ulike kort har ulike vilkår for hva som dekkes. Vær bevisst på at noen kort har dårligere dekningsvilkår, og at noen kort har tilbud om forsikring som kan kjøpes til. Kanskje kan det også lønne seg å kombinere en ekstern reiseforsikring med kredittkortets reiseforsikring for å få full dekningsgrad på reisen din.

Her er noen eksempler på kredittkort som tilbyr reiseforsikring:

Gebyrfri Visa fra Santander Consumer Bank

Hvis du betaler over 50% av de totale transportkostnadene knyttet til reisen med dette kortet, vil du og din familie være dekket av reiseforsikringen. Forsikringen er gyldig i 90 dager, og dekker tap av eiendeler, sykdom og forsinkelse/avbestillinger av fly/tog e.l.

Les mer om kortet her.

Norwegian kredittkortet

Reiseforsikringen til Norwegian dekker eieren, eierens familie og inntil tre medreisende. Her må også halvparten av reisekostnadene betales med dette kortet. Forsikringen gjelder over hele verden og dekker blant annet tap av reisegods, forsinkelser, avbestillinger, ulykker og sykdom.

Les mer om kortet her.

Egenandelsforsikring ved leiebil

Skal du leie bil, kan det mange steder koste deg dyrt om det blir skader på bilen. Mange utleiere har forsikring på sine biler, men du vil ofte måtte betale en egenandel likevel. Og denne kan koste deg dyrt.

Flere kredittkort tilbyr gratis egenandelsforsikring:

Sparebank1 Mastercard

Her ligger egenandelsforsikringen under reiseforsikringen som medfølger Sparebank1 Mastercard. Du vil få egenandelen dekket (opptil 12 000 kroner) av banken ved leie av personbil i utlandet eller i Norge. Her dekkes tyveri og skade.

Vær klar over at det her finnes noen unntak: du vil ikke få dekket egenandel på helårsleid bil, leasing-bil, leiebil i forbindelse med flytting e.l., eller leiebil som du leier fordi din egen bil er på verksted.

Circle K EXTRA mastercard

Egenandelsforsikringen som medfølger dette kredittkortet, dekker egenandel som leiebilfirmaet krever av deg hvis bilen du leier blir utsatt for skade eller tyveri.

Å bruke kredittkort gir deg også rettigheter knyttet til kortsvindel. Kortsvindel er vanlig, og særlig om du handler fra utlandet. Noen kan også stjele opplysningene dine i fysiske butikker. Banken vil dekke tapet ditt om det gjelder kredittkortet, men ikke om det er debetkortet du har brukt.

Rettigheter ved kortsvindel

Dette er kanskje den viktigste rettigheten du har med kredittkort.

Se for deg at du har brukt kredittkortet til å betale i kassen på klesbutikken mens du er på ferie i utlandet. Køen bak deg er lang, og det er som om hun som står bak deg, kommer for nært. Noen timer senere ser du at flere tusen kroner er forsvunnet fra kontoen. Kortinformasjonen din er stjålet, og du er utsatt for kredittkortsvindel.

Kredittkortsvindel skjer både i fysiske butikker og på nett. Handler du varer fra utlandet, eller i utlandet, øker risikoen for å bli svindlet.

Heldigvis brukte du kredittkortet. For nå står banken ansvarlig for å dekke tapet ditt. Hadde du brukt et debetkort, ville du ikke fått pengene tilbake av banken. Ved kredittkortsvindel må banken altså undersøke hvor pengene har blitt av, men ved debetkortsvindel har de ikke det samme ansvaret.

Rettigheter ved konkurs

Noen ganger bestiller vi varer med lang leveringstid. Det kan for eksempel være hvitevarer, elektronikk eller utemøbler. Lang leveringstid øker risikoen for at bedriften går konkurs før du mottar varen. En bedrift som er konkurs har mest sannsynlig ikke penger til å betale deg. Og hvilke rettigheter har du da?

Har du betalt med debetkort, har du dessverre få rettigheter, og du vil ikke få pengene dine tilbake. Brukte du kredittkortet, vil kredittkortutsteder dekke tapet ditt. Banken vil også stå ansvarlig for eventuelle garantier som medfølger produkt du har mottatt.

Handler du hos et firma som går konkurs før du mottar varen, vil banken dekke tapet ditt. Brukte du debetkortet når du bestilte varen, vil du dessverre ikke få pengene dine tilbake.

Rentefri betalingsutsettelse

Med et kredittkort vil du låne penger inntil et gitt beløp. Mange tror at det påløper renter fra første brukte krone og kvier seg derfor for å bruke kredittkort. Og ja, sannheten er at den effektive renten på kredittkort er høy.

Rentefri betalingsutsettelse gir deg mer frihet, fordi du selv kan avgjøre når du vil betale ned kreditten. Husk å betal før forfallsdato. Kredittkort har dyre renter.

Men de fleste kredittkort har 45-60 dagers rentefri betalingsutsettelse før man må betale kreditten tilbake. Betaler man pengene man skylder før denne forfallsdatoen, vil det ikke påløpe renter på beløpet. Slik kan man altså låne penger gratis.

Dette er gunstig om man ikke kan eller ønsker å betale gjelden med én gang. Man kan også velge å betale inn litt og litt, så lenge har betjent kravet før forfallsdatoen.

Eksempel på renter og rentefri betalingsutsettelse på kredittkort:

Re:member black mastercard tilbyr rentefri betalingsutsettelse på 45 dager. Effektiv rente: 29,06%. Et kjøp på 15 000 kroner vil gi et totalbeløp på kr. 16654,- etter ett år med betalingsutsettelse.

Trumf Visa: Her gjelder også 45 dagers rentefri betalingsutsettelse. Effektiv rente: 27,19 %. Kjøp på 15 000 kr som betales over ett år vil koste deg totalt kr. 17 047,-

Oppsummering

 1. Det finnes flere rettigheter som følger med kredittkortet ditt. Blant annet har de fleste kort ulike forsikringer inkludert, uten at du må betale mer for dette.
 2. Reiseforsikring, egenandelsforsikring ved leiebil og kjøpsforsikring er vanlig. Sistnevnte vil gi deg pengene tilbake om du handler en vare som du ikke mottar, eller som har mangler eller feil.
 3. Med kredittkort får du også rettigheter ved kortsvindel. Dette innebærer at banken står ansvarlig for å finne ut hvor pengene dine har tatt veien, og for å dekke tapet ditt. Du vil også få dekket tapet om du handler hos en bedrift som går konkurs før du mottar varen.
Meny