Sette inn penger på kredittkort

Selv om det ikke er en lønnsom form for sparing, er det hos noen banker mulig å sette inn penger på kredittkortet. Slik gjør du det.

Hvorfor sette inn penger på kredittkort?

Det å sette inn penger på kredittkort er ikke vanlig praksis. Kredittkort er designet for å benytte kreditten innenfor den gitte kredittrammen.

Men det er mulig, i hvert fall hos noen kredittkortutstedere. Årsakene til å at man ønsker å sette inn penger på kredittkortet kan blant annet være følgende:

  • Bruke fordelsprogrammet: Kredittkort kommer med fordeler, som rabatter og bonuser. Hva som er inkludert i de ulike kredittkortene varierer. Noen ønsker å sette inn penger på kredittkortet nettopp for å benytte seg av disse fordelene i enda større grad. Topper du kredittkortet med 10 000 ekstra, kan du få fordeler av kjøpene du foretar deg, selv om du har overgått kredittrammen.
  • For lav kredittramme: I tillegg kan det være at den gitte kredittrammen ikke er høy nok for ditt behov. Har du en kredittramme på 20 000, og du setter inn 10 000 kroner ekstra, vil du ha 30 000 kroner tilgjengelig, så lenge banken tillater dette.
  • Unngå at rentene løper: Kredittkort kommer med en rentefri periode. Denne perioden er ofte på 30-50 dager, avhengig av vilkårene. Bruker du kredittkortet til å betale regninger med eller tar ut penger i minibank, vil rentene begynne å løpe med én gang. Hvis du setter inn penger før du foretar slike transaksjoner, kan du unngå at rentene løper.

Slik setter du inn penger på kredittkort

Det er enkelt å sette inn penger på kredittkortet. Dette gjøres på samme måte som når du overfører penger for kreditten du har brukt.

Her har vi hentet et eksempel på fremgangsmåte hos Bank Norwegian.

  1. Logg inn i nettbanken.
  2. Legg inn KID-nummer, kontonummer og beløp i en ny betaling.
  3. Gjennomfør betalingen.

Når du setter inn ekstra penger, vil kreditten din gå i pluss. Hos noen banker er det ikke tillatt å ha positiv saldo. Disse bankene vil overføre pengene tilbake til deg. Dette kan være regulert i bankens vilkår. Det kan ta noen dager før du har pengene på kontoen. Vær bevisst på at banken kan si opp kredittkortavtalen om du bruker kredittkortet til sparing på denne måten.

Du setter inn penger på kredittkortet på samme måte som du overfører brukt kreditt. Om du topper kortet, kan du ha mer penger tilgjengelig. Men vær bevisst på at ikke alle banker tillater dette.

Dette bør du tenke på før du setter inn penger på kredittkort

#1. Kredittkort er ikke egnet for sparing

Ønsker du å spare penger, bør du heller se på andre muligheter enn å sette inn penger på kredittkortet, for kredittkort gir ingen renter på innskudd. Gode alternativer for sparing er å sette penger inn på sparekonto eller å investere i fond eller aksjer. Sistnevnte er best egnet til langsiktig sparing.

#2. Du mister rettigheter

Hvis du setter inn penger på kredittkortet, og beløpet går i pluss, vil du miste noen rettigheter. De fleste kredittkort kommer med forsikringer, som for eksempel kjøpsforsikring, som gjør at du vil få pengene dine tilbake om du blir svindlet.

Om du bruker den positive saldoen på kortet, kan disse forsikringene bortfalle. Samtidig har Visa og Mastercard egne regler, som det kan hende du kan dra nytte av.

#3. Betal inn all gjeld du skylder

Betaler du med kredittkortet, låner du penger. Å betale inn all gjeld du skylder vil alltid lønne seg. Ofte kan du velge å bare betale inn et minstebeløp. Da bør du være bevisst på at den utestående gjelden vil rente seg, og at den effektive renten på kredittkort er høy.

#4. Mange kort har grenser for bruk

Selv om du overfører ekstra penger, kan det være at du ikke får betalt med kredittkortet. Mange kredittkort har egne grenser for hvor store beløp det tillater. Dette kan du undersøke i vilkårene.

Ønsker du å spare penger, bør du ikke sette dem inn på kredittkortet, men heller spare der du får renter på innskudd, som i en sparekonto eller i fond.

Oppsummering

  1. Selv om det ikke er vanlig å benytte kredittkort som en spareform, er det noen banker som tillater innskudd på kredittkortet. Skal du spare, bør du heller investere i fond eller sette penger på sparekonto.
  2. Å utnytte fordelsprogrammer, øke den tilgjengelige kredittrammen, og unngå at rentene begynner å løpe i rentefrie perioder er noen av årsakene til å sette inn penger på kredittkort. Dette kan også være aktuelt når den gitte kredittrammen ikke er tilstrekkelig.
  3. Prosessen for å sette inn penger på kredittkortet er enkel og likner på å overføre penger for kredittbruken. Eksempelet fra Bank Norwegian viser hvordan man logger inn i nettbanken, legger inn nødvendig informasjon, og gjennomfører betalingen.
Meny