Dette skjer når noen utfører en kredittsjekk av deg

Visste du at du blir utsatt for en omfattende kredittsjekk hver gang du søker om et lån? Eller når du skal kjøpe en mobiltelefon eller bestille et kredittkort?

Hvis du allerede har kredittkort, lån eller telefon har du trolig fått brev i posten om at noen har sjekket deg. Rettere sagt: Noen har sjekket økonomien din. For å finne ut hvor stor risiko det er for at du kommer til å få betalingsproblemer de neste 12 månedene.

Hva er en kredittsjekk?

En kredittsjekk, eller en kredittvurdering som den også kalles, er en kartlegging av økonomien din. Den benyttes hver gang du ønsker å skaffe deg kreditt, for eksempel i form av et kredittkort.

Sjekken er til for å finne ut om du er en god eller en dårlig betaler. Ved hjelp av spesialutviklede dataprogrammer konkluderer vurderingen med hvor stor sjansen er for at du får betalingsvansker det kommende året.

Kredittsjekken hjelper banker og kredittkortselskaper med å avgjøre om de skal tørre å låne ut penger til deg. Eller stole på at du kan håndtere et kredittkort fornuftig.

En kredittsjekk er lovpålagt

Det er ikke mulig å slippe unna en kredittsjekk når du skal søke om et kredittkort, for eksempel. Det har myndighetene sørget for.

Lovverket pålegger alle som driver med utlån og kredittkort å sjekke kredittverdigheten til alle låne- og kredittkortsøkere.

En viktig årsak er at kredittvurderingen skal hjelpe bankene med å unngå å gi kreditt til personer som ikke bør ha det. Og i den andre enden er lovverket ment å beskytte forbrukerne. Loven skal hindre at vi pådrar oss mer gjeld enn hva vi kan leve med.

Riktignok kan du reservere deg mot å bli kredittvurdert. Men da vil ikke søknaden din om kredittkort for eksempel, bli vurdert før du har gitt tillatelse til at det gjennomføres en sjekk av deg.

Hvem sjekker?

Selskapene som utfører en kredittsjekk har tillatelse fra myndighetene.

Det er ikke fritt frem for hvem som helst å utføre en kredittsjekk. Takket være loven om personvern, er det strenge regler for hvem som kan sjekke, hva som kan sjekkes og når det kan sjekkes.

I realiteten finnes det bare en håndfull selskaper som vurderer privatpersoners kredittverdighet. Her er et par av dem:

 • Bisnode
 • Experian

Slike selskaper kalles ofte for kredittvurderingsbyråer. Eller også kredittvurderingsselskaper. Felles for alle er at det har fått konsesjoner av myndighetene til å bedrive virksomheten sin.

Omfattende kredittvurdering

Når et kredittvurderingsbyrå skal sjekke om du har skjeletter i pengeskapet, bruker den informasjon fra mange forskjellige informanter. Her er noen av dem:

 • Folkeregisteret.
 • Brønnøysundregistrene.
 • Skattemyndighetene.
 • Elektronisk grunnbok.
 • Namsmannen og forliksrådene.

Det nyeste tilskuddet på listen over instanser som «sladrer» på deg og økonomien din, er gjeldsregistrene. Her finner byråene ut alt om den samlede gjelden din. Alt fra huslån til forbrukslån og utestående beløp på kredittkort er listet opp her.

Kredittscore

Når selskapene har hentet inn informasjonen den trenger, skrider de til verket. De setter sammen en økonomisk profil av deg som avslører hva slags betaler du kommer til å være i den nærmeste fremtiden.

Det er en hel del hemmelighold rundt hvordan dette fungerer. Kredittvurderingsbyråene har ikke fortalt mye om hva som teller hvor mye når de utfører en sjekk. Men litt vet vi:

 • Er du ung? Dette drar ned. Jo eldre du er, desto bedre.
 • Har du mye gjeld? Også dette slår negativt ut.
 • Skifter du ofte jobb, og / eller bostedsadresse? Dette er heller ikke positivt.

Kredittsjekken ender med at du får en poengsum. Eller en kredittscore som det populært kalles. Dette kan for eksempel være en poengsum et sted mellom 1 og 100. Eller mellom 1 og 300. Poengskalaen som benyttes varierer fra det ene selskapet til det andre.

Men dette er felles: Jo høyere kredittscoren din er, desto bedre er det.

Hvordan påvirke kredittscoren

En kredittscore avslører om du er en god eller en dårlig betaler.

En kredittvurdering ender med en kredittscore. Denne poengsummen sendes til bankene og kredittkortselskapene. Disse benytter poengsummen til å avgjøre om du skal få låne penger eller få et kredittkort.

Jo lavere kredittscoren din er, desto dårligere er sjansen for at søknaden din krones med et positivt svar. Den gode nyheten er at du kan påvirke kredittscoren din.

 • Arnt er 27 år. Han jobber som frilanser. Han har et billån, samt et mindre forbrukslån. Arnt får en forholdsvis lav kredittscore.
 • Else er 54 år. Hun er nesten gjeldfri og har jobbet i det samme firmaet i snart 30 år. Else får en svært høy kredittscore.

Else behøver ikke å gjøre så mye. Hun er ikke langt unna en toppscore hvis hun kredittsjekkes.

Arnt derimot, har en del å gå på. Klarer han å skaffe seg en fast jobb, samt kvitte seg med forbrukslånet for eksempel, vil han garantert få en vesentlig høyere score neste gang noen sjekker ham.

Heldigvis sliter ikke Arnt med den ene faktoren som ville ha sendt poengsummen rett i kjelleren: Én eller flere betalingsanmerkninger. For når slikt dukker opp under kredittvurderingen er det ensbetydende med en svært lav score. Og avslag fra banker og kredittkortselskap.

Du kan sjekke deg selv

Visste du at du kan gjøre en kredittvurdering av deg selv? Du kan i alle fall finne ut hva kredittbyråene har av informasjon om deg og økonomien din.

Alt du trenger er BankID. Deretter besøker du nettsidene til Bisnode og Experian. Derfra kan du logge deg inn for å se hva slags informasjon de har på deg.

Spørsmålet er bare: Tør du?

Du skal informeres

Myndighetene har bestemt at du skal informeres hver gang du blir kredittvurdert. Du har krav på å få et gjenpartsbrev. Et brev som forteller at noen har utført en kredittvurdering av deg. Brevet skal inneholde følgende informasjon:

 • Hvem som har utført sjekken. Og på vegne av hvem.
 • Hva slags informasjon som er sendt videre til oppdragsgiveren.
 • Kontaktinfoen til både oppdragsgiver og kredittvurderingsselskap.

Er du tvil om hvorfor du har blitt kredittvurdert? Kjenner du ikke igjen selskapet som har bedt om en vurdering av deg?

Da bør du kontakte kredittvurderingsbyrået. De skal kunne svare deg på hvorfor det er blitt utført en sjekk av deg. De skal også kunne fortelle mer om selskapet som har bestilt sjekken.

Meny