Hvilke kredittkort passer for småbarnsfamilier? 

Ved å velge riktig kredittkort for deg og din familie, kan du spare penger. Her får du en komplett guide til hvilke kredittkort som passer for småbarnsfamilier.

Finn riktig kort for din familie

Å ha barn koster mye penger. Ifølge forbrukerinstituttet SIFO vil et barn i gjennomsnitt koste omtrent 1 230 000 kroner fra det er født til fylte 18 år. Her er mat, babyutstyr, barnehage, SFO og én enkelt fritidsaktivitet inkludert i summen.

Utstyr som trengs til ulike hobbyer, transport og eventuelle reiser er ikke med i beregningen. Derfor vil mange familier bruke mer enn de angitte 1,2 millionene på ett barn. Har du da flere barn, sier det seg selv at kostnadene vil gjøre innhogg i lommeboken månedlig.

Heldigvis kan du redusere kostnadene på å velge et kredittkort som passer for småbarnsfamilier. Ulike kredittkort har ulike fordelsprogrammer, som cashback og bonuser på utvalgte butikker. Ved å velge et kredittkort med fordeler på butikker som dere handler mye hos, kan du spare penger.

Dette kan dere spare penger på med riktig valg av kredittkort

For at dere skal kunne finne det kredittkortet som er mest lønnsomt for dere som familie, bør dere kartlegge hva som er familiens største utgiftsposter. Slik kan dere lettere velge ut de kortene med rabatter på varer dere bruker mye av.

Det er penger å spare på både matvarer, klær, drivstoff og reiser.

#1. Mat og dagligvarer

Mat og dagligvarer er dyrt i Norge, og særlig etter at renten har økt mye det siste året. En britisk undersøkelse viser at vi ligger på tredjeplass av OECD-land når det kommer til hvor mye utgifter en gjennomsnittsfamilie har på mat.

En oversikt fra Eurostat bekrefter dette; Norge ligger her på andreplass, bak Sveits, på priser på matvarer. På drikkevarer uten alkohol er vi øverst av alle land i Europa, viser oversikten. Hvis dere i din familie har et stort forbruk av juice og lignende, kan dette altså føre til store utgifter.

Med barn i hus går det med mye penger på både mat, klær og annet utstyr. En undersøkelse fra OsloMet viser at småbarnsfamilier i gjennomsnitt bruker 12 000 kroner i måneden på mat.


Statistisk Sentralbyrå viser i sin rapport at norske husstanders utgifter til mat har økt med omtrent 1700 kroner i gjennomsnitt. Her påpekes det at enslige forsørgere og småbarnsfamilier er hardest rammet.

Normalt matforbruk for en familie på fire ligger rundt 12 000 kroner i måneden, ifølge referansebudsjettet til OsloMet. Men det trenger ikke å koste deg så mye hver måned. Velger du et kredittkort med bonuser på matvarer, kan du redusere hvor mye penger dere bruker på mat.

Eksempler på kredittkort som har bonus og rabatter på matvarer:

 • Trumf kredittkort: Trumf kredittkort gir deg 2% Trumf-bonus på mat og dagligvarer hos blant andre MENY, KIWI, Joker, SPAR, Jacob’s, KIWI. Du får også 4% Trumf-bonus på «Trippel-trumf torsdager» hos de samme butikkene.
 • I tillegg kan du høste enda flere bonuser ved å være medlem i noen av butikkene. Med et PLUSS-medlemsskap hos Kiwi får du 16% Trumf-bonus på frukt og grønt. På mandager kan brukere av dette kredittkortet få 6% Trumf-bonus som Joker GLAD medlem.
 • COOP Mastercard: COOPs medlemmer får kjøpeutbytte. Med Coop Mastercard får du 1% ekstra bonus når du handler i en Coop-butikk. Du får også 0,5% bonus når du bruker Coop Mastercard i andre butikker, men ikke i konkurrerende forretninger.
 • Ikano Visa kredittkort: Ikano Visa kredittkort gir deg 2% rabatt på varer i mat- og dagligvarebutikker. Dette gjelder alle kjeder.

#2. Klær

Barn sliter klær og vokser raskt. Har barna i familien et stort forbruk av klær, kan dette fort bli en dyr utgiftspost. Da bør dere velge et kredittkort med rabatter i klesbutikker.

Det finnes flere kredittkort som tilbyr rabatter på klesbutikker, blant annet Re:member black mastercard og Flexi Visa. Bruker din familie mye penger på klær, kan disse kredittkortene være smarte og lønnsomme alternativer.

Eksempler på kredittkort med bonus og rabatter på klær:

 • Re:member black mastercard: Dette kredittkortet har et reward-program med avtale med over 200 nettbutikker. Du kan få opptil 25% rabatt. Kredittkortet gir deg rabatt på flere titalls klesbutikker på nett, blant annet butikker som Gina Tricot og Cubus.
 • Flexi Visa: Det ligger i navnet; her er det fleksibelt og opp til deg hva du vil ha rabatt på. Med Flexi Visa får du 4% bonus på en valgfri kategori. Du får også opptil 15% cashback hos ulike nettbutikker og opptil 25% hos noen fysiske butikker.

#3. Drivstoff

Har dere lang vei til barnehage, skole eller jobb, kan det være dere bruker mye penger på drivstoff. Noen kredittkort har gode bonusordninger for handel på bensinstasjoner.

Eksempler på kredittkort med bonus og rabatter på drivstoff:

 • Shell Mastercard: Med dette kredittkortet vil du få 40 øre/liter i bonus ved fylling av drivstoff hos alle Shellstasjoner. Som ny kunde får du nå dobbel bonus på drivstoff. Shell Mastercard er en del av Trumf-konseptet. Her inngår 0,25% i Trumf-bonus på alle varekjøp i hele verden.
 • 365Privat Mastercard: 365Privat Mastercard gir deg 3,65% cashback + 34 øre/l på alle Esso-stasjoner i Norge. Du får 2% cashback på andre bensinstasjoner.

#4. Reiser

Er dere en familie som reiser mye, kan det være penger å spare på å velge et kredittkort med cashback på flyreiser, hoteller og leiebil.

Mange kredittkort har reiseforsikring inkludert, og det vil derfor være smart å bruke kredittkort for utgiftene knyttet til reisen. Hvis noen i familien blir syk underveis på reisen, vil reiseforsikringen dekke eventuelle legebesøk e.l.

Blir dere forhindret fra å reise på grunn av sykdom, vil dette også dekkes. Slik slipper dere å betale for slike uforutsette hendelser når dere har reiseforsikring.

Hvis dere reiser mye, bør du se etter et kredittkort med bonus og rabatter på flyreiser og leiebil. Mange kredittkort tilbyr også reiseforsikring, som blant annet TF bank kredittkort.

Eksempler på kredittkort som har bonus på reiser:

 • Bank Norwegian: Dette kredittkortet har 1% cashback på alle kjøp og inntil 20% på flyreiser som du kjøper hos Norwegian. Cashpoints som du har tjent opp, kan bare brukes på Norwegians flyreiser.
 • Gebyrfri Visa: Med Gebyrfri Visa fra Santander Consumer Bank vil du få opptil 25% rabatt hos mange restauranter og hoteller i hele Norge.
 • Re:member black mastercard: Dette kortet tilbyr reiseforsikring så lenge du har betalt mer enn halvparten av reisen med kredittkortet.
 • TF Bank kredittkort: TF Bank kredittkort har også reiseforsikring inkludert. Her inngår også egenandelsforsikring på leiebil og ulike rabatter på hoteller og nettsider for bestilling av reiser, som blant annet Booking.com.

Gode råd når du skal finne det kredittkortet som passer din familie best

#1. Sammenlign ulike kredittkort

Siden alle kredittkort har avtaler med ulike butikker, bør du undersøke flere kredittkort for å finne det som passer deg og din familie best. Å velge det første kredittkortet du kommer av, trenger ikke være det mest lønnsomme.

På vår forside kan du sammenligne Norges beste kredittkort og slik finne det riktige for deg og din familie.

#2. Renter på brukt kreditt

Sammenlign gjerne flere kredittkort ved å bruke en sammenligningstjeneste som for eksempel vår egen. Da kan du lettere finne et kredittkort som passer deg og din families forbruk.

Husk at det er forskjell på nominell og effektiv rente. Den nominelle renten er kun renten på selve lånet. Den effektive renten inkluderer både den nominelle renten og andre gebyrer. Det er derfor den effektive renten som forteller deg hvor mye du egentlig må betale om du ikke betaler kreditten du har brukt før forfallsdatoen. Hvis du ikke betaler hele kredittbeløpet før denne datoen, kommer beløpet til ilegges renter, og det kan fort bli dyrt.

#3. Rentefri betalingsutsettelse

Ofte tilbyr kredittkortutsteder en rentefri betalingsutsettelse på 45- 50 dager. Det finnes også kort som har opptil 60 dager uten renter. Undersøk dette før du velger kredittkort, slik at du kan få mest mulig ut av den rentefrie betalingsutsettelsen.

Oppsummering

 1. Det er smart å kartlegge hvilke utgiftsposter familien har, og hva som kan reduseres på ved hjelp av et kredittkort med fordelsprogram. Ved å velge et kredittkort med bonuser eller rabatter på varene dere bruker mye penger på, kan dere spare penger.
 2. Å ha barn er dyrt. Når ett barn koster over 1,2 millioner kroner i gjennomsnitt, sier det seg selv at man får trangere økonomi av å være en småbarnsfamilie. Med kredittkort kan man spare penger på blant annet matvarer, klær, drivstoff og reiser.
 3. Sammenlign gjerne flere kredittkort for å finne det kredittkortet som passer din familie best. Ta hensyn til renter og den rentefrie perioden, slik at dere kan betale inn den brukte kreditten når det passer deres økonomi.
Meny