Slik bruker du kredittkortet smartere i ferien

Det er mange fordeler med et kredittkort. Og skal vi peke på et område hvor kortene virkelig glitrer, må det bli på ferie. Du skal lete en stund etter en bedre turkamerat.

Velger du et godt kredittkort, er det nesten ikke grenser for hvor fordelaktig det kan være, både før, under og etter at ferien er over.

Men for at du skal kunne dra nytte av alle fordelene, bør du så klart vite hva de er. Og hva du må gjøre for å utnytte dem. Derfor har vi laget listen under.

Benytter du ett eller flere av tipsene våre, vil du oppleve at kredittkortet bidrar til at ferien din blir enda bedre. Og at lommeboken din er litt tykkere når ferien er over.

1. Betal reisen med kredittkortet

Pass på at kortet du skaffer deg har gratis avbestillings- og reiseforsikring.

Det eneste du må gjøre for å aktivere forsikringene, er å betale minst halvparten av reisekostnadene med kredittkortet. Når du gjør dette, får du en forsikring som er like god på flere områder som reiseforsikringene du kjøper separat.

Ta Bank Norwegians kredittkort, for eksempel. Dette er noe av det den medfølgende reiseforsikringen dekker:

 • Inntil 15.000,- for mistet eller stjålet bagasje.
 • Gratis hjemtransport hvis du blir alvorlig syk eller skadet i ferien.
 • Inntil 2.000 kroner hvis bagasjen din er forsinket i mer enn 4 timer.

Forsikringsvilkårene vil variere fra det ene kortet til det andre. Du bør bruke litt tid på å sette deg inn i reglene til de forskjellige kortene.

Uansett er gratisforsikringene så gode at de er grunn god nok alene til at du bør skaffe deg et kredittkort.

Penger tilbake ved konkurs

Finansavtaleloven er din venn! Ikke minst når du betaler for flyreiser og hotellrom.

Skulle flyselskapet gå konkurs, eller hotellrommet være mye dårligere enn annonsert, sørger loven for at kredittkortselskapet betaler tilbake pengene dine.

Det hører med til historien at det må være en beviselig mangel på varen du har kjøpt for at du skal få tilbake pengene. Men dette gir deg uansett et ekstra lag med trygghet på reisen. Og nok en grunn til at du bør betale for ferien med kortet ditt.

2. Sikre deg rabatter på flybilletter og hotell

Kredittkort kan gjøre ferien billigere.

Mange kredittkort gir deg gode rabatter på flybilletter og hotell. Det er ikke uvanlig at du kan få en prisreduksjon for et hotellrom, på mellom 10 og 20 prosent.

Mange av kortselskapene har også inngått rabattavtaler med ulike flyselskap som gjør at flyreisen din blir billigere.

Så har du Bank Norwegian. Med deres kredittkort, får du poeng hver gang du bruker kortet. Og uansett hva du bruker det på. Poengene kan du veksle inn i flybilletter fra Norwegian.

3. Dra kortet når du leier bil

Mange ferierende leier bil på ferie. Hvis dette gjelder deg, skal du se etter bokstavene CDW i vilkårene for kortene du vurderer. CDW betyr Collision Damage Waiver. På godt norsk heter det egenandelsforsikring.

Denne forsikringen er gratis med de beste kredittkortene. Den begynner å gjelde så snart du betaler for leiebilen med kortet. Forsikringen er gull verdt hvis uhellet skulle være ute.

Stein har leid en bil. Ved et uhell bulker han bilen i en parkeringskjeller. Skadene på leiebilen blir taksert til 38.000 kroner. I avtalen med utleieselskapet har Stein skrevet under på at han er ansvarlig for en egenandel på 8.000,- ved skader på bilen.

Stein behøver ikke å betale en eneste krone av egenandelen. Egenandelsforsikringen sørger for at han slipper, ettersom han brukte kredittkortet når han leide bilen.

Bare husk at det ikke er alle kortutstedere som tilbyr denne forsikringen.

Rabatter er en annen grunn til å bruke kort på leiebil. Flere kredittkort har gode rabatter på leiebiler fra de mest kjente utleieselskapene.

4. Utnytt Cashback og bonuser

Shopping er en favorittsyssel blant mange feriereisende. Også her kan kredittkortet hjelpe deg med å spare penger.

Mange av de beste kredittkortene har en funksjon som populært kalles Cashback. Rene bonuspoeng er en annen variant. Kort fortalt er dette en belønning fra kortselskapene for at du bruker kortet.

Virkelig gode kort gir deg Cashbackall handel. Andre fungerer bare i utvalgte varekategorier. Det vanlige er at du får mellom 1 og 5 prosent tilbake på beløpet du handler for.

Belønningen kan vise seg som en reduksjon på kredittkortfakturaen. Eller poeng som du kan bruke til å handle med, for eksempel i kortselskapets egen nettbutikk.

5. Tryggere enn banken

Bankkortet ditt, også kalt debetkortet, er koblet til en konto i banken din. Klarer uærlige sjeler å slå kloa i det, er det en risiko for at kontoen din hjemme i Norge blir tømt før du får sukk for deg.

Bruker du et kredittkort når du er på reise, er kontoene dine trygge. Selv om banditter stjeler kortet, forblir den hjemlige pengebeholdningen urørt. Årsaken er at kredittkortet ikke er tilknyttet en bankkonto.

Når du bruker kredittkortet på reisen, tar kortselskapet ansvaret hvis det blir stjålet. Eller hvis du blir svindlet. Den eneste forutsetningen er at du ikke har oppført deg grovt uansvarlig i din omgang med kortet ditt.

6. Gå for lokal valuta

Velg alltid lokal valuta i utlandet.

Ute i den store verden vil du ofte få spørsmål om du vil betale i norsk eller lokal valuta. Velg alltid å betale i den lokale valutaen.

Velger du å betale i norske kroner, kan restauranten, butikken, eller hva det nå er du handler i, bruke sin egen vekslingspris, også kalt valutapåslag, for å veksle norske penger til lokal valuta.

Betaler du derimot i lokal valuta, er det kredittkortets valutapåslag som gjelder.

 • De fleste, norske kredittkortene har et valutapåslag på rundt 2 %.
 • Mange, utenlandske forhandlere har et påslag på 6 til 7 prosent.

Du kan altså ende opp med å betale nesten 4 ganger så mye for vekslingen hvis du betaler i norske kroner der ute.

7. Sjekk gebyrene før du reiser

Kredittkortbruk kan komme med en pris: gebyrer. Normalt slipper du gebyrene på det meste av ordinær handel. Men tar du for eksempel ut penger i en minibank i utlandet, kan du bli belastet med et uttaksgebyr.

Gebyrkåtheten varierer fra det ene kredittkortselskapet til det andre. Og hvis et selskap har flere forskjellige kort, kan tilstedeværelsen av gebyrer være forskjellig fra ett kort til et annet.

Derfor bør du sette deg inn i hvilke gebyrer som gjelder for ditt kort, før reisen starter. Slik får du kontroll over hva det er smart å bruke kortet til. Og hva du bør unngå for å slippe gebyrene.

P.S. Gebyrfri Visa, fra Santander, er et av reisekortene som ikke har gebyrer på kontantuttak. Hverken hjemme eller i utlandet.

8. Ha med to kort

Det finnes over 300 kredittkort i Norge. Fordelene du får med de ulike kortene, er forskjellige. Noen kort kan ha særdeles gode reiseforsikringer. Andre kan gi deg vesentlig bedre rabatter på en rekke varer og tjenester.

Derfor kan det lønne seg å reise med to kredittkort.

Det første du bør gjøre er å legge en plan. Finn ut hva du skal bruke penger på i løpet av ferien.

Deretter sammenligner du de ulike kortene. Hvilke kort vil spare deg for mest, basert på det du planlegger å kjøpe?

 • Holder det med ett kort? Flott.
 • Blir besparelsene høyere med to kort? Det finnes ikke regler som forbyr deg å eie flere kredittkort.

Det finnes en enda viktigere grunn til at du bør ha to kort med deg i reisevesken. Mister du det ene, fordi noen stjeler det for eksempel, har du fortsatt et kort i bakhånd.

9. Lagre kredittkortselskapets numre

Kontakt kredittkortselskapet umiddelbart hvis du mister kortet.

Det er lurt å lagre telefonnummeret til kredittkortselskapet på telefonen din. Skulle du miste kortet, kan du raskt kontakte selskapet og be dem sperre det. For tiden er dyrebar. Uærlige sjeler kan være forbausende raske med å tømme kortet for penger hvis de får fatt i det.

De beste kredittkortselskapene vil ikke bare kunne hjelpe deg med å sperre kortet. De vil også sørge for at du får nødkontanter eller et nødkort. Dermed slipper du at ferien går i vasken på grunn av et plaststykke som forsvant i Middelhavet.

10. Betal alt du skylder ved første forfall

Etter den søte kløe, kommer den sure svie, ikke sant? Når ferien er over, tar det ikke lang tid før kredittkortregningen dukker opp i nettbanken. Det er på tide å gjøre opp for seg.

Fornuftige kortbrukere betaler tilbake alt de skylder på første forfall. Slik utnytter de den rentefrie perioden samtidig som de unngår kredittkortgjeld.

Vær en fornuftig kredittkortbruker, du også. Sørg for at du har nok penger på bok til å betale det kortselskapet skal ha etter at ferien er over.

Hvis ikke, er besparelsene kortet har gitt deg i ferien bortkastet. Lar du i tillegg tilbakebetalingen trekke ut i tid, blir ferien en god del dyrere enn hva den behøver.

Velg riktig kort

Som du skjønner, kan et kredittkort være en god følgesvenn i ferien din. Det gjelder bare å skaffe seg det beste kortet. Det som passer aller best til reisen du skal legge ut på.

Det første du må gjøre, er å sammenligne de ulike kredittkortene som finnes. Vår oversikt over norske kort er en god start. Her er noen tips til hva du bør se etter:

 1. Et godt feriekort bør inkludere gratis avbestillings- og reiseforsikring.
 2. Se etter typiske reiserabatter: Prisavslag på flybilletter og hotell.
 3. Sjekk at kortet har en egenandelsforsikring hvis du planlegger å leie bil.
 4. Se på gebyrene: Hva er vekslingsgebyret? Og må du betale for å ta ut penger i minibank?

God ferie!

Meny