Unngå uttak av kontanter med kredittkort

Noe av det prosentvis dyreste du kan gjøre med et kredittkort, er å ta ut kontanter i en minibank. Kredittkort er relativt unikt, ettersom det ikke krever renter umiddelbart for vanlige varekjøp.

Det er fortrinnsvis gebyret som koster, mens rentene blir dyre først når gjelden går over lang tid.

Her får du vite det du trenger for å holde regningen så lav som mulig.

Rentene løper umiddelbart

Den rentefrie perioden du får i alle norske kredittkort gjelder vanligvis kun for betaling av varer og tjenester. Klikk for å se en oversikt over kredittkort med lav rente.

Kjøper du for eksempel et par sko, eller leier en bil på ferie, har du et rentefritt lån frem til forfall av neste faktura.

Dette gjelder ikke ved kontantuttak. Tar du ut penger i minibanken i dag, har du pådratt deg rentekostnader allerede i morgen. Rentene løper til hele kreditten er tilbakebetalt.

Kredittkort med uttaksgebyr

Det kan fort bli dyrt å ta ut penger i minibank med kredittkort. Sjekk alltid nøye hvor mye du betaler og om mulig, ta ut penger med et debetkort som ofte har ingen eller mindre gebyrer.

De fleste kredittselskap krever i tillegg et uttaksgebyr når du tar ut kontanter. Den vanligste summen de krever er 40 kroner, men noen har dyrere satser.

I tillegg har vi noen selskap som krever både en fast sum på omtrent 40 kroner, pluss en prosentsats av selve uttakssummen.

Prosentsatsen varierer også mellom selskapene, og er vanligvis mellom 1% og 4%.

Kostnaden for uttak med dyre kredittkort

Det er kredittkortene som i tillegg tar en prosentsats som er de åpenbart dyreste.

Eksempler på ulike kontantuttak og gebyrer det medfører

Uttak beløpGebyr (40kr +4%)Rentekostnader (24%) 1 mnd
Totalsum
1 00080 kr
20 kr
100 kr
3 000160 kr
60 kr
220 kr
5 000240 kr
100 kr
340 kr
10 000440 kr
200 kr
640 kr

Samme regel gjelder dette også hvis du overfører pengene i nettbanken din. Derfor lønner det seg ikke å søke om et kredittkort kun for å ha tilgang til pengene samme dag.

Som du ser i oversikten over så kan gebyrene fra kontantuttak utgjøre store beløp, spesielt om du gjøre flere uttak i året.

Uttak i minibank innenlands og utenlands

Uttaksgebyret kan bli langt høyere enn rentene. Sjekk nøye for forskjeller når det gjelder minibank uttak i utland og innland.

Merk deg at det er variasjoner mellom kredittselskapene på hvor de krever uttaksgebyr.

Noen kort har uttaksgebyr både for uttak som skjer i Norge og i utlandet. Andre kan ha gebyr kun for uttak i utlandet, mens enkelte reisekort har uttaksgebyr bare i Norge.

Tenk igjennom behovet ditt, og om det kan lønne seg å velge kredittkort uten uttaksgebyr.

Alle bankkort og kredittkort har valutapåslag når de brukes i utlandet. 1,75% er billig mens 4% eller mer er dyrt. Ha dette i tankene når du skal velge betalingsmiddel utenfor landegrensene.

Uttaksgebyr også for andre tjenester

Det er vanlig at også betaling på Posten, betaling på Post-i-Butikk, overførsler av kontanter til konto, samt regningsbetaling blir ansett som kontantuttak.

Dermed må du betale det samme gebyret for dette, som det du betaler når du tar ut i minibankene. Rentene vil også løpe fra transaksjonsdatoen.

Velg riktig kort

Det lønner seg å velge kredittkort i forhold til hvilke behov du har, og forbruksmønsteret ditt. Nedenfor har vi satt opp forslag i forhold til tre ulike profiler.

Ingen uttak av kontanter

Du er økonomisk anlagt, disiplinert, og liker ikke betale verken renter eller gebyrer.

Derfor tar du aldri ut kontanter med kredittkortet, og betaler alltid hele kreditten innen forfall. Velg primært kort som gir deg rabatter og bonuser.

Re:member Kredittkort

Re:member Kredittkort er et av landets mest populære.

Re:member kredittkort har blitt blant de mest populære i Norge, og kanskje fortrinnsvis fordi fordelsprogrammet er meget bra.

Du får en rekke unike rabatter gjennom kredittselskapets omfattende fordelsprogram, i tillegg til blant annet gratis reiseforsikring.

Merk deg at Re:member tilbyr rentefritak på 45 dager, også for kontantuttak.

Selskapet krever imidlertid 35 kroner + 1% i uttaksgebyr, og så lenge kreditten gjøres opp raskt, er det gebyret som er dyrest, ikke rentene.

Hyppige kontantuttak

Du har ofte behov for å ta ut kontanter, men gjør opp kredittregninga innen forfall for å redusere rentekostnadene.

Velg primært et kredittkort som gir gebyrfrie uttak, og som har lavest mulig renter i tilfelle uttakene blir store.

Gebyrfri VISA kredittkort

Kortene fra Santander gir inntil 50 dager rentefri kreditt.

Dette kortet utstedes av Santander Consumer Bank. Det har ingen gebyrer for uttak, og du slipper fakturagebyr om du velger å motta regninga per e-post. De nominelle rentene på 20,42% er også blant de laveste på markedet.

Gebyrfri Visa gir deg i tillegg en rekke kurante fordeler, blant annet gratis reiseforsikring, egenandelforsikring for leiebil, 50 dager rentefri periode (gjelder kjøp av varer og tjenester), samt lukrative bonuser og rabatter.

Uttak av kontanter bare på reise

Du trenger et godt reisekort, og kommer sannsynligvis til å ta ut kontanter av og til, men primært i utlandet. Velg et kort som gir reisefordeler, er gebyrfritt i utlandet, og som har lave renter.

Bank Norwegian VISA

Reisekort fra Norwegian.
Tjen bonuspoeng til gratis flyreiser med Norwegian.

Norwegian-kortet er et av de beste alternativene for personer som reiser ofte. Her får du bonus (CashPoints) på alle flybilletter du kjøper hos Norwegian.

Poengene kan konverteres i blant annet gratis reiser, eller leiebil. Kredittkortet har et lavt gebyr for uttak i Norge, men er gebyrfritt for uttak i utlandet. De effektive rentene på 23,1% er også konkurransedyktige. Den rentefrie perioden i dette kortet er 45 dager (for kjøp av varer og tjenester).

Kredittkortet gir deg i tillegg gratis reiseforsikring, og gratis forsikring mot tapt avgang. Du får også gode rabatter om du vil tegne helårs reiseforsikring, forsikring mot ID-tyveri, eller forsikring for egenandel på leiebil.

Du kan også se hele vår oversikt over test av kredittkort i Norge her.

Meny