Unngå uttak av kontanter med kredittkort

Noe av det prosentvis dyreste du kan gjøre med et kredittkort, er å ta ut kontanter i en minibank. Kredittkort er relativt unikt, ettersom det ikke krever renter umiddelbart for vanlige varekjøp.

Det er fortrinnsvis gebyret som koster, mens rentene blir dyre først når gjelden går over lang tid. Her får du vite det du trenger for å holde regningen så lav som mulig.

Rentene løper umiddelbart

Den rentefrie perioden du får i alle norske kredittkort gjelder vanligvis kun for betaling av varer og tjenester. Klikk for å se en oversikt over kredittkort med lav rente.

Kjøper du for eksempel et par sko, eller leier en bil på ferie, har du et rentefritt lån frem til forfall av neste faktura.

Dette gjelder ikke ved kontantuttak. Tar du ut penger i minibanken i dag, har du pådratt deg rentekostnader allerede i morgen. Rentene løper da naturligvis til hele kreditten er tilbakebetalt.

Kort med uttaksgebyr

De fleste kredittselskap krever i tillegg et uttaksgebyr når du tar ut kontanter. Den vanligste summen de krever er 40 kroner, men noen har dyrere satser.

I tillegg har vi noen selskap som krever både en fast sum på omtrent 40 kroner, pluss en prosentsats av selve uttakssummen.

Prosentsatsen varierer også mellom selskapene, og er vanligvis mellom 1% og 4%.

Alle bankkort og kredittkort har valutapåslag når de brukes i utlandet. 1,75% er billig mens 4% eller mer er dyrt. Ha dette i tankene når du skal velge betalingsmiddel utenfor landegrensene.

Kostnaden for uttak med dyrt kort

Et gebyr på 40 kroner er ikke all verden. Det er kortene som i tillegg tar en prosentsats som er de åpenbart dyreste.

Tar du for eksempel ut 5 000 kroner i kontanter, med et kort som har 40 kroner + 4% i gebyr i uttaksgebyr, vil kostnadene bli slik:

  • Rent gebyr – 40 kroner.
  • 4% av uttakssummen – 200 kroner.
  • Rentekostnader – mellom 3 kroner og 4 kroner per dag, så lenge rentene løper*.

Samme regel gjelder hvis du overfører pengene i nettbanken din. Derfor lønner det seg ikke å søke om et kredittkort kun for å ha tilgang til pengene samme dag.

Antar vi at du betaler tilbake hele kreditten innen forfall, vil kostnadene i snitt bli mellom 315 kroner og 340 kroner (20% eller 30% årsrenter, over cirka 25 dager).

Det er en ganske stor andel av de 5 000 kronene du tok ut. Gjør du dette én gang i måneden, taper du totalt opp mot 4 000 kroner per år.

* Rentene på kredittkortene ligger normalt mellom 20% og 30% per år. Vi har her beregnet de omtrentlige rentekostnadene per dag for disse to satsene.

Uttak innenlands og utenlands

Uttaksgebyret kan bli langt høyere enn rentene.

Merk deg at det er variasjoner mellom kredittselskapene på hvor de krever uttaksgebyr.

Noen kort har uttaksgebyr både for uttak som skjer i Norge og i utlandet. Andre kan ha gebyr kun for uttak i utlandet, mens enkelte reisekort har uttaksgebyr bare i Norge.

Tenk igjennom behovet ditt, og om det kan lønne seg å velge kort uten uttaksgebyr.

Uttaksgebyr også for andre tjenester

Det er vanlig at også betaling på Posten, betaling på Post-i-Butikk, overførsler av kontanter til konto, samt regningsbetaling blir ansett som kontantuttak. Dermed må du betale det samme gebyret for dette, som det du betaler når du tar ut i minibankene. Rentene vil også løpe fra transaksjonsdatoen.

Se forslagene under, eller finn andre gode alternativer i vår test av kredittkort i Norge.

Velg riktig kort

Det lønner seg å velge kredittkort i forhold til hvilke behov du har, og forbruksmønsteret ditt. Nedenfor har vi satt opp forslag i forhold til tre ulike profiler.

Ingen uttak av kontanter

Du er økonomisk anlagt, disiplinert, og liker ikke betale verken renter eller gebyrer. Derfor tar du aldri ut kontanter med kortet, og betaler alltid hele kreditten innen forfall. Velg primært kort som gir deg rabatter og bonuser.

Re:member Kredittkort er et av landets mest populære.

Re:member Kredittkort

Re:member kredittkort har blitt blant de mest populære i Norge, og kanskje fortrinnsvis fordi fordelsprogrammet er meget bra.

Du får en rekke unike rabatter gjennom kredittselskapets omfattende fordelsprogram, i tillegg til blant annet gratis reiseforsikring.

Merk deg at Re:member tilbyr rentefritak på 45 dager, også for kontantuttak. Selskapet krever imidlertid 35 kroner + 1% i uttaksgebyr, og så lenge kreditten gjøres opp raskt, er det gebyret som er dyrest, ikke rentene.

Hyppige kontantuttak

Du har ofte behov for å ta ut kontanter, men gjør opp kredittregninga innen forfall for å redusere rentekostnadene. Velg primært et kredittkort som gir gebyrfrie uttak, og som har lavest mulig renter i tilfelle uttakene blir store.

Kortene fra Santander gir 50 dager rentefri kreditt.

Gebyrfri VISA

Dette kortet utstedes av Santander Consumer Bank. Det har ingen gebyrer for uttak, og du slipper fakturagebyr om du velger å motta regninga per e-post. De nominelle rentene på 20,42% er også blant de laveste på markedet.

Gebyrfri Visa gir deg i tillegg en rekke kurante fordeler, blant annet gratis reiseforsikring, egenandelforsikring for leiebil, 50 dager rentefri periode (gjelder kjøp av varer og tjenester), samt lukrative bonuser og rabatter.

Uttak av kontanter bare på reise

Du trenger et godt reisekort, og kommer sannsynligvis til å ta ut kontanter av og til, men primært i utlandet. Velg et kort som gir reisefordeler, er gebyrfritt i utlandet, og som har lave renter.

Reisekort fra Norwegian.
Tjen bonuspoeng til gratis flyreiser med Norwegian.

Bank Norwegian VISA

Norwegian-kortet er et av de beste alternativene for personer som reiser ofte. Her får du bonus (CashPoints) på alle flybilletter du kjøper hos Norwegian.

Poengene kan konverteres i blant annet gratis reiser, eller leiebil. Kortet har et lavt gebyr for uttak i Norge, men er gebyrfritt for uttak i utlandet. De nominelle rentene på 20,49% er også konkurransedyktige. Den rentefrie perioden i dette kortet er 45 dager (for kjøp av varer og tjenester).

Kortet gir deg i tillegg gratis reiseforsikring, og gratis forsikring mot tapt avgang. Du får også gode rabatter om du vil tegne helårs reiseforsikring, forsikring mot ID-tyveri, eller forsikring for egenandel på leiebil.

Meny