Kredittkort uten kredittsjekk?

Kredittkort kan både være en praktisk og smart måte å låne penger på. Det avhenger av at du får innvilget søknaden om kredittkort. For er det mulig å få kredittkort uten kredittsjekk?

Kredittkort uten kredittsjekk er ikke mulig

En kredittsjekk betyr at en kreditor bruker en kredittopplysningsvirksomhet til å undersøke om du er verdig et kredittkort eller lån. Kredittsjekk utføres også ved inngåelse av ulike andre abonnementer.

Kredittopplysningsvirksomheten vil hente ut følgende informasjon;

  1. Adresse i folkeregisteret
  2. Inntektsopplysninger
  3. Skatteopplysninger
  4. Inkasso/betalingsanmerkninger

Her gjør et selskap et dypdykk i privatøkonomien din. De vil kartlegge om du er pålitelig og kan låne mer penger. Kredittopplysningsvirksomheten måler deretter dine resultat mot en utarbeidet standard, og du vil bli rangert på en skala.

Her vil alder, inntekt, eventuelle betalingsanmerkninger, gjeld og pågående inkassosaker være viktige for hvordan du vurderes.

Om du har utestående beløp hos andre kreditorer, vil du få en dårligere score. Selskapet vil mest sannsynlig konkludere med at du ikke er kredittverdig. Dette betyr at du ikke får innvilget et nytt kredittkort.

Egentlig er kredittsjekk en risikovurdering. De vil kartlegge risikoen med deg og din økonomi. Vil du kunne betale for renter på kredittkortet?

Når du søker om kredittkort, vil det bli foretatt en kredittsjekk. Her vil inntekt, betalingsanmerkninger og eventuell gjeld være noen av faktorene som spiller en rolle. Det er derfor ikke mulig å få kredittkort uten kredittsjekk.

Fordeler med kredittsjekk når du søker kredittkort

Noen synes kredittsjekker fremstår som noe inntrengende i privatsfæren, og det er helt forståelig. Å bli undersøkt med lupe kan kjennes ubehagelig. Men dette har også fordeler: for du får jo – helt gratis – kartlagt hvordan det egentlig ligger an med økonomien din.

Noen tror jo at de har kontroll, andre lukker øynene for at fakturaene er flere enn inntekten. Med en kredittsjekk får du svaret svart på hvitt.

Og det er vel egentlig ikke så mange som ønsker å ta opp enda mer lån, om man sitter med mange betalingsanmerkninger og utestående lånebeløp. Kredittkort bør helst tas opp om man har mulighet til å betale det tilbake, og det er jo dette en kredittsjekk avdekker.

Ved å utføre kredittsjekk før du søker om kredittkort, kan selskapet undersøke om du har en god eller dårlig betalingsevne. På denne måten slipper de å utsette seg for stor risiko når de låner ut penger til deg. Kredittkort uten kredittsjekk er ikke mulig fordi en kredittsjekk er nødvendig – og helt legitimt – og trygt for alle parter. Du trenger ikke å bekymre deg for at noen sprer informasjonen om deg til uærlige parter.

For at du skal kunne få en høy score, må du unngå utestående fakturaer, og du bør også vise til stabilitet i inntekt, bosted og gjeld. Dette kommer vi tilbake til senere i artikkelen.

Kredittsjekk deg selv?

Du kan også utføre en kredittsjekk på deg selv før du søker kredittkort. Hvis du skal søke om et kredittkort, kan det være greit å undersøke om opplysningene dine er riktige og oppdaterte. Slik kan du også avdekke om du har en dårlig score. Har du utestående betalinger, kan du fikse opp i dem og slik slette betalingsanmerkningene.

Husk: betalingsanmerkninger fjernes så raskt du har betalt fakturaen. Det betyr at du har mulighet til å bedre din score. Slik kan du øke sjansen for å få innvilget lån eller kredittkort.

Du kan også foreta en kredittsjekk på deg selv, noe som kan være gunstig for å få oversikt over egen økonomi.

Video om kredittsjekk

GDPR og kredittopplysningsloven

Det er strenge regler for kredittvurdering enten det er for kredittkort eller andre formål. For at noen skal kunne kredittvurdere deg før du søker om kredittkort, må de ha en årsak til det – og denne årsaken må være gyldig. Hos Datatilsynet kan du lese mer om rettslig grunnlag.

Heldigvis er all behandling av personopplysninger regulert av loven. Noen synes kanskje det virker skummelt at andre skal undersøke din privatøkonomi og få tilgang til dine personopplysninger. I Norge er dette strengt regulert gjennom GDPR, som står for General Data Protection Regulation.

Den tidligere konsesjonsordningen har blitt erstattet med den nye kredittopplysningsloven, som trådte i kraft 01.07.2022. Før måtte man søke om tillatelse for å drive virksomhet innen kredittopplysning. Denne regelen er nå borte, men personvernet ivaretas gjennom lovverket.

Når du er kredittvurdert, skal du motta et gjenpartsbrev, per e-post eller post. I dette brevet vil du få informasjon om hvem som har utført kredittvurderingen. Men om du ønsker å vite hvorfor, må du kontakte virksomheten – og de har da en frist på å svare deg.

Du kan sperre deg mot kredittvurdering

Visste du at du kan beskytte deg mot å bli kredittvurdert? Dette er helt gratis. Da hindrer du virksomheter mot å kredittvurdere deg. Det kan være gunstig om du har mistanke om at personlige opplysninger er på avveie.

Om du velger å sperre deg mot kredittvurdering, må du også være bevisst på at du ikke får handlet på kreditt i denne perioden. For å opprette kredittsperre, må du ta kontakt med kredittopplysningsvirksomheten, for eksempel Tietoevry.

Her er noen av virksomhetene i Norge: Creditsafe, Experian, Tietoevry, Enin AS, Kredittreform AS og Proff AS.

Avslag på kredittkortsøknaden?

Du kan få avslag når du søker om kredittkort, og det avhenger av mange ulike faktorer. Kredittvurderingen har mest sannsynlig gitt deg en dårlig score.

  1. Kanskje har du lån med høy rente og lav sikkerhet?
  2. Kanskje mangler du en stabil inntekt?
  3. Eller du kan ha flere pågående inkassosaker.

For at du skal få innvilget søknaden, er det flere ting du kan gjøre. Se tipsene våre lenger ned.

Om du får avslag, er det flere ting du kan gjøre for å få bedre score. Blant annet kan du samle alle smålån på ett sted.

Slik søker du om kredittkort med kredittsjekk

Å søke om kredittkort er enkelt. Så lenge du har BankID for hånden, er det du skal gjøre unnagjort på noen minutter. Logg inn på bankens nettside og fyll ut skjema. Det eneste som tar tid, er kredittsjekken. Men som regel er kredittkortet sendt og hos deg i løpet av tre til fem dager.

Vilkår

Om du skal søke om et kredittkort, er det flere ting du bør være bevisst på. Vilkårene kan være ulike ut fra hvilken leverandør du velger. Mange har ordninger med rentefri betalingsutsettelse.

Her er noen eksempler:

Hos Bank Norwegian får du inntil 45 dager med rentefrihet og inntil 150 000 kroner i kreditt. Dette kortet har ingen årsavgift. De samme vilkårene gjelder også hos Re:member.

Ikano Bank har opptil ni måneders rentefrihet, men du må betale et gebyr. Etter seks måneder er dette på 350,- og etter ni måneder 450,-.

I tillegg har de fleste kredittkort ulike tilleggstjenester eller fordeler som du som kunde kan dra nytte av. Hos Bank Norwegian, for eksempel, får du CashPoints når du bruker kortet. Disse kan brukes til å kjøpe flyreiser med Norwegian.

For at du skal kunne finne det beste kredittkortet for deg, må du ta utgangspunkt i dine behov.

Kredittkort uten kredittsjekk er ikke mulig – få søknaden innvilget allikevel

Her har vi samlet våre beste tips for at du skal lettere skal få innvilget søknaden om kredittkort.

#1. Utfør kredittsjekk på deg selv før du søker om kredittkort

Ved å utføre en kredittsjekk, kan du avdekke hvordan det ligger an og hvordan du scorer. Hvis du har en lav score, kan du nå ta tak og rette opp i det ved å betale ned eventuelle smålån og betalingsanmerkninger.

#2. Dokumenter inntekten

Det er ingen hemmelighet at en stabil inntekt er viktig for å få en høy score. Inntekt er en helt elementær faktor for hvordan du blir vurdert. Har du enkeltpersonsforetak eller inntekt fra flere aktører, er det svært hensiktsmessig at du fører oversikt over inntekten din.

#3. Samle lån og gjeld fra kredittkort på ett sted

Det finnes hjelp å få. Om du har mange ulike kredittkort og utestående beløp hos flere ulike kreditorer, kan det være smart å samle disse beløpene på ett og samme sted gjennom refinansiering. Husk å sjekke opp vilkårene før du skriver under på eventuelle avtaler.

#4. Betal ned smålån og kredittkortgjeld

Å ha gjeld er ikke ensbetydende med dårlig score på kredittsjekken. Det avhenger av hvilken gjeld du har. Boliglån, billån og studielån er lån med høy sikkerhet og lav rente, og disse vil ikke påvirke scoren i betydelig grad. Men – sitter du med forbrukslån og andre lån med høy rente og lav sikkerhet – da bør disse betales ned, så godt det lar seg gjøre.

#5. Bruk kredittkort med omhu

Ved å betale med det samme kredittkortet hver gang, har du kontroll på hvor mange som har dine personopplysninger.  Men ikke glem at du låner penger når du bruker kredittkortet. Om du bruker debetkortet, bruker du penger du allerede har på konto. Vær bevisst på dette.

Ved å betale ned gjeld med høy rente, kan du ha større sjanse for å få innvilget søknad om kredittkort.

#6. Planlegg forbruket

Skriv budsjett, også for kredittkortet. Ved å planlegge forbruket, kan du unngå uforutsette kostnader. Mange små summer kan gjøre store innhogg i økonomien din. Skriv lister over hva du skal handle før du drar på butikken, og vær bevisst på hva du kjøper for at du trenger det, og hva du har lyst på der og da.

#7. Sparing

Sett av et beløp til sparing hver måned slik at du har en buffer. På denne måten kan du vise at du er betalingsdyktig, og det vil bli lettere å få høyere score – og innvilget kredittkort. Du bør ikke ha mer gjeld enn du har penger tilgjengelig.

#8. Betal i tide

Noen synes det er vanskelig å holde styr på kredittkortforbruket. Legg inn avtaler i nettbanken, betal innen fristen – og prøv å holde lånet lavt. Om du ikke betaler innen fristen, vil renter legges på lånebeløpet.

Hos Ikano Bank, for eksempel, vil 20 000 kroner gi effektiv rente på 21,76 %. Det tilsvarer en kostnad på 2435 kr, og det totale beløpet blir da 22 435 kr.

Du kan ikke få kredittkort uten kredittsjekk. Men det er mange ting du kan gjøre for å bedre sjansene dine for å få kredittkort.

Oppsummering av kredittkort uten kredittsjekk

  • Det er ikke mulig å få kredittkort uten kredittsjekk av deg og din økonomi. Men kanskje har du nå fått mer innsikt i hvorfor kredittsjekk utføres. Kredittsjekken er en sikkerhet, både for kreditoren og for deg som forbruker.
  • Det er mange ting du selv kan gjøre for å bedre din kredittscore. Om du er usikker på hvordan det ligger an med økonomien din, kan det være smart å ta en kredittsjekk på deg selv. Da kan du lettere fikse opp i betalingsanmerkninger og smålån, og på denne måten forbedre forutsetningene dine for å få innvilget kredittkort.
  • Sett deg inn i vilkårene i kredittkortavtalen, betal lånet til fristen for å unngå renter. Vær bevisst på hvor mye du låner – og at du hele tiden er i stand til å betale ned lånet. For mange er kredittkort en trygg og billig måte å låne penger på!
Meny