Bør du velge Visa, MasterCard eller kanskje American Express?

Visste du at det finnes mer enn 300 forskjellige kredittkort i Norge? Sparebankene deler ut de fleste av dem. Men det finnes også mange, rene kredittkortselskaper som utelukkende lever av å gi norske kvinner og menn kreditt.

Du kan stort sett dele kredittkortene i to grupper: Visa-kort og MasterCard-kort. I tillegg har du American Express. Og Diners.

Hvilken betydning har dette for kredittkortbrukere? Og spiller det noen rolle hvilken type kredittkort du velger? Les videre, så vil du bli litt klokere.

Hva gjør Visa og MasterCard?

Det er ikke Visa og MasterCard som deler ut kredittkort. Det er det bankene og kredittkortselskapene som gjør. Det er også bankene som bestemmer hvilke renter som skal gjelde. Og hvilke fordeler som skal følge med de forskjellige kortene.

Visa og MasterCard sørger for at kortene fungerer.

Du kan godt kalle dem for betalingsnettverk. De to selskapenes viktigste jobb er å håndtere betalingene som skjer med kortene. De sørge for at selgerne får betalt av bankene når du bruker kortet.

Mange spør seg om hva som er best. MasterCard eller Visa?

Sannheten er at det ikke er voldsomt stor forskjell på de to kort-typene. I alle fall ikke nok til at du vil legge særlig merke til det i hverdagen.

Visa som kredittkort?

Jo, Visa-kortene kan også være kredittkort.

I Norge tenker mange at Visa er et debetkort som er knyttet til en bankkonto. Og at MasterCard er kredittkortet. Dette skyldes at Visa har lyktes med å bli det foretrukne bankkortet for norske bankkunder.

Men Visa kan også være et kredittkort. På lik linje med MasterCard. Og dette oppdager stadig flere nordmenn.

Når dette skrives kan du velge mellom nesten 30 forskjellige Visa-kredittkort.

Andre typer kort

MasterCard og Visa lar mange banker og kredittkortselskaper benytte seg av tjenestene deres. Dette gjør det mulig å bruke kortene nesten over alt.

Så finnes det kort med langt mindre utbredelse. Slik som American Express (AmEx) og Diners.

Selskapene bak disse to kortene gjør mye av bankenes jobb selv. Og i den grad de samarbeider med andre finansaktører, er de påholdne med hvem som får lov til å dele ut kort på vegne av dem.

  • I Norge samarbeider American Express med DNB.
  • Diners har valgt å legge ned virksomheten sin i Norge fra 2019.

For kredittkortkunder betyr dette at man kan bruke Diners- og AmEx-kortene på færre steder enn de langt mer vanlige korttypene.

Fungerer ikke over alt

På verdensbasis er det flest av selgere som aksepterer Visa-kort. MasterCard følger hakk i hæl. Med normal bruk, for eksempel i Norge eller i internasjonale nettbutikker, vil du ikke merke særlig stor forskjell.

Men selv i 2018, er det ikke umulig å møte på en selger som kun aksepterer én av kredittkortvariantene.

Hvorfor er det slik? Ønsker ikke selgerne å tjene penger?

Alle som aksepterer betaling med kredittkort må betale en avgift. Hvis selgeren lar kundene bruke én av korttypene må han eller hun betale ett gebyr. Hvis vedkommende åpner for betaling med flere typer kort, stiger kostnadene.

Rent praktisk blir det også dyrere. En betalingsterminal som aksepterer forskjellige kort, koster mer enn terminaler som bare aksepterer Visa, for eksempel.

Derfor kan du støte på forhandlere, i en oppstartsfase for eksempel, som kun aksepterer én type kort for å holde kostnadene nede.

Er du i tvil om hvilke kort en forhandler aksepterer, er det bare å spørre. Slik slipper du å kaste bort tid i butikker eller restauranter som ikke aksepterer kortet ditt.

Valgets kval

Valgets kval: Visa eller MasterCard?

Visa er et lite hårstrå bedre enn MasterCard når det gjelder hvor mange selgere som aksepterer kortene på verdensbasis. Derfor bør du legge liten vekt på akkurat dette når du skal bestemme deg for hvilket kredittkort du skal søke om.

Det er mye viktigere å se på hva bankene og kredittkortselskapene tilbyr med kortene sine. Slik som hvilke forsikringer du får med, hva slags rabatter du kan få og hva den effektive renten er på kredittkortgjeld. (Vår sammenligning av de ulike kredittkortene er et godt utgangspunkt.)

Skulle du allikevel ønske å sikre deg, er det ingen ting i veien for å eie et kort av hver. Ett Visa-kort. Og ett MasterCard-kort. Er du en fornuftig kortbruker kan du få enda flere fordeler, slik som flere rabatter, med to kort i lommen.

Og AmEx og Diners?

Reiser du mye i USA, vil du se at aksepten av AmEx-kort er utbredt. Men ellers i verden er nedslagsfeltet mye mindre. Det samme gjelder Diners. Derfor ser vi på disse typene som nisjekort. Kredittkort for spesielt interesserte.

Meny