Det meste du trenger å vite om MasterCard

MasterCard er et av disse gigantiske, internasjonale selskapene «alle» kjenner til. De aller fleste har nok sett logoen deres som preges av en rød og oransje sirkel. Enten på egne kredittkort. Eller på tv-skjermen i forbindelse med et arrangement selskapet er sponsor for. (Når dette skrives sponser selskapet blant annet Champions League og PGA Touren i golf.)

Selskapets logo pryder forsiden til mange nordmenns kredittkort. Derfor er det lett å tro at MasterCard er en bank. At det er dette selskapet som deler ut kredittkortene.

Men slik er det ikke.

Så hvorfor er logoen så utbredt da? Les videre så skal vi forklare deg sammenhengen.

Hva er MasterCard?

MasterCard er et amerikansk konsern som så dagens lys i 1966. Det ble til etter at en rekke banker i California ønsket å ta opp konkurransen mot Bank of Americas BankAmericard. (Sistnevnte ble etter hvert til Visa Credit Card…)

Til å begynne med het selskapet Master Charge. Men i 1979 endret det navn til MasterCard.

Hovedkontoret ligger i New York. Selskapet har godt over 13.000 ansatte og omsatte for mer enn 12 milliarder dollar i 2017.

Ikke en bank

Selv om ordet bank går igjen flere ganger i denne teksten, er MasterCard altså ikke en bank.

I stedet sørger selskapet for at pengene flyter mellom kortbrukere, forhandlere og bankene eller kredittkortselskapene som har delt ut bankkort og kredittkort. Det eier betalingsteknologien som sender pengene dit de skal. Alle kort som bærer selskapets logo benytter denne teknologien.

Når du bruker et MasterCard-kort til å betale med, sørger selskapet for at selgeren får pengene han eller hun skal ha fra banken eller kredittkortselskapet som har gitt deg kortet ditt.

Selskapet er med andre ord en tilrettelegger for kortbruk. På samme måte som Visa er det.

Både MasterCard og Visa tjener penger på avgifter fra banker og selgere som bruker betalingsteknologien deres.

Mer enn kredittkort

I Norge er MasterCard synonymt med kredittkort. På samme måte som Visa forbindes med debetkort, altså vanlige bankkort. De aller fleste minibankkortene som lages i Norge har Visas logo på seg. Men dette er mildt sagt misvisende.

  • Visa-kort kan også være kredittkort. Stadig flere kredittkortselskap tilbyr nå slike.
  • MasterCard kan også brukes med debetkort. Handelsbanken og Danske Bank har tatt i bruk slike kort.

Grunnen til at Visa forbindes med bankkort er at selskapet satte inn et støt idet bankkort var i ferd med å bli allemannseie i Norge. Selskapet ville bli ledende på debetkort i Norge, noe de må sies å ha lykkes med.

Det hører med til historien at MasterCard- eller Visa-delen av norske bankkort ikke brukes når man gjør opp for seg på butikken, for eksempel. Da er det det helnorske BankAxept-systemet som sørger for at pengene trekkes fra konto og sendes til butikken.

Populær blant kredittkortselskapene

MasterCard ligger mange hestehoder foran konkurrentene på norske kredittkort. Svært mange kredittkortselskaper foretrekker å bruke selskapets teknologi til å sikre at pengene når frem til selgeren.

Her er et lite utvalg av kredittkort som benytter selskapets løsninger:

For en del år siden kunne mange kredittkortkunder oppleve å bli avvist hvis de brukte et MasterCard-kort. Aksepten for denne korttypen var ikke like utbredt som for Visa.

Dette har bedret seg betraktelig de senere årene. Norske forhandlere har forstått at de må la kundene betale med denne teknologien også, for å være konkurransedyktige.

40 millioner brukersteder

Ønsker du å skaffe deg et MasterCard-kort, skal du ikke kontakte selskapet direkte. I stedet sender du bare en søknad til et av kredittkortselskapene som bruker systemene deres.

Du kan starte med å finne korttilbydere på vår oversikt over norske kredittkort.

Og det er gode grunner til å skaffe seg et kort. Blant annet når det gjelder utbredelsen av forhandlere som aksepterer betaling med kortet.

På verdensbasis er det anslått at kortet har over 40 millioner brukersteder. Og da har man ikke regnet med alle butikkene og tjenestetilbyderne som lar deg bruke kortet til netthandel.

MasterCard Kuriosa

… I Norge er MasterCard størst blant kredittkortselskapene. I hjemlandet USA er situasjonen snudd på hodet. Her er Visa størst med 304 millioner kredittkort i omløp. MasterCard har «bare» 191 millioner kort på forbrukernes hender.

… På verdensbasis leder MasterCard brukbart med 576 millioner kort foran Visas 545 millioner.

… I 2015 ble det foretatt mer enn 45 milliarder transaksjoner med MasterCard-kort over hele verden. Eller nesten 1.500 handler hvert sekund.

… Selskapet har lansert en rekke populære reklamekampanjer. Mest kjent er trolig slagordet som ble brukt frem til 2006: «Det finnes ting som ikke kan kjøpes for penger. Til alt annet har du MasterCard.»

Meny