Beste kredittkort for reise

Det er flere gode grunner til at du bør ha med deg et kredittkort når du reiser, og spesielt når turen går til utlandet. Anbefalingen har primært med dine forbrukerrettigheter å gjøre, samt mulighetene til å spare en del penger.

Vi begynner med omtaler av tre gode reisekort. Når du kjenner til fordelene, blir tipsene og informasjonen lenger ned i artikkelen mer forståelig.

Bank Norwegian VISA – Norges beste reisekort?

Reisekort fra Norwegian.

Dette er et av landets beste reisekort.

Bank Norwegian VISA er blant Norges beste reisekort. Flyr du ofte med dette selskapet, tjener du raskt opp CashPoints, selskapets egne bonuspoeng. Poengene bruker du til å betale for nye flyreiser med, eller andre produkter som tilbys av selskapet.

Slik virker CashPoints:

 • Kortet tilknyttes din Reward-profil.
 • 1 CashPoint tilsvarer 1 kr.
 • Du får 1% CashPoints på alle kjøp, inntil 100 000 kr per år.
 • Du får 0,5% CashPoints på alle kjøp over 100 000 kr per år.
 • Du får 4% CashPoints på alle LowFare billetter.
 • Du får 10% CashPoints på alle Flex-billetter.

I tillegg får du med noen nyttige fordeler:

 • Gratis reise- og avbestillingsforsikring.
 • Forsikring mot forsinkelser som  fører til tapt avgang.
 • Rabatt på helårs reiseforsikring.
 • Rabatt på egenandelforsikring for leiebil.
 • Rabatt på forsikring mot ID-tyveri.
 • Ingen gebyr for kontantuttak i utlandet.
 • Rentefri kreditt i inntil 45 dager (les nedenfor om begrensningene).

Ikano VISA – Kredittkort med unike reisefordeler

Fordelaktig kort fra Ikano Bank.

Ikano VISA har et av de bedre fordelsprogrammene.

Ikano VISA har et fordelsprogram som skifter mellom ulike produktkategorier hver måned. Det som gjør dette til et egnet reisekort, er blant annet at Ikano vet å finne de rette rabattene i feriemånedene.

For å illustrere kan vi se på rabattene som gjelder for 2018.

 • Januar – 5% rabatt på flyreiser
 • Juli – 3% rabatt på alle kjøp foretatt i utlandet.
 • Rabattene trekkes automatisk fra på fakturaen.

Resten av året følger rabattkalenderen vårt vanlige forbruksmønster. For eksempel rabatter på dagligvarer og elektronikk i de to månedene før jul, tiden da vi handler mye innenfor de to kategoriene.

Merk deg at alle cashback-ordninger har begrensninger i forhold til hvor mye penger du får tilbake. Hos Ikano er grensen 1 000 kr per måned, og maksimalt 5 000 kroner per år. Dette er for øvrig et nivå som ligger betydelig over mange av konkurrentenes cashback-programmer.

Du får i tillegg disse reiserelaterte fordelene når du eier et Ikano VISA:

 • Reise- og avbestillingsforsikring.
 • Tankfeilforsikring på eget kjøretøy eller leiebil.
 • Rentefri kreditt i inntil 50 dager (les nedenfor om begrensningene).

Gebyrfri VISA – Gebyrfri bruk over hele verden

Helt gebyrfritt kredittkort fra Santander.

Gebyrfri VISA er ett av flere kredittkort som kommer fra Santander Consumer Bank. Samtlige kort herfra er gjennomgående konkurransedyktige. Kortene er tilknyttet bankens meget gode fordelsprogram, KickBack. I tillegg kommer faste og unike rabatter gjennom DealPass, uten beløpsgrenser, der mange av avtalene er relevante for reiser.

Gebyrfri VISA er selskapets åpenbare reisekort. På toppen av cashback-ordningen og de nevnte rabattene, får du følgende reisefordeler:

 • Gratis reise- og avbestillingsforsikring.
 • Gratis egenandelforsikring for leiebil.
 • Gunstig tilbud på helårs reiseforsikring.
 • Rentefri kreditt i inntil 50 dager (les nedenfor om begrensningene).

Som navnet på kortet indikerer, slipper du i tillegg å betale gebyr for kontantuttak, uansett om uttaket er i Norge eller utenlands.

En annen praktisk sak med Santander sine kort er at de er alle klargjorte for Apple Pay. Legg inn kortinformasjon på iPhone eller Apple Watch, så har du med deg ”kredittkortet”.

Hva med SAS sine reisekort?

SAS, i samarbeid med American Express, har tre kredittkort på markedet i Norge. Alle tre henvender seg primært til de som reiser ofte, og er tilknyttet flyselskapets Eurobonus-program.

Problemet med to av disse kortene er at de har årsgebyr. I det mest eksklusive, SAS AmEx Elite, er dette gebyret temmelig stivt, og på hele 4 000 kroner per år. I SAS AmEX Premium er gebyret på 1 000 kroner, mens SAS AmEx Classic ikke har årsavgift.

Kortene gir noen unike fordeler, hvorav tilgang til lounger på flyplassene kan sies å være det mest forlokkende. Om årsavgiften er verdt denne tilgangen, er et spørsmål bare korteierne selv kan svare på.

De andre reisekortene vi har anbefalt ovenfor, har null kroner i årsavgift.

Forbrukerrettigheter og sikkerhet på reisen

Det er betydelig sikrere å betale med når du kjøper en vare eller tjeneste, fremfor med kontanter eller debetkort. Pengene er nemlig ikke dine, men tilhører kredittselskapet. Skulle du få grunn til å klage, for eksempel ved svindel, feil, eller mangler, har kredittyteren likt ansvar som deg for at du får det du betalte for.

Dette er spesielt viktig å tenke på når du er på reise i utlandet. Oppdager du feil eller svindel etter at du kommer hjem, er det vanligvis svært vanskelig å unngå å sitte igjen med svarteper.

Rentefri kreditt på alle kjøp

Når du bruker kredittkortet til å betale for tjenester eller varer, også på reise i utlandet, har du automatisk et gratis lån. Rentefritaket gjelder helt frem til forfallsdatoen for den inneværende fakturaperioden. Er du på ferie i juli, betyr det at betalingene foretatt med kortet på ferien er rentefrie, helt frem til enten 15. eller 20. august (avhengig av hvilket kort du eier).

Så lenge hele den brukte kreditten blir betalt innen forfall, slipper du rentene. Merk deg at dette ikke gjelder for kontantuttak.

Kontantuttak i utlandet

I utgangspunktet bør du unngå å bruke kredittkort til å ta ut kontanter med. Dette gjelder spesielt i utlandet. Rentene er høye, og de løper fra uttaksdatoen.

I utlandet kommer det gjerne uttaksgebyr på toppen, sammen med et valutapåslag. Til sammen blir utgjør dette en ganske høy ekstrakostnad. Bruk heller debetkort dersom du har penger på konto.

Nødpenger på ferien

Et av de beste argumentene for å ha med kredittkort på reise er muligheten for å skaffe seg nødpenger. Om du på et eller annet vis mister bankkort, kontanter og billetter, kan reisen bli temmelig spolert. Så lenge du da fortsatt er i besittelse av kredittkortet, har du betalingsmidler nok til å klare deg.

Mange kortselskap er behjelpelige med nødkort og nødpenger dersom du mister verdisakene dine i ferien.

Oppbevaring av kortet i utlandet

Det kan være smart å aldri oppbevare kredittkortet og bankkortet på samme sted når du er på reise. La for eksempel reisefølget ditt ta vare på et av kortene, eller bruk hotellet safe. Vurder også å velge et kort som er tilknyttet Apple Pay eller Google Pay.

Viktig å vite om reiseforsikringen

Reise- og avbestillingsforsikringen gjelder normalt for deg selv, samt familiemedlemmer du reiser sammen med, så lenge dere har samme bostedsadresse. Subsidiært gjelder forsikringen for inntil 3 andre personer du reiser sammen med.

Kravet er kortet må brukes til å betale minst halvparten av reisens kostnader. I praksis betyr dette 50% av flybillettene, eller 50% av pakketuren.

Gratis reiseforsikring når du er på bilferie

Kjører du bil kan du betale hotellovernatting, tanking, ferger, og lignende med kortet. I så fall bør du ta vare på kvitteringer som dokumentasjon, og dermed få gratis reiseforsikring.

Krav for egenandel- og tankfeilforsikring

Har du et kort som inkluderer tankfeilforsikring, kreves det at tankingen ble betalt med kortet for at forsikringen skal gjelde. Har kortet forsikring for egenandel ved skade på leiebil, må 100% av leien være betalt med kortet.

Begge forsikringstypene har en beløpsgrense for hvor mye som dekkes. Sett deg inn i vilkårene som du finner på nettsidene til kortselskapet du valgte.

Meny