Beste kredittkort for studenter

Det er på ingen måter uvanlig at studenter eier kredittkort. Så lenge du er gammel nok, har grei betalingshistorikk, og en viss fast inntekt, får du som regel søknaden godkjent. Spørsmålet da er hvilket kort bør du velge.

Vi anbefaler at alle, og kanskje spesielt studenter med begrenset inntekt, velger kort ut i fra følgende vurderinger:

  • Kredittkortet bør ha lave renter dersom du vet du kommer til å pådra deg rentekostnader.
  • Kortet bør ha lavt valutapåslag, fordi du høyst sannsynligvis kommer til å bruke det i utlandet.
  • Kortet bør enten være gebyrfritt for uttak av kontanter, eller ha lave gebyrer for kontantbruk.
  • Kortet bør være gratis å skaffe seg, og gratis å eie.
  • Kortet bør gi enten cashback eller faste rabatter, eventuelt begge deler.
  • Du bør velge kort i forhold til hvilke fordeler som er mest aktuelle for ditt behov.
  • Det er også en klar fordel dersom kortet gir deg gratis reiseforsikring.

Nedenfor ser du tre forslag som illustrerer forskjellene.

Kredittkort med lav rente for studenter

Santander Red har markedets laveste rente.

Dette kortet fra Santander Consumer Bank har sannsynligvis markedets laveste renter. Du får også en lang periode med rentefri kreditt, og tilknytning til et fordelsprogram som kan betegnes som meget godt. Kredittkortene fra Santander er i tillegg integrerte med Apple Pay. Har du iPhone eller Apple Watch kan du ”ta med deg kortet” i Apple-enheten, og dermed slippe å bekymre deg for å miste selve kortet. En kjekk greie å ha for eksempel på ferie, i skibakken, og ute på byen. Det eneste minuset med Santander Red er at kortet ikke inkluderer reiseforsikring.

  • Effektive renter – 17,12%
  • Rentefri kreditt – 50 dager
  • Kredittgrense – Inntil 100 000 kroner
  • Fordelsprogram – Cashback og faste rabatter
  • Reiseforsikring – Nei
  • Årsavgift – Ingen
  • Aldersgrense – 20 år

Reglene for at du skal få gratis reise- og avbestillingsforsikring er at minst 50% av reisekostnadene betales med kredittkortet. Forsikringen kan også gjelde for de du reiser sammen med.

Reisekort med 18-års aldersgrense

Kredittkort for studenter som reiser ofte.

Norwegiankortet er kanskje det beste reisekortet i Norge, også for studenter. Du opparbeider deg såkalte Cashpoints når du betaler med kortet. Du får flest poeng for betalinger av flyreiser med Norwegian, men også 1% på alle andre varekjøp. Alle poeng tilsvarer én norsk krone, og kan konverteres til gratisreiser, oppgradering, betaling for bagasje, og så videre (kun på Norwegians flyruter). Alle uttak av kontanter i utlandet er gebyrfrie (renter blir beregnet på uttak fra første dag av), valutapåslaget er ganske lavt, og rentene ganske gunstige sammenlignet med de fleste andre kort. Passer bra for studenter som reiser mye og kan utnytte poengene man får deretter.

  • Effektive renter – 23,10%
  • Rentefri kreditt – 45 dager
  • Kredittgrense – Inntil 100 000 kroner
  • Fordelsprogram – CashPoints og faste rabatter
  • Reiseforsikring – Ja
  • Årsavgift – Ingen
  • Aldersgrense – 18 år

Allsidig kredittkort som passer studenter

Et allsidig kredittkort som passer de fleste studenter.

Kortet fra Re:member er et av de mest populære, fordi det dekker så godt som alles behov. Her får du et omfattende fordelsprogram, med både Cashback og faste rabatter. Rabattene er fokusert på alle mulige slags nettbutikker, inkludert Apple Store, CDON, AliExpress, og mange reiserelaterte selskaper. Fordelene inkluderer også reise- og avbestillingsforsikring. Rentene er noe høyere enn de to andre forslagene, men renter kan unngås med smart bruk. Dette kan du lese om i neste avsnitt.

  • Effektive renter – 29,06%
  • Rentefri kreditt – 45 dager
  • Kredittgrense – Inntil 150 000 kroner
  • Fordelsprogram – CashPoints og faste rabatter
  • Reiseforsikring – Ja
  • Årsavgift – Ingen
  • Aldersgrense – 18 år

Bruk kredittkortet smart

Bruker du kredittkortet smart kan du unngå alle potensielle utgifter. Dette så fremt du velger et kort uten årsavgift. Rentene beregnes nemlig kun etter forfallsdatoen på regningen. Frem til forfall har du automatisk rentefri kreditt på alle kjøp av varer, eller betalinger av tjenester. Rentefritaket gjelder imidlertid ikke for kontantuttak.

Dermed blir bruken gratis dersom du alltid gjør dette:

  • Betale fakturaen i sin helhet (all kreditt fra forrige måned) innen forfall.
  • Unngå å ta ut kontanter med kortet, unngå å betale på Posten, unngå å betale regninger med kortet, og unngå å overføre penger fra kortet til konto.

Merk deg at når kredittkortet har inntil 45 dager rentefri kreditt, betyr dette at det er 45 dager fra første dag i fakturaperioden (som regel den første i måneden), og frem til forfallsdatoen.

Les også: De verste fellene med kredittkort

Pass på kontantbruken

Om du er student med begrenset inntekt bør du unngå å låne kontanter fra kredittkortet. Kontantbruk betyr rentekostnader fra første dag av.

I og med at rentene selv på de billigste kredittkortene er høyere enn på de fleste lån, bør du være spesielt forsiktig med kontantuttakene. På alle typer kontantbruk beregnes det renter fra transaksjonsdatoen. I tillegg har noen kort gebyr for kontanter. De dyreste kortene på dette området har for eksempel et gebyr på 45 kroner pluss en viss prosent av summen du tar ut.

Valutapåslag i utlandet

I utlandet vil det alltid legges til et valutapåslag, både for kjøp og for kontanter. Dette er ikke til å unngå, og gjelder også et vanlig bankkort. Påslaget skal dekke kredittselskapet eller bankens eventuelle tap på vekslingskursen. Derfor er det om å gjøre å velge et kort med lavest mulig påslag.

De beste kortene har som regel valutapåslag på 1,75%. De dyreste kortene kan ha påslag opp til hele 4%. Når høye påslag og gebyrer kommer sammen med høye renter, kan totalkostnadene bli betydelige.

I utlandet bør du alltid velge å betale i lokal valuta når du bruker kredittkort. Da får du bedre vekslingskurs enn om du velger å betale i norske kroner.

Slik bestemmes kredittrammen du får

Kredittrammen som oppgis av bankene og kredittselskapene er som regel den du maksimalt kan få. For eksempel er den høyeste kreditten i Norwegiankortet 100 000 kroner, og 150 000 kroner i Re:member sitt kort. Dette er det få personer som får innledningsvis. Kredittrammen tilpasses økonomien til den som søker, og er som regel lavere en maksimumskreditten.

En student som søker om kredittkort må regne med at kredittrammen blir relativt lav, for eksempel 10 000 kroner per måned. Dette avhenger blant annet av inntektene og betalingsevnen din. Etter å ha eid kortet noen måneder kan du søke om å få grensen forhøyet, dersom du trenger det.

Sikrere betaling med kredittkort

Finansavtalelovens paragraf 54b er hovedårsaken til at du har større forbrukerbeskyttelse når du betaler med et kredittkort.

Det er viktig å kjenne til det sikkerhetsmessige med de ulike betalingsmidlene vi bruker. Generelt sett kan et kredittkort regnes som det sikreste, sammenlignet med bankkort og kontantbetaling. Dette fordi et kredittkjøp betyr at kredittselskapet har et ansvar for at du får det du betaler for. Skulle du bli lurt, eller selskapet du handlet hos går konkurs, leverer feil, leverer et skadet produkt, eller lignende, er sjansene for at du taper penger betydelig lavere når du har betalt med kredittkort.

Forbrukerøkonomer anbefaler ofte at kredittkort brukes til følgende betalinger:

  • Kjøp av reisebilletter og pakketurer (du får gratis reiseforsikring om du eier rett kort, og taper ikke pengene ved konkurser, kansellering, feil, med mer.).
  • Kjøp på nettbutikker (kredittkortet er sikrere enn overførsler og bankkort).
  • Kjøp av dyre varer (om det oppstår feil, slipper du å ta de høye utleggene selv).

En av fordelene med å bruke kredittkort på reiser og til dyre kjøp er at du ikke tømmer din egen konto. Så lenge du betaler regningen i tide unngår du rentekostnadene.

Søk i tide

Er du for eksempel student og trenger et kredittkort før du skal på utveksling til en skole eller universitet i utlandet? Da bør du huske å søke i tide. Søknaden din blir som regel vurdert umiddelbart etter at kredittselskapet mottar den, men utstedelsen av selve kortet tar tid.

Etter at søknaden er godkjent, er det vanlig at du må vente i én til to uker. Kortet skal først produseres, og deretter sendes det med vanlig postgang. Du mottar som regel PIN-koden i et separat brev, og deretter selve kortet et par dager senere.

Oppsummering

  • Studenter som trenger kredittkort bør velge et kort med lave renter, gode fordeler, og en kredittramme som er tilpasset deres egen økonomi og inntekt.
  • Les hvilke rabatter som er inkludert i hvert enkelt kredittkort, og velg i forhold til dine egne kjøpevaner. Du har for eksempel ikke behov for et kort som gir billig bensin, så lenge du ikke eier bil.
  • Lær deg hvordan du bruker kortet rentefritt, og pass spesielt å begrense uttakene av kontanter. Sett deg også inn i hvordan du bruker kredittkortet sikkert, og herunder hvilke type kjøp og betalinger som er best å foreta med kredittkort.
Meny