Kredittkort med gratis reiseforsikring

Mange kredittkort inkluderer gratis avbestillings- og reiseforsikringer. Flott, ikke sant? Vel, som med all annen forsikring gjelder det å passe på. For her er det en rekke feller du kan gå i.

Det er mye i den «lille skriften» du bør være klar over. Derfor har vi laget oversikten under, som forteller deg alt du trenger å vite om forsikringene som kredittkortene tilbyr.

Forutsetningen

Du får gratis reise- og avbestillingsforsikring med en rekke, norske kredittkort, men forsikringene gjelder ikke sånn uten videre. Det er flere forutsetninger. Hvordan du betaler for reisen er en av de viktigste.

For at forsikringene skal begynne å gjelde, må du betale minst halvparten av reisekostnadene med kredittkortet. Og her må du passe på. Skulle du komme til å glemme å betale de nødvendige 50+ prosentene, mens reisen pågår, står du uten forsikring.

Charterturer og All Inclusive-ferier er greie. Her er kostandene ofte så høye at du er innenfor 50 %-kravet bare du husker å betale dem med kortet.

Reiser du planlegger og organiserer selv, krever litt mer våkenhet. Men så lenge du klarer å gjøre det til en vane å betale mest mulig av reisen med kortet, slik som flybilletter, hotell, leiebil og mat, er du på temmelig trygg grunn.

Les også: De 3 beste kredittkortene for reise og ferie.

Hva med bilturer?

Det spiller ingen rolle hva slags fremkomstmiddel du benytter. Kortenes reiseforsikringer gjelder også på bilferier, for eksempel. Forutsetningen er fremdeles at halvparten av reiseutgiftene betales med kredittkortet.

Betaler du drivstoff, fergebilletter, bomavgifter og overnatting i løpet av kjøreturen med kortet, burde du være på den sikre siden.

Omfattende reiseforsikringer

Ferien blir bedre med kredittkortenes forsikringer.

Du, og dine nærmeste, er som regel godt forsikret hvis dere benytter dere av tilbudene som følger med de beste kredittkortene. Vi skal gi deg noen eksempler på hva dere kan vente dere, hvis uhellet skulle være ute.

Vi bruker forsikringstilbudene fra yA Bank, Komplett Bank og re:member som eksempler.

Tap av bagasje – 1 person:

 • yA Bank: Inntil 150.000,-
 • re:member: Inntil 15.000,-
 • Komplett Bank: Inntil 15.000,-

Ansvarsforsikring:

 • yA Bank: Inntil 15.000.000,-
 • re:member: Inntil 3.000.000,-
 • Komplett Bank: Inntil 3.000.000,-

Hvis det skjer en ulykke:

 • yA Bank: Inntil 300.000,-
 • re:member: Inntil 400.000,-
 • Komplett Bank: Inntil 200.000,-

Som du ser, er det store forskjeller på hva du får med de forskjellige forsikringene. I tillegg må du ta hensyn til ulike begrensninger, som kan variere merkbart fra kort til kort.

Ta et begrep som «Dine nærmeste», for eksempel.

I reklamen skryter kredittkortselskapene av at forsikringene dekker deg og dine nærmeste på reise. Bare vær klar over at dine nærmeste ikke alltid betyr det samme:

 • Noen forsikringer gjelder deg og den nærmeste familien.
 • Andre forsikringer ser bort fra slektsbånd. Her betyr dine nærmeste et visst antall personer i reisefølget ditt.

Ingen kostnader?

Reiseforsikring og avbestillingsforsikring koster ingenting så lenge man betaler mer enn halvparten av reisekostnadene med et kredittkort. Stort sett. For det finnes unntak. Slik som egenandeler.

Skulle uhellet være ute, kan du måtte betale en egenandel. Hvor mye er avhengig av hvilket kredittkort du har. Og hva som har skjedd.

 • yBank: Har ingen egenandeler ved uhell eller skade.
 • Bank Norwegian og re:member: 500,- i egenandel per skadetilfelle.
 • Komplett Bank: 1.000 kroner i egenandel hvis du mister bagasjen, for eksempel.

Poenget er dette: Sjekk forsikringsvilkårene til kortene du vurderer å skaffe deg. Så tar du stilling til om du kan leve med en liten egenandel eller ikke.

Gjelder ikke alltid

En tradisjonell reiseforsikring, som den Europeiske Reiseforsikring tilbyr, gjelder så snart du forlater boligen. Og selv om du bare skal på butikken. Slik er det sjelden med forsikringene du får med kredittkortene.

Leser du den lille skriften nøye, vil du ofte se dette:

 • Forsikringen gjelder ikke på reiser mellom hjemmet og arbeidsplass eller skole.
 • Du er heller ikke forsikret i hjemmet, på jobben eller på skolen.

Hvor lenge du er på reisefot, spiller også en rolle.

De fleste kortforsikringene gjelder hvis reisen ikke varer lenger enn 90 dager. Bruker du lenger tid enn dette, kan du risikere at forsikringen ikke gjelder i det hele tatt.

Reiser du med en åpen returbillett, eller uten returbillett, vil du som regel være forsikret i et visst antall dager. Hvis reisen fortsatt pågår etter dette, slutter reiseforsikringen å virke.

I motsatt ende – hvis det bare er snakk om en dagstur – vil mange av forsikringene ikke gjelde i det hele tatt.

Aldersdiskriminering?

Alder er en svakhet med mange av kredittkortenes gratisforsikringer. Rettere sagt: Alderen din kan slå ut negativt. Er du godt voksen, la oss si over 67 år, kan du oppleve at forsikringsutbetalingene blir redusert.

Og er du over 75 år, eller også over 80, er det ikke sikkert at du er dekket ved sykdom eller død, skulle du ha «feil» kredittkort i lommeboken.

Du bør ha dette i bakhodet når du sammenligner kredittkortselskapenes forsikringstilbud.

Avbestillingsforsikring

I løpet av de siste årene har stadig flere kredittkortselskap begynt å tilby avbestillingsforsikringer sammen med reiseforsikringen. Dette har trolig å gjøre med fremveksten av billige flybilletter.

Billige flyreiser er bra, helt til man blir forhindret fra å reise. Alle som har prøvd å få tilbake penger etter å ha kansellert en billigtur, vet hva vi snakker om.

En avbestillingsforsikring kan derfor være gull verdt hvis du, eller noen i reisefølget, blir syk for eksempel. Så syk at det ikke la seg gjøre å gjennomføre turen.

Bare pass på å sjekke vilkårene. Ikke minst hvor mye av reisekostnadene forsikringen dekker.

Skal du og familien reise til USA for eksempel, kan billettprisen nærme seg 100.000 kroner. I slike tilfeller vil de fleste avbestillingsforsikringene bli i snaueste laget.

Hvis uhellet er ute

En reiseforsikring kan være gull verdt.

Vi håper så klart at du får en problemfri reise. For vi unner ingen å få ferien ødelagt av uhell, eller bagasje som aldri dukker opp for eksempel.

Men vi kunne ikke ha skrevet denne artikkelen uten å måtte minne deg på at ulykker og uhell kan skje. Skulle noe skje med d   eg eller dine, som gjør at dere må utløse forsikringen, må dere vite hva forsikringsvilkårene sier om varsling.

Dette kan være alt fra hvilke telefonnumre dere skal ringe, til hvor lang tid dere har på dere til å varsle. Studer forsikringsvilkårene før dere reiser. Noter viktige fakta om hvordan varsling av forsikringsbehovet skal skje.

Dobbel forsikring?

La oss tenke oss at du har et kredittkort som forsikrer deg og eiendelene dine under en reise. Vil det lønne seg å kjøpe en helårlig reiseforsikring i tillegg?

Jo, det kan lønne seg. Vi fortsetter tankeeksperimentet en stund til.

Du har med forholdsvis store verdier i bagasjen. Bagasjen forsvinner og dukker aldri opp igjen. Verdien på det du har mistet, er høyere enn det den tradisjonelle reiseforsikringen dekker.

I slike tilfeller kan kredittkortforsikringen dekke det resterende. Og ved ulykker kan du få utbetalt dobbel ulykkeserstatning.

Mister du derimot verdier som dekkes av én forsikring, kan du ikke forvente å få dobbel utbetaling. Alle forsikringsutbetalinger føres opp i et register som forsikringsselskapene har tilgang til. Derfor er det ikke mulig å få erstattet en eiendel mer enn én gang.

Pass på

Kredittkortenes gratisforsikringer er konkurransedyktige når du sammenligner dem med tradisjonelle reiseforsikringer som du betaler for.

Ikke minst hvis reisen er kort og forholdsvis billig. En Sydentur, for eksempel.

Men det er variasjoner. Til dels store variasjoner, fra ett kort til et annet. Derfor bør du bruke en del tid på å sammenligne de ulike kortenes forsikringsvilkår før du bestiller et.

Og ikke nok med det. Tradisjonelle reiseforsikringer må være med i vurderingen. For det kan vise seg at en forsikring fra Europeiske, for eksempel, er det beste og tryggeste alternativet alt i alt.

Meny