Kredittkort kan sette en stopper for boliglån

Har du flere kredittkort, kan den ubrukte gjelden sette en stopper for boliglånssøknaden din. Her forklarer vi hvorfor, og hva du bør gjøre for å forhindre dette.

Hvordan kan kredittkort sette en stopper for boliglån?

Mange er nok ikke klar over at ubrukt kredittramme på kredittkort påvirker søknaden om boliglån. Uansett om du har brukt kreditten eller ikke, vil den medregnes i den samlede gjelden din i Gjeldsregisteret, og derfor kan den sette en stopper for boliglån.

Kredittvurdering

Når du søker om lån, vil banken undersøke om du er betalingsdyktig gjennom en kredittvurdering. Banken vurderer risikoen ved å innvilge deg lånet. Da vil hele økonomien din virke inn på utfallet av kredittvurderingen.

Inntekt

Inntekten din spiller en rolle for hvilken kredittscore du får. Du må ha en stabil inntekt. Slik vet banken at du kan betjene lånets månedlige avdrag. Har du lite inntekt og mye gjeld, vil det kunne føre til at banken vurderer det som en stor risiko å låne deg penger.

Egenkapital

For at du skal kunne få boliglån, må du stille med minst 15 prosent i egenkapital.

Betalingsanmerkninger

Har du ubetalte krav som har gått til inkasso, har du fått betalingsanmerkninger. Dette vil mest sannsynlig føre til at du får avslag på søknaden om boliglån. Betalingsanmerkninger bør derfor betales ned før du søker om boliglån.

Gjeld

Den samlede gjelden din kan ikke være mer enn fem ganger inntekten din. I Gjeldsregisteret registreres all gjeld. Dette gjelder både kredittkortgjeld og lån.

I tillegg vil all ubrukt kreditt også medregnes i den totale gjelden. Har du flere kredittkort med høy kredittramme, vil dette registreres som gjeld, selv om du ikke har brukt kreditten.

Hvis du har et kredittkort med 50 000 kroner i kreditt og et med 100 000 kroner, vil dette registreres som 150 000 kroner i gjeld, uansett hva du har brukt av kreditten.

Tips: Se også informasjon om renter på kredittkortgjeld her.

Når du søker om boliglån, vil ubrukt gjeld på kredittkort medregnes som en del av den samlede gjelden din. Det kan påvirke søknaden negativt. Derfor bør du slette kredittkort du ikke bruker.

Gjeld hos fakturatjenester som Klarna eller AfterPay, der man betaler i etterkant av kjøpet, vil også registreres som gjeld.

Har du mye ubrukt kreditt, vil dette altså øke den samlede gjelden din, og du vil kunne få dårlig kredittscore, høyere rente på lånet, lavere lånesum og i verste fall avslag på søknaden om boliglån.

Hos DNB kan du lese mer om krav når du søker om boliglån.

Slik sletter du ubrukt gjeld

  • Du kan enkelt slette kredittkort eller senke kredittrammen ved å ta kontakt med banken. Når du logger inn hos Gjeldsregisteret, vil du finne en oversikt over all gjeld du har og hvilke banker du har lån og kreditt hos.

    Slett kredittkort: Har du flere kredittkort som du ikke bruker, bør du slette disse. Da sletter du summen på kredittrammen fra den samlede gjelden din. Du kan enkelt slette kredittkort ved å logge inn med BankID hos Gjeldsregisteret. Her finner du oversikt over all gjeld du har, og hvilke banker du har kreditt og lån hos. Kontakt banken og be om å få slettet kredittkortet.

  • Senk kredittrammen: Det kan også være smart å senke kredittrammen på kredittkortene dine. Mange har mer kreditt enn de egentlig trenger. Med lavere kredittramme vil du få mindre samlet gjeld i Gjeldsregisteret, og slik øker sjansen for å få innvilget boliglån. Dette gjør du på samme måte som du sletter kredittkort; logg inn i Gjeldsregisteret, finn banken og kontakt dem.

Gjør du dette, er det mindre sjanse for at ubrukt gjeld kan sette en stopper for boliglånet.

Oppsummering

  1. Har du flere kredittkort, vil den samlede kredittrammen medregnes i den samlede gjelden din. Det spiller ingen rolle om du ikke har brukt all kreditten. Hvor mye gjeld du har på papiret, vil virke inn på søknaden din om boliglån.
  2. Banken vil foreta en kredittvurdering når du søker om lån. Da vil økonomien din undersøkes, slik at banken kan vurdere risikoen ved å låne deg penger. Har du mye ubrukt kreditt, kan du få dårligere vilkår på lånet eller i verste fall avslag.
  3. For å senke summen på den samlede gjelden din, bør du slette overflødige kredittkort. Det er også smart å senke kredittrammen på kredittkort du bruker. Slik får du mindre samlet gjeld, og det reduserer sjansen for at kredittkortene setter stopper for boliglån. 
Meny