Tips før du søker om kredittkort

Alle kredittkort er ikke like, og feil valg kan føre til høyere kostnader enn nødvendig.

Her kan du lese om de seks viktigste punktene du bør kjenne til når du skal sammenligne tilbudene.

#1. Sjekk rentene på kredittkortet

Du kan unngå alle rentekostnader på et kredittkort, men det krever at du er bevisst på hvordan du bruker det. Likevel mener vi du bør fortrinnsvis velge et kort med lavest mulig renter. Her finner du noen populære kredittkort med lave renter.

De aller fleste vil havne i situasjoner der de pådrar seg rentebærende gjeld fra kortbruken. I så fall er det om å gjøre at kostnadene blir så lave som mulig.

Rentene på et kredittkort er høyere enn det du finner i de fleste lån. Her vil effektive renter mellom 15% og 20% regnes som et rimelig utgangspunkt. Omtrent 25% kan regnes som standard, mens alt over 30% kan betegnes som dyrt.

Vår oversikt på forsiden lar deg sortere de beste kredittkortene i forhold til blant annet rentebetingelser.

#2. Pass deg for rentefellen

Dersom du betaler hele kredittkortregningen innen forfall, vil du ikke få renter på beløpet.

Du får alltid rentefri kreditt for betaling av varer og tjenester. Antallet dager regnes fra starten av fakturaperioden (januar er årets første fakturaperiode), frem til forfallsdatoen.

At kortet har 45 dagers rentefri periode, betyr at forfallet er den 15, i påfølgende måned.

Betaler du hele kreditten innen forfall, vil det ikke bli beregnet renter. Betaler du kun deler av fakturaen vil rentene bli beregnet for hele summen frem til betalingsdatoen. Deretter påløper det renter på den ubetalte kreditten.

I de fleste kort gjelder ikke rentefritaket for uttak av kontanter, men det finnes unntak. Sett deg godt inn i reglene for det kortet du vurderer, slik at du ikke får noen overraskelser. Misforståelser knyttet til kalkuleringen av renter er en vanlig felle blant de som eier kredittkort.

#3. Sjekk gebyrene for vanlig bruk

For det første er det uforpliktende å søke om et kredittkort, og du betaler heller ingen gebyr for selve søknaden.
Det er ingen kredittkort i Norge som krever gebyr når du betaler for varer og tjenester. Det er heller ikke vanlig med årsavgift, og du kan slippe fakturagebyr ved å velge e-faktura i stedet for papirfaktura.

Øvrige gebyrer, som alle kortselskap har, er knyttet til manuelle tjenester. Dette kan være for utstedelse av nytt kort, betalingsutsettelse, overtrekk, eller lignende. Slike gebyr pådrar du deg sannsynligvis svært sjeldent.

Det du har igjen da er et eventuelt gebyr for kontantuttak. I noen kort er dette svært høyt, for eksempel en fast sum på rundt 50 kroner, pluss 4% av summen. Skal du bruke kortet ofte til uttak, bør du velge et såkalt gebyrfritt kort.

#4. Sjekk også hva valutapåslaget er

I utlandet må du betale valutapåslag, uansett om du bruker bankkort eller kredittkort. Derfor lønner det seg å finne kort med lavest mulig påslag.

Når du betaler med bankkort eller kredittkort i utlandet, eller tar ut kontanter, vil banken eller kredittselskapet alltid kreve et valutapåslag. Dette er for å sikre at de ikke taper penger dersom valutakursen endrer seg i deres disfavør.

Bruker du kortet konsekvent til å betale med på reiser (og det bør du, for kredittkort gir deg den beste sikkerheten), kan summen av påslagene bli betydelige. Husk at dette gjelder også for vanlige bankkort.

Det vanligste nivået på valutapåslag er 1,75%. De dyreste kortene har påslag fra 2% og oppover.

Vi har testet alle de beste kredittkortene i landet. Sett deg inn i fordelsprogrammene og de økonomiske betingelsene før du velger. 

#5. Fordeler og beskyttelse ved netthandel

Har du disiplin nok til å eie et kredittkort så kan det gir deg mange fordeler i tilegg til å spare deg for penger.

Bruker du kortet disiplinert og fornuftig, det vil si at du unngår rente- og gebyrkostnader, kan bruken faktisk spare deg for penger.

Det gjør du ved å utnytte eventuelle rabatter du får med i kortet, samt såkalt Cashback. Det er også vanlig at reiseforsikring er inkludert, der forsikringen blir gratis så lenge reisens transportkostnader ble betalt med kortet.

I tillegg finner du et lite knippe kort som gir deg bonuspoeng på flyreiser. Der kan du spare opp til gratisreiser ved å velge rett betalingsmiddel.

Les hva de ulike fordelsprogrammene inneholder, og velg kort ut i fra hvilke rabatter som er aktuelle i forhold til ditt forbruk.

Du har også ekstra god beskyttelse i lovverket hvis du bruker kredittkortet til å bestille varer på nettet.

#6. Har du disiplin til å eie kredittkort?

Det viktigste momentet du bør vurdere før du skal bestille et nytt kredittkort, er om du er disiplinert nok til å eie det. Kredittkort gir mange fordeler, og forbrukersikkerheten er den beste, men mange havner også i gjeldsproblemer på grunn av kreditter.

Folk med stålkontroll på sitt eget forbruk trenger neppe bekymre seg. Er du litt slumsete med forbruket, bør du kanskje vurdere å ikke ha kreditt. Eventuelt kan du be kredittselskapet gi deg en lav kredittramme.

Oppsummering

  • Det er mulig å være smart når du bruker kredittkort. Kredittkort har høy effektiv rente, gjerne opptil 30%. For å unngå å bruke mye penger på renter, bør du velge et kort med lavest mulig rente og få gebyrer.
  • Sørg for å betal gjelden før den rentefrie perioden er over. Slik unngår du at det legges til renter. Husk at rentefritaket ikke gjelder for uttak av kontanter.
  • Undersøk valutapåslaget. Dette kan variere fra kredittkort til kredittkort, men ligger ofte på 1,75%-2,25% av kjøpsbeløpet.
  • Benytt deg av rabattene og bonusene som følger med kortet.
Meny