Hva er et virtuelt kredittkort?

Virtuelle kredittkort er enkle og trygge å bruke. Her får du en innføring i hva det innebærer, og gode tips til hva du bør ta stilling til når du skal skaffe deg et virtuelt kredittkort.

Hva er et virtuelt kredittkort?

Det at et kredittkort er virtuelt, viser til at det ikke er et fysisk kredittkort du bærer med deg, men at det kun eksisterer virtuelt på nettsiden eller appen til kredittkortutsteder.

Du kan bruke et virtuelt kredittkort i alle nettbutikker, og til å kjøpe tjenester og reiser via nettet. Siden kortet kun er virtuelt, kan det ikke brukes som betalingsmetode i fysiske butikker.

Virtuelle kredittkort fra ulike utstedere vil kunne fungere på ulike måter:

 • Kopi av kredittkortet: Mange virtuelle kredittkort er kopier av kredittkortet, med akkurat samme opplysninger som på det fysiske kortet. Det betyr at både sikkerhetskoden og kortnummeret er det samme.
 • Dynamiske opplysninger: Andre virtuelle kredittkort endrer opplysninger for hver gang du bruker det; du får altså nytt kortnummer og ny sikkerhetskode.
 • Engangskort: En annen variant av virtuelle kredittkort er gavekort, som kun kan brukes til kortet er tomt. Etter dette vil kortet være ubrukelig.
 • Frittstående kort: Noen banker har virtuelle kredittkort som ikke er en kopi av det fysiske kredittkortet, men som har alle egenskaper til et slikt, foruten å være i fysisk form.
 • Bedriftskort: I en bedrift kan et virtuelt kredittkort være en enklere løsning om flere ansatte skal bruke det, enn et fysisk kredittkort vil være.

Felles for de ulike virtuelle kredittkortene er at de har kortnummer, utløpsdato og sikkerhetskode. Merk deg at ikke alle utstedere tilbyr virtuelle kredittkort.

Lesetips: Se også vår artikkel om hva et kredittkort er: kredittkortinfo.no/hva-er-kredittkort

Slik bruker du et virtuelt kredittkort

Det er enkelt å ta i bruk det virtuelle kredittkortet ditt. Fremgangsmåten varierer noe fra bank til bank, men i hovedtrekk er stegene slik:

 • Logg inn i utstederens nettbank/app med det vanlige brukernavnet og passordet ditt.
 • Gå til «Mine sider» og finn det virtuelle kredittkortet.
 • Kopier de opplysningene som etterspørres.
 • Lim inn i butikken du handler hos.
 • Beløpet vil trekkes fra kredittkortet ditt umiddelbart.

Fordeler med et virtuelt kredittkort

Et virtuelt kredittkort kan være en ren kopi av ditt fysiske kredittkort, eller det kan være et helt eget kredittkort. Dette varierer fra utsteder til utsteder.

#1. Det er ikke like utsatt for tap/tyveri

En av de største fordelene med et virtuelt kredittkort er at det er svært trygt å bruke. Et fysisk kredittkort er mer sårbart for tap eller tyveri. Noen ganger kan et virtuelt kredittkort bare brukes over en kort tidsperiode. Dette reduserer risikoen for svindel.

#2. Det innvilges raskt

Ønsker du deg et kredittkort kjapt, kan et virtuelt kredittkort være en god løsning. Du må gjennom en kredittvurdering, som ved søknad om et fysisk kredittkort, men kortet skal ikke gjennom postgangen, og det vil derfor ta kortere tid før du kan ta det i bruk.

#3 Det har fordeler ved bruk

Akkurat som hos fysiske kredittkort, vil også virtuelle kredittkort ha fordeler og bonusprogrammer ved bruk.

Ulemper med et virtuelt kredittkort

#1. Uttak i minibank er umulig

Du har ikke et fysisk kort, og kan derfor ikke ta ut penger i minibanker med et virtuelt kredittkort.

#2. Kjøp i fysisk butikk er umulig

Om du bare har et virtuelt kredittkort, kan du ikke betale med det i fysiske butikker.

#3. Du kan ikke betale for abonnement

Et virtuelt kredittkort vil ikke fungere til å betale for ulike abonnementer du har.

Gode tips til deg som skal skaffe deg et virtuelt kredittkort

#1. Sammenlign flere kort

Før du bestemmer deg for bank og kredittkort, bør du undersøke både rentefri betalingsperiode, renter, eventuelle gebyrer og andre vilkår. Sammenlign flere virtuelle kredittkort for å finne det beste kortet for deg.

#2. Velg et fordelsprogram du kan dra nytte av

Finn et kort med et fordelsprogram som du kan dra nytte av. Handler du ofte klær på nett, kan du gå for et virtuelt kredittkort med bonuser i en av dine favorittbutikker. Ønsker du rabatt i matbutikken, kan du se etter et kort med slike fordeler.

#3. Vær bevisst på at noen virtuelle kredittkort ikke ivaretar fordeler og bonuser

Ved bruk av det virtuelle kredittkortet vil ikke alle banker ivareta fordelsprogrammet. Dette gjelder blant annet Trumf Visa. Har du lagt inn det virtuelle kredittkortet i en betalingsapp, som Apple Pay eller Google Pay, vil du ikke få bonuser som normalt følger med kortet.

Vær oppmerksom på at fordelsprogrammet til noen virtuelle kredittkort ikke fungerer om du har lagt det inn som betalingsmetode i apper som Apple Pay og Google Pay.

Oppsummering

 1. Et virtuelt kredittkort er et kredittkort som kun er tilgjengelig gjennom utsteders app eller nettside. Det vil si at kortet ikke kan brukes til betaling i fysiske butikker, eller til å ta ut penger i minibank.
 2. Noen virtuelle kredittkort er rene kopier av det fysiske kredittkortet ditt, mens andre vil endre sikkerhetskode og kortnummer for hver gang du bruker det.
 3. Det hevdes at virtuelle kredittkort ivaretar sikkerheten, og at de er mindre utsatt for svindel, tap og tyveri. Trenger du et kredittkort raskt, kan et virtuelt kredittkort være en god løsning.
 4. Vi råder deg til å sammenligne flere aktører og kredittkort før du bestemmer deg. Undersøk renter, gebyrer og andre vilkår. Velg et kort med et fordelsprogram du kan dra nytte av.
Meny