Beste VISA kredittkort

Har du tenkt på å skaffe deg kredittkort og lurer på om det bør stå VISA, MasterCard eller kanskje American Express på kortet? VISA er sammen med MasterCard det ledende betalingssystemet i det meste av verden, også i Norge. Hva dette vil si for deg som forbruker kan du lese om i denne artikkelen.

VISA kredittkort sørger for at pengene skifter eier

VISA er ikke en bank eller et kredittselskap, men tilbyr finansielle tjenester som bankene og vi forbrukere er avhengige av. Selskapet står bak infrastrukturen som sørger for transaksjoner av pengene mellom selger og kjøper. Når du betaler for en kopp kaffe med kort er det for eksempel VISA som sender pengene fra din konto til kaffeselgerens konto.

Betalingssystemet til VISA står for omtrent 50% av alle transaksjoner med betalingskort i verden. Teknisk sett er det China UnionPay større i form av antall tilknyttede kort, men ingen betalingssystemer er så utbredt som VISAs. På verdensmarkedet er det ellers MasterCard som er den største konkurrenten.

Bruker du å si «Jeg betaler med VISA-kortet»? I så fall er det uklart om du betaler med kredittkort eller bankkort fordi begge to kan være tilknyttet VISA.

Betalingssystemer som brukes i Norge

Når du betaler med et bankkort i Norge er det det norske betalingssystemet BankAxept som sørger for at alt går riktig for seg. Betalinger med norske kredittkort og bankkort i utlandet tar verdensomspennende selskap som VISA seg av.

Både det vanlige bankkortet ditt og et kredittkort kan være tilknyttet VISA, eller for den saks skyld MasterCard. Disse to systemene er de mest utbredte også i Norge. Norske bankkort, det vil si kortet som trekker penger direkte fra kontoen din, er også tilknyttet det nasjonale betalingssystemet BankAxept.

Betaler du med bankkortet innenlands vil transaksjonen av pengene sannsynligvis foregå med BankAxept. Ved betalinger i utlandet er det VISA eller Mastercard som står for transaksjonen, uansett om du bruker bankkort eller kredittkort.

Tre gode kredittkort tilknyttet VISA

Disse tre kredittkortene er blant de mest populære i Norge. Kortene har ulike betingelser og fordeler som gjør at de er gode eksempler på faktorene vi har oppsummert ovenfor.

Bank Norwegian VISA – Dette er et kredittkort som utstedes av flyselskapet med samme navn, og som anses som et av de beste alternativene for de som reiser ofte. Fordelene er blant annet bonuspoeng som kan konverteres i gratis flybilletter, gratis reiseforsikring, gebyrfrie kontantuttak i utlandet, og tilknytning til Google Pay, Garmin Pay og Fitbit Pay.

Credits Gold – Et kredittkort som er helt gebyrfritt og som gir deg gratis reiseforsikring. Credits Gold egner seg derfor også som reisekort. Kortet er også tilknyttet et av Norges mest omfattende rabattprogrammer, DEALS, som gir rabatter i blant annet flere hundre nettbutikker .

Santander RED – Dette kredittkortet er ett av tre som tilbys av Santander Consumer Bank i Norge. Lav rente med Santander Red.Rentene er blant de laveste du finner på markedet. I tillegg har kortet et meget bra fordelsprogram. Det er også tilknyttet Apple Pay, og er blant alternativene som aktiveres før du har mottatt det fysiske kortet (innen 24 timer).

Tilgjengelig over hele verden

Når et kredittkort eller bankkort er tilknyttet VISA eller MasterCard har du en betalingsløsning som aksepteres omtrent overalt. Du kan få et inntrykk av utbredelsen ved å se på noen nøkkeltall.

 • Det er flere enn 3,3 milliarder kredittkort og bankkort tilknyttet VISA.
 • Det flere enn 46 millioner butikker og andre salgssteder som aksepterer VISA.
 • VISA aksepteres av omtrent 16 000 banker i verden.
 • VISA aksepteres i flere millioner minibanker.
 • VISA er utbredt i over 200 land og territorier, det vil si omtrent overalt.
 • Selskapet sørger for at det som tilsvarer omtrent 100 trillioner norske kroner (100 000 milliarder kroner) skifter eier hvert år.

Dette med utbredelsen er viktig, ikke bare fordi tilgjengelighet er viktig for oss forbrukere. Dersom du mot formodning skulle treffe på en nettbutikk eller annet salgssted som ikke aksepterer VISA og MasterCard, bør du være ekstra varsom. I noen tilfeller er fraværet av disse to betalingssystemene en indikasjon på at salgsstedet ikke driver seriøst.

Visste du at betalinger med kredittkort gir deg økt forbrukerbeskyttelse ved konkurser, svindel eller feil? 

Kredittkort fra American Express

På kredittkortmarkedet i Norge er det kun American Express som kan anses som et brukbart alternativ til VISA og MasterCard. Det finnes noen få selskap som er tilknyttet AmEx, blant annet kredittkortene som utstedes av SAS. Selskapet er annerledes i det at AmEx også tilbyr selve kreditten, og ikke bare transaksjonsløsningen.

Utbredelsen er relativt god på verdensbasis, men fortsatt ikke i nærheten av utbredelsen for VISA og MasterCard.

Velge kredittkort med VISA eller MasterCard?

Både VISA og MasterCard aksepteres så godt som overalt i verden, og er også de to dominerende systemene som brukes i norske kredittkort.

Selv om det er flere kredittkort tilknyttet MasterCard enn VISA innenlands i Norge er det ingen praktisk forskjell på disse to systemene sett fra en forbrukers side. Begge aksepteres omtrent over alt i verden så lenge betaling med kort er mulig. Du skal også lete lenge etter en minibank på kloden som ikke aksepterer MasterCard og VISA.

Hvordan skal kortet brukes?

Når du skal velge kredittkort bør du tenke igjennom hvordan du kommer til å bruke det. Hvilke fordeler ønsker du deg? Handler du ofte på nett, og i så fall hva handler du? Kommer du til å bruke kortet i utlandet? Vil du bruke kortet smart og unngå rentekostnader, eller kommer du til å ha rentebærende gjeld nå og da? Slike spørsmål vil avgjøre hvilket kort som passer best til ditt behov.

Lær deg hvordan du bruker kredittkort uten å få renteutgifter. Rentene løper ikke før forfall på neste faktura så lenge kreditten gjelder kjøp av varer eller tjenester.

Økonomiske faktorer

Omtrent alle kredittkort som vi anbefaler har ingen årsavgift. I Norge er det kun noen få kort som faktisk har dette, og i de fleste tilfeller gir ikke avgiften noen fordeler som gjør at den kan forsvares. Det som da gjenstår av økonomiske faktorer som du bør tenke på er følgende:

 • Renter – Hvis du vet at kortet kommer til å brukes ofte, og du kommer til å få renteutgifter, bør du se etter et kort med så lave renter som mulig. De billigste kortene har renter ned mot 15% nominelt, og de dyreste ligger på over 30%.
 • Gebyr – Alle norske kredittkort er gebyrfrie når kortet brukes til betaling av varer og tjenester. Skillet går her på om kortet har gebyr for uttak eller ikke.
 • Valutapåslag – Når du betaler med kort i utlandet, uansett om det er bankkort eller kredittkort, må du betale et valutapåslag. Påslaget sikrer banken eller kredittyteren mot tap ved endringer i vekslingskursen. Dyre kort har valutapåslag på 4% eller mer, mens de billigste har påslag på 1,75%.
 • Kredittramme – Tenk igjennom hvor stor kredittramme du trenger. Noen kort gir maksimalt 50 000 kroner i ramme, mens andre kan ligge på 100 000 eller 150 000 kroner. Kredittrammen vil i alle tilfeller bli fastsatt etter at du er kredittvurdert, og avhenger av inntektene og betalingsevnen din.
 • Rentefri kreditt – Alle norske kredittkort gir deg rentefri kreditt når du betaler for varer og tjenester. I praksis betyr dette at du slipper rentene dersom du betaler hele fakturaen innen den forfaller. Det skjer som regel enten den 15. eller 20. den påfølgende måneden. Hvis datoen er viktig for deg kan du ta dette med i vurderingen.

Rentefri kreditt gjelder ikke for såkalt kontantbruk, det vil si uttak av kontanter, overførsler av penger til konto, regningsbetaling, og betaling på Posten.

Fordeler du får med kredittkort

De fleste norske kredittkort er tilknyttet et eller annet fordelsprogram. Noen program er svært omfattende, med gratis forsikringer og lukrative rabatter du ellers ikke ville fått, mens andre kan være ganske magre. Du bør i alle tilfeller sjekke hvilke fordeler som følger med, og så velge kort i forhold til hvilke behov du har.

 • Faste rabatter – Se hvilke faste rabatter du eventuelt får når du betaler med kredittkortet. Du trenger for eksempel ikke bensinrabatt dersom du ikke kjører bil. Da er det kanskje bedre å velge et av kortene som gir faste rabatter i over 300 nettbutikker, hvis du likevel handler ofte på nett.
 • Cashback – Sjekk om kortet gir deg penger tilbake på kjøpene dine. Cashback er imidlertid alltid begrenset til spesifikke summer per måned og per år, men sammen med rabatter kan dette likevel utgjøre en del kroner.
 • Forsikringer – Mange kort har gratis reiseforsikring inkludert, så lenge kortet blir brukt til å betale minst 50% av reisekostnadene. Noen kredittkort har også andre forsikringer, for eksempel gratis egenandelforsikring for leiebil, tankfeilforsikring, ID-tyveriforsikring og kjøpsforsikring.
 • Digitalt kredittkort – Sjekk om kortet er tilknyttet Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay, Fitbit Pay dersom du ønsker å knytte kortet til smarttelefon, PC, nettbrett eller smartklokke.

Oppsummering

 • VISA er et verdensomspennende selskap som primært sørger for at betalinger med kort foregår sikkert og effektiv. Derfor kan både bankkortet og kredittkortet ditt være tilknyttet VISA. Har du kredittkort er det et kredittselskap eller en bank som stiller pengene til disposisjon, og ikke VISA.
 • På verdensbasis er VISA og MasterCard de to mest utbredte betalingssystemene, selv om det er et kinesisk system som teknisk sett er tilknyttet flest antall kort. Hvis kredittkortet eller bankkortet ditt benytter er tilknyttet VISA eller MasterCard kan du i praksis betale omtrent overalt, både på nett og i fysiske betalingsterminaler. Omtrent alle minibanker aksepterer VISA og MasterCard.
 • Når du skal velge kredittkort vil betalingssystemet ha lite å si for de fleste, så lenge det er tilknyttet enten VISA eller MasterCard. Velg kort i forhold til økonomiske faktorer, slik som renter og gebyrer, og i forhold til hvilke fordeler du får.
Meny