Kontaktløs betaling med kredittkort

Kontaktløs betaling med kredittkort er svært vanlig, og antallet butikker som tilbyr «tæpping» øker stadig. Her får du alt du trenger å vite om kontaktløs betaling med kredittkort.

Hva er kontaktløs betaling?

Før måtte kortet dras eller settes inn i betalingsterminalene for å kunne utføre betaling. I dag skjer kontaktløs betaling via noe som kalles Near Field Communication, ofte forkortet til NFC-teknologi.

Denne typen teknologi sørger for at kortet og betalingsterminalen snakker sammen, selv om de ikke berører hverandre. Kommunikasjonen skjer via radiosignaler.

Kontaktløs betaling kan også skje ved apper som GooglePay og ApplePay. Da legges kredittkortet inn som betalingsmetode i appen. I tillegg finnes det klokker og armbånd som benytter seg av NFC-teknologien.

Når man bruker kontaktløs betaling, slår man ikke inn PIN-koden til kredittkortet. Av sikkerhetsmessige årsaker er det derfor satt en beløpsgrense på kr. 500,-. Denne grensen kan variere fra land til land.

Fordeler med kontaktløs betaling med kredittkort

#1. Det er lettvint og raskt

Å «tæppe» er mye enklere enn å sette inn kortet og slå koden. Det tar mindre tid, og dermed går også køen i butikken raskere.

#2. Det er trygt

Det er helt trygt å bruke kredittkortet til kontaktløs betaling. Noen er kanskje redd for at det er lettere å stjele kredittkortinformasjonen. Vi vil derimot argumentere for at det ikke er grunn til bekymring av flere årsaker:

  • Enhetene må være svært nært hverandre for at noen skal kunne bruke kortet ditt uten å ha det fysisk i hånden sin; så nært som bare et par centimeter.
  • Opplysningene som står på forsiden av kortet, vil ikke være tilstrekkelig for at noen skal kunne bruke kredittkortet. Dette er kortnummer, utløpsdato og navn. Det er også denne informasjonen som blir overført kontaktløst når du bruker kortet. For å misbruke opplysningene, trengs også sikkerhetskoden som står på andre siden av kortet.
  • Den øvre grensen for kjøp er på kr. 500,- for kontaktløs betaling. Ved beløp over dette må du slå inn PIN-koden.
  • Bankene har ofte en grense for hvor mye kortet kan brukes kontaktløst totalt over en gitt tidsperiode. Overstiger du denne grensen, må du slå inn PIN-koden, selv om du ikke har kjøpt varer over beløpsgrensen. Dette sikrer deg mot misbruk av kredittkortet ditt. Beløpsgrensene ved bruk i utlandet kan skille seg fra bruk i Norge.
Det er trygt å betale kontaktløst med kredittkortet. Kortene har en beløpsgrense for kontaktløs «tæpping», og du må slå inn PIN-koden med jevne mellomrom, selv om du ikke overstiger denne grensen.

#3. Bonus og rabatter

Kredittkort kommer ofte med rabatter, bonuser, reiseforsikring og kjøpsforsikring inkludert. Når du bruker kredittkortet til kontaktløs betaling, vil du også samle poeng knyttet til de bonusene som følger med kortet.

Tips: Les mer om kredittkort med reiseforsikring her.

#4. Du slipper å berøre terminalen

Når du velger kontaktløs betaling med kredittkort, slipper du å ta på betalingsterminalen, slik du må når du setter inn kortet og slår inn PIN-koden. Du trenger derfor ikke å ta med deg andres bakterier og virus hjem.

Video som viser kontaktløs betaling

Slik betaler du kontaktløs med kredittkortet

Når du skal «tæppe» med kredittkortet, holder du kortet over betalingsterminalen i et par sekunder. Den vil lage en lyd som forteller at betalingen ble utført. Du kan også registrere kredittkortet som betalingsmåte i Google Pay eller Apple Pay.

Google Pay

Du kan legge inn kredittkortet ditt i Google Pay, som er en kontaktløs betalingsmetode for Android-brukere. Google Pay kan anvendes både i fysiske butikker og i nettbutikker. Du må også ha konto hos en av bankene som tilbyr tjenesten. Google Wallet eller mobilbank må lastes ned til Android-enheten din.

Apple Pay

Har du en Appleenhet, kan du utføre kontaktløs betaling med Apple Pay. Appen du bruker, heter Lommebok/Apple Wallet. Den finnes på alle Apple-enheter.

Lesetips: Se også vår artikkel som viser hvordan bankene tjener på ditt kredittkortforbruk.

Når kontaktløs betaling med kredittkort ikke fungerer

Noen ganger fungerer ikke kontaktløs betaling. Da vil man få en melding på betalingsterminalen om at man må sette inn kortet. Man blir også bedt om å slå inn PIN-koden. Her går vi gjennom de vanligste årsakene til at kontaktløs betaling ikke fungerer.

#1. Butikken har ikke aktivert kontaktløs betaling

Sjekk om kredittkortet ditt fungerer for kontaktløs betaling ved å se etter symbolet på forsiden av kortet.

For noen år siden var dette et ganske vanlig scenario. Mange butikker hadde enda ikke aktivert kontaktløs betaling på sine terminaler. I dag tilbyr de aller fleste denne løsningen.

#2. Feil på nettet

Hvis terminalen skal fungere for kontaktløs betaling, men ikke gjør det, er det mest sannsynlig en feil i kommunikasjonsnettet.

#3. Kortet ditt støtter ikke kontaktløs betaling

alle kredittkort som støtter kontaktløs betaling, vil det være et symbol som ligner på et WIFI-symbol som er snudd på siden. Dette symbolet befinner seg på kredittkortets forside.

Hvis du ikke får til å utføre kontaktløs betaling, bør du undersøke om kredittkortet ditt ikke støtter tjenesten. Da kan du enkelt bestille et nytt kredittkort i nettbanken din.

Oppsummering

  1. Kontaktløs betaling med kredittkort kan gjennomføres på grunn av det som kalles NFC-teknologi. Teknologien gjør at kredittkortet og betalingsterminalen kommuniserer med hverandre, selv om de ikke berører hverandre.
  2. Du kan enkelt betale kontaktløst med kredittkortet ved å «tæppe» kortet over betalingsterminalen. Dette tar bare et lite sekund, og så er betalingen utført.
  3. Det er flere fordeler med kontaktløs betaling med kredittkort. Det er lettvint, trygt og du ivaretar alle bonuser knyttet til kredittkortet.
  4. Hvis tjenesten ikke fungerer, kan det være at kredittkortet ditt ikke støtter den. Dette kan du undersøke ved å se etter symbolet for kontaktløs betaling på forsiden av kredittkortet ditt.
Meny