8 gode grunner til hvorfor du bør skaffe deg et kredittkort

De fleste av oss velger å bruke et bankkort når vi skal betale for varer og tjenester. Men dette er ikke nødvendigvis den beste løsningen. Mange kunne ha spart mange tusen kroner i året hadde de valgt å bruke et kredittkort i stedet.

Hvordan?

Vel, under har vi listet opp åtte gode grunner til hvorfor du bør vurdere et kredittkort fremfor et bankkort neste gang du skal gjøre opp for deg.

1. Du kan spare (mange) penger med kredittkort

Dette er en av de viktigste årsakene til at vi synes du skal vurdere å bruke et kredittkort: Du kan spare mange tusen kroner med det i løpet av et år.

Velger du rett kredittkort, kan du få rabatter på flere titalls prosent på en rekke varer og tjenester. Eller penger tilbake på kjøpene dine. Det siste kalles ofte for Cashback eller Kickback.

Noen kort gir deg rabatter hos utvalgte forhandlere. Andre kort gir deg bonuspoeng eller penger tilbake på alt du handler, på alt fra dagligvarer til reiser og håndverkertjenester.

Noe tilsvarende er ikke mulig med vanlige debetkort.

2. Reiseforsikringer er ofte inkludert

En rekke kredittkort inkluderer gratis reiseforsikring. Forsikringen begynner å virke så snart du betaler mer enn halvparten av reisekostnadene med kortet.

Forsikringene gjelder ikke bare for den som eier kortet. Flere i reisefølget er også dekket automatisk.

Disse reiseforsikringene er ofte konkurransedyktige sammenlignet med dem du må betale for. Men for sikkerhets skyld må du sjekke vilkårene slik at du unngår å være underforsikret.

Noen kort gir deg også en avbestillingsforsikring uten at det koster deg noe. Dermed får du pengene tilbake hvis du må kansellere en reise på grunn av sykdom, for eksempel.

Og bare så det er sagt: Du får som regel ikke gratis forsikringer med på kjøpet når du bestiller et vanlig bankkort.

3. Kredittkortene er tryggere

Kredittkort kan i mange tilfeller være tryggere enn andre betalingsmetoder.

Bankkortet ditt er koblet til en bankkonto. Klarer banditter å stjele kortet, kan kontoen din være tom før du får sukk for deg.

Et kredittkort er ikke koblet direkte til en konto. Kontoene og pengene dine er trygge selv om uærlige sjeler slår kloa i kredittkortet ditt.

I tillegg er kredittkortbrukere beskyttet av finansavtaleloven. Loven sørger for at kredittkortselskapene må gi deg pengene dine tilbake hvis du har kjøpt en vare som ikke svarer til forventningene. Eller hvis selgeren går konkurs før du har mottatt varen du har betalt for.

Loven gir deg også god ryggdekning hvis du blir svindlet, for eksempel.

4. Du har alltid penger i bakhånd

Et godt kredittkort kan fungere som en buffer i tider hvor det kniper. En uventet verkstedregning eller en hvitevare som må byttes ut kan velte mang en privatøkonomi.

Eller hva om varen du har planlagt å skaffe deg plutselig er på salg og det er litt skrint på lønnskontoen?

I slike tilfeller kan det være godt å ha et kredittkort å lene seg på. Dermed slipper du å låne av slekt eller venner, eller gå til sjefen for å be om forskudd på lønnen.

Bare husk å betale tilbake alt du har utestående så raskt det lar seg gjøre. Dermed unngår du å gå lenge av gangen med kredittkortgjeld og påfølgende renter.

5. Du kan spare penger på drivstoff

Kvinne fyller besintanken på bensinstasjon.

Det er mulig å spare flere tusen kroner i året hvis du bruker et kredittkort når du fyller opp tanken.

For alle som ennå ikke har skaffet seg en elbil, er drivstoff en merkbar utgiftspost i hverdagen. Også her kan et godt kredittkort hjelpe deg med å spare penger.

De beste «bensinkortene», eller «drivstoffkortene» som noen også kaller dem, kan gi deg inntil 90 øre i rabatt på literen.

Kjører du en del i løpet av et år, kan besparelsene bli på flere tusen kroner.

6. Det er gratis å bruke et kredittkort

I «gamle dager» hendte det ofte at man måtte betale et gebyr hver gang man brukte et kredittkort. Slik er det ikke lenger. De aller fleste kortene er gratis i bruk.

Du slipper med andre ord å betale noe ekstra når du bruker kortene i butikker, restauranter eller på netthandel.

Det eneste unntaket, stort sett, er når du tar ut penger med kredittkort i minibanker. Her vil de fleste kredittkortselskapene belaste deg med et gebyr.

Men det finnes kort som har droppet disse gebyrene også. Slik som Gebyrfri Visa fra Santander.

7. Rentefri betalingsutsettelse

De fleste er nok kjent med at renter på kredittkortgjeld er veldig høye. Det finnes knapt annen gjeld som er like dyr. Heldigvis er det lett å unngå rentene.

De fleste kredittkortene gir deg en rentefri betalingsutsettelse. Denne varer som regel mellom 45 til 50 dager. re:member-kortet er blant de beste i klassen. Her kan du få inntil 52 dager uten at det legges renter på det utestående.

Dette er trikset: Betaler du tilbake alt du skylder før den rentefrie perioden er over, slipper du rentene. Den sikreste måten å gjøre dette på, er å betale tilbake alt du har utestående hver gang du får en kredittkortregning.

8. Kortene fungerer over alt

Velger du et Visa- eller et MasterCard-kort, vil du kunne gjøre opp for deg uansett hvor du er hen på kloden. Og det spiller ingen rolle hva slags valuta som benyttes i landene du oppholder deg i. Kortene fungerer like godt over alt.

Bare husk å velge lokal valuta hvis selgeren spør deg om du vil betale i norske kroner eller den lokale valutaen. Når du velger lokal valuta, benytter du kredittkortselskapenes vekslingskostnader. Og disse er som regel en god del billigere enn selgerens eget påslag.

Meny