Hva er et debetkort?

Den største forskjellen på et debetkort og et kredittkort er hvor pengene kommer fra. Når du betaler med debetkortet trekkes summen automatisk fra bankkontoen din. Betaler du med kredittkort er dette lånte penger.

Denne forskjellen har en vesentlig innvirkning på hvilket betalingskort som bør brukes til ulike formål.

Artikkelen forklarer hvordan du får bedre forbrukerbeskyttelse, og hvilke fordeler du får ved å bruke rett kort.

Når debetkort egner seg best

Den største fordelen og forskjellen med et debetkort fra et kredittkort er at du ikke betaler renter. 

Fordelen med å betale med debetkort er at du ikke betaler renter. Pengene du bruker er tross alt dine egne. Du kan unngå renter også med et kredittkort, men ikke når det er snakk om såkalt kontantbruk (uttak, betaling på Posten, overførsler og regningsbetaling).

Debetkortet bør derfor være førstevalget til alle transaksjoner som involverer kontanter.

Det er nesten umulig å sette seg i gjeld når du bruker et debetkort. Alle transaksjoner registreres omtrent umiddelbart.

Når det ikke er tilstrekkelig med penger igjen på kontoen vil kortet ikke aksepteres som betalingsmiddel.

Et debetkort er det samme som et bankkort, det vil si et betalingskort som er tilknyttet en bankkonto.

Når kredittkort egner seg best

I grove trekk bør et kredittkort velges som betalingsmiddel i alle situasjoner der du trenger bedre forbrukerbeskyttelse.

Årsaken er at så lenge et kjøp foretas på kreditt har du et sterkere lovmessig vern ved konkurser, svindel, feil på varen du kjøper, og lignende.

Finansavtaleloven sier nemlig at dersom du ikke får det du betaler for, kan du rette kravet mot selskapet som ga deg kreditten. I praksis betyr dette at kredittkortbrukere sjelden taper penger på varer og tjenester de aldri fikk, eller i de sjeldne tilfellene der de blir svindlet.

Vernet forutsetter at du både har først forsøkt å løse saken med selger (ved konkurser, feil og lignende), og at du ikke har brukt kortet uforsvarlig (ved blant annet svindel).

Forbrukerøkonomer trekker som regel frem disse situasjonene der kredittkort bør brukes fremfor debetkort:

  • Kjøp av reisebilletter.
  • Kjøp av varer og tjenester i utlandet.
  • Ved handel i nettbutikker.
  • Kjøp av kapitalkrevende varer.

Video som forklarer forskjellene på debetkort og kredittkort

Hva med rentekostnadene på kredittkort?

Du har rentefri kreditt frem til forfall på neste regning når du bruker kredittkort til å handle varer og tjenester, også på nett. Rentefritaket gjelder ikke kontanter, og derfor bør du bruke debetkort til alle uttak.

Den økte forbrukerbeskyttelsen er ikke like mye verdt dersom du må betale renter for bruken av kredittkortet.

Dette løser du ved å alltid betale tilbake hele den utestående saldoen før forfall på neste regning. Norske kredittkort gir deg rentefri kreditt for alle kjøp av varer og tjenester, men altså kun når du gjør opp i tide.

I praksis betyr dette at all kreditt du bruker i for eksempel januar må gjøres opp innen 15. eller 20. februar (datoen som kredittselskapet ditt har satt som forfall). Den rentefrie kreditten gjelder ikke for kontantbruk, og derfor bør et debetkort brukes til slike transaksjoner.

Sett deg inn i hvilke fordeler som tilbys for hvert enkelt kredittkort. Mange av kortene gir deg for eksempel gratis reiseforsikring, faste rabatter, eller penger tilbake på kjøpene dine.

Debetkort gir også noe beskyttelse

Selv om du bruker et debetkort er du fremdeles beskyttet av Kjøpsloven som sikrer deg mot feil og svindel. Det er derimot ingen konkursbeskyttelse og kortutsteder har et mer begrenset for svindel i utlandet enn om du kjøper var eller tjenesten med et kredittkort.

Å handle med et debetkort betyr ikke at du er helt ubeskyttet dersom du ikke får det du betalte for. I Norge har vi blant annet Kjøpsloven som sikrer deg mot både svindel og feil.

Problemet er at det ikke er like lett å få medhold i en klage når du brukte debetkort. Det vil for eksempel være vanskelig å unngå tap dersom du kjøper noe fra en nettbutikk som går konkurs før de sendte deg varen, eller dersom du blir svindlet på et kjøp i utlandet.

Et annet forhold som kan være problematisk med et debetkort er når du kjøper noe dyrt og kapitalkrevende. Du mister likviditet når pengene går fra din egen konto. Dårlig likviditet kan bli en ulempe for eksempel på reiser i utlandet.

Tips: Les også «hva er et kredittkort» her: kredittkortinfo.no/hva-er-kredittkort/

Hva er BankAxept, VISA og MasterCard?

Alle norske debetkort er tilknyttet det norske betalingssystemet BankAxept. Dette er den tekniske løsningen som gjør at pengene går fra kontoen din til selgeren når du betaler for noe. BankAxept står for omtrent 90% av alle betalinger med debetkort innenlands.

I tillegg er bankkortet tilknyttet et internasjonalt betalingssystem. De to mest vanlige her til lands er VISA og MasterCard. Ett av disse to systemene finner du også på nesten alle kredittkort som utstedes i Norge.

VISA eller MasterCard brukes til omtrent 10% av kontantbetalingene med kort i Norge. Det er også disse to systemene som brukes når du betaler med debetkort i utlandet.

Ulike typer debetkort

Det er regelrett vanskelig å finne et salgssted som ikke aksepterer debetkort og kredittkort med enten VISA eller MasterCard. Disse betalingssystemene er tilknyttet flere titalls millioner minibanker, nettbutikker og betalingsterminaler over hele verden.

De fleste banker gir deg valget mellom ulike løsninger når du skal ha et bankkort. Er kortet tilknyttet VISA Classic (mest vanlig i Norge) kan du bruke det alle steder der VISA aksepteres, også i nettbutikker.

Er kortet tilknyttet VISA Electron kan du ikke bruke det til netthandel. Debetkort med MasterCard fungerer på samme vis som kort med VISA Classic.

Et debetkort vil også ha beløpsgrenser for både uttak og andre betalinger. Dette kan for eksempel være maksimum 10 000 kroner per uke i kontantuttak, og maksimum 50 000 kroner per dag, selv om du skulle ha mer penger på bankkontoen.

Beløpsgrensene kan som regel endres i forhold til dine egne behov.

Forhåndsbetalte VISA-kort

I dag tilbyr de fleste banker også såkalte forhåndsbetalte kort. Dette er et slags debetkort som du fyller opp med kontanter etter behov. Summen du setter inn på kortet blir da summen du har disponibelt, på samme vis som et kontantkort for mobiltelefoni.

Forhåndsbetalte kort er en smart løsning i en rekke situasjoner. For eksempel passer de som nødkontanter på ferien i utlandet, som gavekort, som betalingskort for barn og unge der du vil ha full kontroll på forbruket, eller som betalingskort for en budsjettert sum.

Du finner flere nyttige tips om privatøkonomi og betalingskort på vår blogg.

Oppsummering – debetkort

  • Et debetkort er det samme som et bankkort.
  • Debetkortet er tilknyttet bankkontoen din, og pengene trekkes rett fra kontoen når du betaler for noe.
  • BankAxept er det norske betalingssystemet som tar seg av de fleste transaksjonene innenlands der debetkort brukes.
  • VISA og MasterCard er eksempler på betalingssystemer som de fleste norske debetkort er tilknyttet.
  • Bruk debetkortet til alle transaksjoner som innebærer kontanter, det vil si uttak, regningsbetaling, overførsler, og betaling på Posten.
  • Bruk også debetkortet når du tar ut kontanter i utlandet.
  • Hvis du er disiplinert og betaler all kreditt i tide bør du vurdere å betale med kredittkort når du kjøper noe dyrt, når du handler på nett, samt til kjøp av varer og tjenester i utlandet.
Meny