Hva er et kredittkort? Og hva skiller det fra et vanlig bankkort?

For mange er kredittkortet bare nok et plastkort man putter i lommeboken. Men velger vi en filosofisk tilnærming, er kredittkortet egentlig et symbol på tillitt.

La oss se nærmere på ordet kreditt.

Ordet stammer fra det italienske «det betrodde». Og går vi enda litt lenger tilbake i tid, ser vi at det latinske opphavet er ordet credere. På norsk betyr credere «å tro».

Og nå nærmer vi oss en slags kjerne her.

For når et kredittkortselskap gir deg et kredittkort, har det troen på at du kommer til å gjøre opp for deg. Selskapet har tillit til at du kommer til å betale tilbake kreditten du benytter deg av.

Slik sett kunne vi like godt ha kalt kortet for et tillitskort. Men nå skal ikke vi forsøke å revolusjonere det norske språket.

Det første kredittkortet

Det var den amerikanske forfatteren Edward Bellamy som var den første til å bruke frasen «credit card» (kredittkort.) Dette skjedde allerede i 1887. I novellen «Looking Backward» bruker han denne frasen hele 11 ganger.

Mange mener at han forutså dagens kredittkortbruk i novellen. Han så nok allikevel ikke for seg dagens plastkort i forfatterskapet sitt.

Startskuddet for det moderne kredittkortet gikk i 1958. Da etablerte American Express et verdensomspennende nettverk for betaling med kredittkort.

Det aller første kredittkortet i Norge, dukket opp på 1970-tallet. Også her var det American Express som stod bak. I dag finnes det nesten 2,5 millioner kort rundt omkring i norske lommer og lommebøker.

Tillatelse til å handle

Når kredittkortselskapet gir deg et kort, stoler det på at du vil gjøre opp for deg.

Når et kredittkortselskap gir deg et kredittkort, gir det deg lov til å bruke penger du ikke har. For nesten samtlige kredittkort som er å oppdrive i Norge, er i realiteten en plastikkbelagt betalingsutsettelse. På det meste, kan du vente i inntil 50 dager med å betale.

Hvis selgerne skal vente like lenge på pengene, kan de i verste fall få problemer med å holde driften gående. Men slik er det ikke. Kredittkortselskapene sørger for at forhandlerne får oppgjør for varen eller tjenesten tidligere.

Sagt på en annen måte: Banken eller kredittkortselskapet legger ut for varen eller tjenesten du har kjøpt.

Forskjellen på et kredittkort og et debetkort

Mange nordmenn har to kort i lommeboken, utover førerkortet, nøkkelkortet til jobben og et litt lite bruk medlemskort på et treningsstudio: et kredittkort. Og et bankkort, også kjent som et debetkort.

Så hva er forskjellene på kredittkortet og debetkortet? Jo, la oss se på debetkortet først.

Et debetkort er knyttet direkte til en konto som du har i banken din. En lønnskonto, for eksempel. Eller en brukskonto.

  • Når du bruker kortet til å betale med, trekkes pengene umiddelbart fra kontoen.
  • Er kontoen tom, fungerer heller ikke debetkortet. Du får ikke gjort opp for deg.

Et kredittkort er ikke koblet sammen med en bankkonto. Slik fungerer dette kortet.

  • Kortet gir deg en betalingsutsettelse når du bruker det. Du gjør opp for deg i ettertid.
  • Du får en kredittgrense med kortet. Når kortbruken din passerer denne grensen, slutter kortet å fungere.
  • Kredittkortene har en rekke fordeler, slik som rabatter, som du ikke får med et vanlig debetkort.

Så for å oppsummere: Et debetkort gjør at pengene dine forsvinner umiddelbart. Med kredittkortet går det dager eller uker før du må ta oppgjøret.

Fordelene

Debetkortet ditt inneholder ikke særlig mange fordeler. Utover at du kan bruke det til å betale med, så klart. Men når du betaler med kortet i butikken, får du sjelden rabatt bare for å bruke det.

Da er det annerledes med kredittkortet. For her kan fordelene være mange. Og spare deg for mange penger.

Det er flere grunner til dette.

En av de viktigste årsakene er at kredittkortselskapene tjener penger når du bruker kredittkortet. Selgerne betaler ofte en liten avgift til kortselskapene når du belaster det. Rabatter og Cashback skal motivere deg til å bruke kortet oftere.

I tillegg er det ingen hemmelighet at selskapene og bankene tjener godt på kredittkortgjeld. Renten på denne gjelden er høy. Og fordi mange kredittkorteiere ikke betaler alt de skylder når de bør, er renteinntektene store.

Summen er at det er svært lønnsomt å plassere kredittkort i hendene på norske forbrukere. Derfor er også konkurransen om hver enkelt kunde knallhard. Rabatter og gratisforsikringer er virkemidler selskapene bruker for at du skal velge nettopp deres kort.

Ønsker du å se hva slags fordeler du kan få? Sjekk vår oversikt over de ulike kortene du kan velge mellom.

Meny