Hva er valutapåslag?

Kanskje har du opplevd at du må betale et gebyr for transaksjoner i utlandet? Dette kalles valutapåslag, og satsene kan variere. Her får du en innføring i hvordan valutapåslag fungerer og hvordan du kan unngå valutapåslag.

Hva er valutapåslag?

Bankene har et valutapåslag for dekke for potensielle tap og endringer i kursen fra tiden det tar fra du foretar et kjøp til pengene forlater kontoen din. 

Valutapåslag er et gebyr banken tar for at du skal kunne gjennomføre transaksjoner når du er på reise i et annet land. Dette gjelder både for uttak i minibanker og uttak og betaling i butikker og andre utsalgssteder.

Ulike banker har ulike vilkår for gebyrer på kredittkortet. Uansett hvilket kredittkort du har, vil du måtte betale valutapåslag hvis du betaler i en annen valuta enn den butikken bruker.

Norske kredittkort eller debetkort uten valutapåslag finnes ikke. Bankene har valutapåslag av hovedsakelig én årsak: valutapåslaget er deres garanti for at de ikke taper på transaksjonene du gjør.

La oss forklare dette nærmere:

Når du bruker kredittkort i utlandet, er det første som skjer at beløpet reserveres fra kontoen din. Dette skjer fordi kortutsteder må godkjenne transaksjonen, før pengene overføres til bedriften. Overføringen kan ta noen dager. På denne tiden kan valutakursen endres, og beløpet du betalte, kan være for lavt ut fra den nye kursen.

Bankene har derfor et valutapåslag, slik at de ikke skal måtte betale mellomlegget hvis valutaen endrer seg mye på denne tiden.

Priser på valutapåslag

Satsen på valutapåslag er en prosentandel av beløpet du tar ut eller kjøper varer for. Prosentandelen ligger ofte mellom 1,75-2,25%. Her er noen eksempler på sats på valutapåslag hos norske banker.

Sparebank1: 2% av kjøpesummen.

Eksempel: Kjøper du en bukse til 200 kroner, vil valutapåslaget koste deg 2% av 200 kroner, altså 4 kroner. Dette vil da trekkes fra kontoen din sammen med kjøpesummen. Den totale summen blir da 204 kroner.

TF Bank: 1,75% av kjøpesummen

Eksempel: Handler du for 1000 kroner på matbutikken, vil valutapåslaget komme seg på 17,50, som legges til totalsummen.

DNB: 1,99% av kjøpesummen

Eksempel: Kjøper du bensin for 1500 kroner, vil valutapåslaget koste deg 29,85 kroner.

Alle norske kreditt- og debetkort har valutapåslag, men satsen varierer fra 1,75%-2,25%. Eksempelvis tar TF Bank 1,75% i valutapåslag.

Tips for å spare penger på valutapåslag

#1. Ta ut penger med omhu

Hvis du trenger kontanter, er det som regel mest lønnsomt å ta ut penger i minibanken når du har ankommet destinasjonen. Disse minibankene tilbyr ofte bedre valutakurs enn om du tar ut penger i minibanken hjemme i Norge. Men vær bevisst på at noen minibanker tar gebyrer for uttak.

Undersøk også hvilke gebyrer kortet ditt har for uttak i minibank. Mange kredittkort har et gebyr, og dette kan ligge opp mot 50 kroner per uttak. Uttaksgebyret kommer i tillegg til valutapåslaget.

Vi råder deg til å ta ut penger så sjelden som mulig. Slik slipper du å betale store summer i gebyrer.

#2. Betal i lokal valuta

Betal alltid i lokal valuta. Da slipper du et høyt påslag på kjøpesummen.

Når du handler i utlandet, vil du alltid få to alternativer: betale i lokal valuta, eller å betale i norske kroner. Da bør du alltid velge lokal valuta. Å velge norske kroner vil nesten uten unntak være dyrere. Her vil vi forklare deg hvorfor.

  • Velger du norske kroner, regnes valutaen ut fra bedriftens valutakurs. Noen steder kan det utgjøre opptil 7%. Dette er mye høyere enn valutapåslaget på kreditt- eller debetkortet ditt.
  • Hvis du velger lokal valuta, vil du slippe unna gebyret som banken tar for å veksle valutaen for deg. Når du velger en annen valuta enn banken bruker, må de ta seg av vekslingen. Dette betaler du gebyr for.
  • Butikken du utfører transaksjonen hos, vil som oftest ha en høyere valutakurs enn Visa eller Mastercard. Årsaken er at kredittkortselskapene er store valutakunder som derfor kan forhandle seg frem til mer gunstige vekslingskurser enn for eksempel den lokale matbutikken på landsbygda i Italia.

Undersøk vilkårene på kortet ditt

Det lønner seg, nesten uten unntak, å betale i lokal valuta når du handler i utlandet. Valutapåslaget på kredittkortet ditt er mindre enn det butikken vil kreve for å utføre vekslingen.

Vi anbefaler deg å undersøke vilkårene for valutapåslag på kortet ditt før du reiser. Slik kan du få mer kontroll over hvor mye du må betale i valutapåslag.

Prisene varierer med omtrent 0,5 prosentpoeng fra billigste til dyreste. Kanskje er akkurat din bank en av de dyreste? Da kan det være en løsning å skifte bank.

Det finnes også kredittkort som har få eller ingen gebyrer for utenlandsbruk. Valutapåslaget vil fortsatt være der, men du vil spare penger på blant annet uttaksgebyr.

Oppsummering

  1. Valutapåslag er noe alle kredittkort og debetkort tar for å utføre veksling av valuta når du bruker kortet i utlandet. Det er bankens garanti for at de ikke taper på valutaendringer som kan skje før betalingen er fullført.
  2. Valutapåslaget ligger ofte mellom 1,75% til 2,25% av kjøpesummen.
  3. Det er alltid mest lønnsomt å betale i den valutaen som butikken har. Da slipper du å måtte betale for at bedriften skal utføre vekslingen. Deres påslag er ofte mye høyere enn kredittkortets.
  4. Undersøk gjerne vilkårene for ditt kredittkort før du reiser, og bytt bank om du har dårlige vilkår. Slik kan du ta forholdsregler for uttak og kjøp i utlandet, slik at du ikke betaler mer enn nødvendig i valutapåslag.
Meny