Valutapåslag på kredittkort og debetkort 

Valutapåslag er et gebyr som legges til når du betaler eller tar ut penger i minibank i utlandet. Her får du alt du trenger å vite om valutapåslag på kredittkort og debetkort, samt en oversikt over ulike korts valutapåslag.

Hva er valutapåslag?

Kanskje har du opplevd at du må betale et gebyr for uttak i minibank eller ved betaling i butikk i utlandet. Dette kalles et valutapåslag og er bankens garanti mot å tape pengene du bruker på grunn av endring i valutakurs.

Når du betaler en vare i utlandet, vil beløpet reserveres fra kontoen din, og ikke trekkes umiddelbart. Det kan ta noen dager før pengene blir overført til butikken. I mellomtiden kan valutakursen endres. Hvis dette skjer før beløpet er trukket fra kontoen din, må bankene selv stå for mellomlegget, og slik kan de tape på kjøpet ditt. Denne risikoen skal valutapåslaget dekke.

Lesetips: Hos Sparebank1 kan du lese mer om valutapåslag.

Ulike satser på valutapåslag

Ved å velge et kort med lavt valutapåslag, kan du spare penger, i hvert fall om du bruker kortet mye i utlandet. Satsene ligger  fra 1,75 til 2,50 prosent av kjøpesummen.

Selv om prisene mellom bankene og de ulike kortene varierer, vil valutapåslaget nesten uten unntak utgjøre en prosentandel av kjøpesummen. Som oftest ligger satsen et sted mellom 1,75 og 2,50 prosent. Differansen mellom den billigste og dyreste satsen er ikke stor.

Likevel kan du spare penger på å velge et kort lavt valutapåslag. Dette skal vi se et eksempel på nedenfor.

Pris eksempel

  • Hvis du har et kort med valutapåslag på 1,75 prosent, og du kjøper klær for 3000 kroner, vil 1,75 prosent av kjøpesummen utgjøre 52,50 kroner. Det vil si at du må ut med 3052,50 kroner.
  • Har du derimot et kredittkort med 2,5 prosent i valutapåslag, vil gebyret komme seg på 75 kroner. Altså vil forskjellen mellom billigste og dyreste sats utgjøre 22,50 kroner om du handler for 3000 kroner.

Dette er bare for ett kjøp. Vi anbefaler deg derfor å undersøke satsene på valutapåslaget på kortet ditt. Bruker du kortet ditt mye i utlandet, kan du ende opp med å bruke en del penger på valutapåslag.

Valutapåslag på kredittkort

I tabellen nedenfor finner du en oversikt over satser på valutapåslag hos ulike kredittkort, i stigende rekkefølge, fra billigste til dyreste sats.

Vi gjør oppmerksom på at noen av kredittkortene i oversikten nedenfor har andre satser utenfor Europa. Du finner opplysninger om dette på bankens hjemmesider.

KredittkortValutapåslag
TF Bank1,75%
Bank Norwegian1,75%
BMCard1,75%
Komplett Bank Mastercard1,75%
Monocard Visa1,75%
Cresco Access1,75%
Santander Flexi Visa1,75%
Santander Gebyrfri Visa1,75%
Santander Red1,75%
Trumf Visa1,90%
Handels­banken Platinum1,95%
DNB Mastercard1,99%
KLP kredittkort1,99%
Sparebank 1 Mastercard2%
Danske Bank Basis2%
Esso kredittkort2%
Eurocard Gold2%
Eurocard Platinum2%
Fana Sparebank Visa2%
Ikano Visa2%
Landkreditt Bank Mastercard2%
LOFavør Mastercard Gold2%
Nordea Gold2%
Coop Mastercard2%
Circle K2%
BN Bank2%
Sbanken2%
SAS American Express Classic2,5%
Amex Express Gold2,5%

Valutapåslag på debetkort

Også debetkort har valutapåslag. Nedenfor finner du en oversikt over ulike debetkort og deres satser på valutapåslag.

KredittkortValutapåslag
Sparebank 12%
Sbanken2%
DNB2%
Danske Bank2%
Nordea2%
Sparebanken Sør2%

Lesetips: Les mer om hva et debetkort er her.

Slik kan du unngå påslag

Alle kredittkort i Norge har valutapåslag, men satsene varierer. Vi anbefaler deg å undersøke vilkårene for valutapåslag hos din bank før du reiser. Slik kan du spare penger.

Det finnes ikke norske kreditt- eller debetkort uten valutapåslag. Men det finnes noe du kan gjøre selv for spare penger.

Når du skal betale, vil du få to alternativer: betale i lokal valuta eller i egen valuta. Velger du å betale i egen valuta, vil valutakursen styres av bedriften selv. Dette kan noen steder ligge på opptil 7% av kjøpesummen. Dette slipper du unna ved å velge lokal valuta.

 Vi råder deg derfor til å alltid velge lokal valuta. Satsen på valutapåslaget på kortet ditt vil alltid være lavere enn 7%.

Oppsummering

  1. Alle norske kreditt- og debetkort har valutapåslag. Dette er et gebyr bankene tar for å ikke tape på transaksjonene du gjør i utlandet.
  2. Valutapåslaget ligger mellom 1,75-2,50 prosent. Ulike kort har ulike satser, også innenfor samme bank, så vi anbefaler deg å undersøke dette før du reiser.
  3. De billigste valutapåslagene med 1,75 prosent i valutapåslag finner vi blant annet hos TF Bank, Bank Norwegian og Komplett Bank. De dyreste i vår oversikt er SAS American Express Classic og Amex Express Gold med 2,5% i valutapåslag.
  4. Vi råder deg til å alltid betale i lokal valuta når du er på reise i utlandet. Butikkens egne vekslingsgebyrer er ofte mye høyere enn valutapåslaget du har på ditt kort.
Meny