Kredittsjekk deg selv gratis

Ved å utføre en kredittsjekk på deg selv, kan du få innsikt i din egen økonomiske situasjon og slik ta nødvendige grep for bedre kontroll på økonomien. Slik gjør du det.

Hva er en kredittsjekk av deg selv?

En kredittsjekk foretas før inngåelse av en avtale som innebærer at du låner penger. Formålet med kredittsjekken er å finne ut om du kan betjene lånet. Derfor vil banken undersøke faktorer som påvirker din økonomiske situasjon.

I tillegg til ved søknader om lån kan du bli kredittsjekket om du skal inngå en avtale om forsikring eller mobilabonnement. Noen ganger kan også arbeidsgivere eller boligutleiere kreve en kredittsjekk av deg.

Bedriften som du skal inngå avtale med, vil sende en forespørsel til et kredittopplysningsforetak. De vil innhente opplysninger om økonomien din fra både Skatteetaten, Folkeregisteret, Gjeldsregisteret og inkassoforetak.

Samtidig er det mange som ønsker å utføre en kredittsjekk av seg selv, for å se hvordan man ligger an økonomisk. Dette kan være et smart tiltak for å bedre kredittscoren og øke sjansene for bedre lånevilkår før inngåelse av en ny låneavtale.

Dette undersøkes i en kredittsjekk

 • Adresse
 • Inntekt
 • Gjeld
 • Betalingshistorikk
 • Betalingsanmerkninger/inkasso
 • Kredittscore

Hva er kredittscore?

Når det foretas en kredittsjekk, vil du få en kredittscore basert på resultatet. Her vurderes din økonomiske situasjon på en skala fra 0 til 100. Den beste kredittscoren du kan få, er 100, og den dårligste er 0.

Når du kreditsjekker deg selv, vil du få bedre oversikt over egen økonomi, og du kan lettere sette inn tiltak for å bedre kredittscoren din.

Lav kredittscore indikerer at du ikke har helt kontroll på økonomien din. Det kan komme av mye gjeld, ubetalte betalingskrav og/eller ustabil inntekt.

Får du en lav kredittscore, kan det påvirke rentesatsen på lånet. Bankene vil øke renten fordi de vurderer det som større risiko å innvilge deg et lån.

En lav kredittscore kan også føre til at du ikke får en avtale om lån. Hvis du har betalingsanmerkninger og inkassosaker, vil banken kunne gi deg avslag, foruten om du søker om omstartslån, som er et lån designet for å refinansiere dyr gjeld uten sikkerhet.

God kontroll på egen økonomi, som stabil inntekt og lite gjeld, kan føre til at du får en høy kredittscore. Dette vil kunne gi deg bedre vilkår på lånet, som lavere rentesatser. Det vil derfor være smart å prøve å forbedre en lav kredittscore før du tar opp lån.

Slik kredittsjekker du deg selv gratis

Hos flere av de største kredittopplysningsbyråene er det mulig å kredittsjekke seg selv gratis. Dette inkluderer blant andre Experian og Defero.

Her er det enkelt å logge inn og utføre kredittsjekken. Du trenger bare BankID som fungerer. Det kreves BankID for å verifisere at du er deg. Noen steder må du legge inn annen personlig informasjon, som navn, alder og bosted.

Etter registrering vil du få tilgang til kredittsjekken, og se hvordan du ligger an med tanke på kredittscore. Her vil du også få en oversikt over eventuelle betalingsanmerkninger.

Vær bevisst på at noen aktører vil ta penger for at du skal få innsyn i resultatet av kredittsjekken. Sjekk dette i forkant.

Fordeler med å kredittsjekke deg selv

 • Mer oversikt: En av fordelene med å kredittsjekke deg selv, er at du kan få mer oversikt over egen økonomi.
 • Sette inn tiltak for å redusere utgifter: Slik kan du lettere ta smarte grep for å unngå unødvendige kostbare lån og innkjøp som du egentlig ikke har råd til.
 • Unngå feil: Noen ganger skjer det feil, også når det gjelder fakturaer og innbetalinger. Dette kan du avdekke og undersøke når du tar en kredittsjekk. Har du registrerte betalingsanmerkninger for krav du allerede har betalt?
 • Få bedre kredittscore: Når du har fått en kredittscore, vet du også hva som påvirker den i en eventuell negativ retning. Denne informasjonen kan du bruke til å sette inn tiltak som kan føre til bedre kredittscore.
Skalaen for kredittscore går ofte mellom 0 og 100, der lave verdier forteller banken at risikoen for at du ikke betaler tilbake pengene de låner deg, er høy. Høye verdier vil indikere at du er en trygg betaler.

Slik forbedrer du din kredittscore

Når du har foretatt en kredittsjekk av deg selv, kan du bruke informasjonen til å utarbeide en plan for å forbedre din økonomiske situasjon og kredittscore.

 • Det vil lønne seg å sette opp et budsjett, slik at du kan skaffe deg bedre oversikt over inntekter, gjeld og utgifter.
 • Et annet tiltak for å forbedre kredittscoren, er å betale ned kostbare, usikrede lån. Hvis du ikke har nok egenkapital, kan refinansiering være et gunstig alternativ. Ved å refinansiere smålån kan du spare penger. Da slipper du unna med å betale renter og gebyrer på ett lån i stedet for flere lån.
 • Sørg for at du prioriterer å betale ned inkassosaker og ubetalte krav med betalingsanmerkninger. Når du betaler ned denne gjelden, vil betalingsanmerkningene slettes.
 • Hvis du har mulighet til det, kan du undersøke om du kan øke inntekten din ved å forhandle med arbeidsgiver om lønn, eller prøve å skaffe deg en deltidsjobb. En høyere og stabil inntekt vil påvirke kredittscoren i positiv retning.

Oppsummering

 1. Å kredittsjekke seg selv kan være et smart tiltak for å få mer oversikt over egen økonomi og sørge for så god kredittscore som mulig før inngåelse av en låneavtale.
 2. Det å kredittsjekke seg selv er gratis og kan gjøres hos flere aktører, deriblant Experian og Lendo. Noen aktører tar penger for tjenesten.
 3. For å forbedre kredittscoren bør du betale ned kostbar gjeld. Krav med betalingsanmerkninger bør prioriteres, fordi disse kan føre til at du får avslag på søknaden om lån. En stabil inntekt vil også forbedre kredittscoren.
Meny