Dette er gebyrene og kostnadene som følger med kredittkort

Det er gratis å bruke kredittkort. Bare du passer på å bruke kortet på en fornuftig måte. Følger du ikke med, kan det hende at du må punge ut for ett eller flere av kredittkortgebyrene.

Under har vi listet opp de vanligste kostnader og gebyrene. Men ikke nok med det. Vi forteller deg også hva du må gjøre for å unngå dem.

Årsgebyr

Du kan velge og vrake mellom mer enn 300 norske kredittkort. De aller fleste lar være å ta seg betalt for å la deg ha et kort mellom hendene.

Men det finnes noen få unntak. Det finnes kredittkortselskap som krever at du betaler dem et årsgebyr for kortene deres. Du trenger ikke engang å benytte kortet. Årsavgiften må du betale uansett.

Slik unngår du årsgebyr: Velg et kredittkort som ikke krever en årlig betaling for å la deg beholde kortet. Vår oversikt over Norges beste kredittkort inneholder en rekke tilbydere som har droppet praksisen med årsgebyr.

Etableringsgebyr

Når en bank skal gi deg et lån, har den flere kostnader. For eksempel til ansatte som skal gjøre klart lånepapirer. Disse utgiftene er det langt på vei du som må betale. I form av et etableringsgebyr.

Etableringsgebyr på kredittkort er en sjelden svale. Det er svært få kredittkortselskaper som tar seg betalt for å lage og sende et kort til deg.

Slik unngår du etableringsgebyret: Les nøye igjennom betingelsene for de ulike kortene du vurderer å skaffe deg. Oppdager du et selskap som belaster deg med et slikt gebyr, er det bare å droppe det til fordel for et mindre gebyrivrig selskap.

Fakturagebyr

Takk nei til papirfakturaer – Takk ja til elektroniske fakturaer.

Det hevdes at vi lever i et «papirløst» samfunn. Allikevel dumper det en rekke papirfakturaer ned i postkassene våre. Og dette koster.

Det koster penger å lage fakturaene og putte dem i konvolutter, for ikke å snakke om hva det koster i porto å sende dem.

Mange kredittkortselskaper henter disse utgiftene inn igjen i form av et fakturagebyr. Heldigvis er det enkelt å unngå det.

Slik unngår du fakturagebyret: Takk ja til efaktura eller Autogiro. De fleste kredittkortselskapene tar seg ikke betalt for å sende deg fakturaen elektronisk.

Uttaksgebyr

Normalt koster det ikke ekstra penger å bruke et kredittkort. Du kan betale for deg med kortet, hos fysiske selgere og på nettet, uten at det kommer på ekstrautgifter.

Men det finnes et unntak: minibanker.

De fleste kortene har et gebyr for kontantuttak i minibanker.

Hvor stort gebyret er varierer. Det vanlige er at du må betale noen tiere hver gang du bruker kortet i en minibank. En annen variant er at du må betale en prosentvis andel av beløpet du tar ut.

Hvordan unngå uttaksgebyret: Ikke ta ut kontanter i minibank med kredittkort. Eller velg et kort som ikke benytter seg av slike gebyr. Gebyrfri Visa, fra Santander, er et slikt kort. Med dette i lommen slipper du å betale noe ekstra for å benytte en minibank.

Bank Norwegian har valgt en litt annen tilnærming. Med deres kredittkort slipper du gebyret på alle uttak i utenlandske minibanker. Her hjemme derimot, må du ut med i underkant av 50 kroner for hvert uttak.

Overtrekksgebyr

Når du får et kredittkort, får du også en kredittgrense. Frem til denne grensen disponerer du pengene dine som du vil. Uten ekstra kostnader.

Går du over denne grensen, må du som regel betale et overtrekksgebyr.

Gebyret blir lagt på den neste kredittkortfakturaen din. Enten som et fast beløp (som regel noen hundrelapper). Eller en prosentvis andel av beløpet du har gått over kredittgrensen med.

Slik unngår du overtrekksgebyret: Ikke bruk mer enn kredittrammen gir deg anledning til.

Valutapåslag

Du kan ikke unngå valutapåslaget. Men det blir rimeligere når du betaler i lokal valuta.

Når du bruker et kredittkort i utlandet og betaler i lokal valuta, må kredittkortselskapet veksle beløpet inn i norske kroner. Denne jobben tar selskapene seg betalt for. Cirka 2 % av beløpet du betaler.

Hvis du lar selgeren bruke sitt valutapåslag kan det straks bli dyrere. Dette påslaget kan ofte ligge på 6 til 7 prosent. Og dette er årsaken til at du alltid bør be om å få betale i lokal valuta.

Kan man unngå valutapåslaget? Er du på reise i utlandet og bruker kredittkortet til å betale med, er det ingen vei utenom. Valutapåslaget må du betale uansett.

Men velger du å betale i lokal valuta, slik at du bruker kredittkortselskapenes påslag, blir kostnaden vesentlig lavere enn hvis du takker ja til selgerens tilbud om å betale i norske kroner.

Gebyr for inaktivt kort

Det finnes kredittkortselskap som tar seg betalt hvis du ikke bruker kredittkortet. Dette gebyret kalles ofte for Administrasjonsgebyr for inaktivt kort. Utrolig men sant.

Forutsetningen er som regel at du ikke har brukt kortet i løpet av en periode, for eksempel 12 måneder. Da slenger noen selskaper på et gebyr på cirka 100 kroner.

Slik unngår du dette gebyret: Les betingelsene nøye for hvert kort du vurderer å søke om. Sjekk om det finnes et punkt som indikerer at du må betale for ikke å bruke kortet på en stund. Oppdager du en slik regel, dropper du kortet til fordel for et annet kort som har bedre betingelser.

Andre utgifter

Det finnes flere utgifter også, som du kan støte på. For eksempel hvis du mister kortet. Eller pinkoden. Her er noen av dem:

  • Nytt kort – Mister du kortet kan du måtte betale for å få tilsendt et nytt.
  • Ny pinkode – Noen selskap tar seg betalt for å lage og sende deg en ny kode.
  • Purregebyr – De fleste vil kreve ekstra penger av deg hvis du er sent ute med å betale kredittkortregningen din.

I tillegg kan det dukke opp sjeldne og særegne avgifter som bare noen få selskaper benytter.

Moralen er enkel: Les godt igjennom betingelsene for kredittkortene du ønsker å søke om. Sjekk prislistene. For kredittkortselskapene har plikt på seg til å fortelle deg hva det koster å bruke kortene deres.

Meny