Vilkår og betingelser for innvilgelse av kredittkort

I følge grove anslag finnes det nesten 2,5 millioner kredittkort på norske hender. Ikke så rart, med tanke på at kortene er ypperlige, økonomiske verktøy hvis du bruker dem på riktig måte (les betal alt du skylder ved første forfall.)

Det finnes ikke tall på hvor mange som søker om å få et kredittkort. Det finnes heller ikke tall på hvor mange som får avslag på søknadene sine. Men det er grunn til å tro at det siste tallet er ganske høyt.

For det er ikke bare å spankulere inn til et kortselskap og kreve at de gir deg et kort der og da.

Du må innfri flere strenge kriterier, skal du kunne putte et plastkort i lommen. Her er noen av de viktigste:

Aldersgrense

Alle under 18 år er umyndige etter norsk lov. Videre heter det i loven at avtaler som er inngått med umyndige, er ugyldige. Dette er nok en av de viktigste årsakene til at kredittkortselskapene ikke deler ut kort til barn under 18 år.

Men det finnes andre grunner også. Som gjør at enkelte kortselskaper krever at alle som skal søke om kredittkort er minst 20 år gamle. Eller til og med 23 år

Det siste kan nok skyldes en forventning om at man er mer moden. Og at det er en større sjanse for at søkerne har etablert seg med en fast inntekt i denne alderen.

Minstekrav til inntekt

Tjener du ikke penger, har du heller ikke mulighet til å betale det du skylder kredittkortselskapene. Det er i alle fall hva de tenker. For de avslår alle søknader fra mennesker uten inntekt automatisk.

Selve begrepet – inntekt altså – er vidt i kortselskapenes verden. Noen er villige til å vurdere søknaden din selv om du bare tjener noen titusen i året. Andre stiller langt høyere krav til hva du skal tjene før de tar seg bryet med å lese søknaden din.

Her er et par eksempler:

  • Santander Red: Her må du tjene minst 50.000,- i året for å bli vurdert.
  • Kredittkort fra Søgne og Greipstad Sparebank: Du må tjene minst 300.000,- kroner. Eller altså 6 ganger mer…

Det bør sies at det finnes en enkel regel som du også bør være klar over: Jo høyere inntekter du har, desto mer kan du få i kreditt. I teorien.

Fast eller uregelmessig inntekt

Er du selvstendig næringsdrivende kan det være vanskeligere å få et kredittkort.

Én ting er hva du tjener. Hvordan du tjener pengene dine, kan også være en faktor. For enkelte kredittkortselskap krever at du skal ha en fast inntekt før du kan få et kort mellom hendene.

Dette kan ekskludere de fleste som jobber som selvstendig næringsdrivende.

Trøsten for disse får være at det finnes nok av selskaper som er villige til å se på den samlede inntekten fremfor regelmessigheten av den.

En ordnet økonomi

Det kanskje viktigste kravet bankene og kredittkortselskapene stiller, er at du skal ha en ordnet økonomi. Mange av dem som får avslag på kredittkortsøknaden sin, feiler på dette punktet.

Det er flere ting i økonomien din som kan få alarmklokkene til å ringe når søknaden din blir vurdert:

  • At du har mye gjeld.
  • At du skifter jobb ofte.
  • Og verst av alt: At du har betalingsanmerkninger.

Du kan komme unna med høy gjeld. Det går heller ikke automatikk i avslaget selv om du bytter jobb oftere enn andre.

Men har du en eller flere betalingsanmerkninger, får du rødt kort på flekken. Ikke noe kredittkort på deg, dessverre.

Men hvordan vet kredittkortselskapene så mye om deg?

Jo, det hyrer et kredittvurderingsselskap til å utføre en kredittsjekk av deg. Denne kan avsløre det aller meste om økonomien din. Ikke minst om du drasser på en del grums, slik som aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger.

Kriteriene varierer

Et kredittkort kan være gull verdt. Ikke minst på grunn av alle fordelene.

Ikke bli fortvilet om du får avslag på den første søknaden du sender. Korttilbyderne behandler hver søknad individuelt. Og kriteriene varierer mellom de forskjellige selskapene.

Derfor bør du ikke gi opp. Får du nei ett sted, kan du bare sende en ny søknad til et annet selskap. Gå til vår sammenligning av de ulike kortene og du vil raskt innse at det er mange nok å velge blant.

Meny