Bransjekoder for riktig rabatt eller cashback

Når du skal sette deg inn i betingelsene for de ulike kredittkortene vil du komme over uttrykk som bransjegruppe og brukerstedsgruppe. Her forklarer vi deg hva uttrykkene betyr, og hva du bør være oppmerksom på.

Hva er bransjekoder

Kredittkortselskapene tilbyr deg ulike rabatter og bonuser når du betaler med kredittkortet. Dette er ordninger de kan ha avtalt med ulike tredjeparter, som reiseselskaper eller sportsbutikker. Noen kampanjer varer en kort tid, mens andre rabatter ligger innbakt i kortet hele tiden. Det kan for eksempel være prosentvise avslag på bestemte typer varer, som drivstoff eller mat.

Bransjekoder er kredittkortselskapenes måte å holde orden på hvilke kjøp du har gjort som gir deg krav på rabatt eller bonus. Det er deres måte å sortere de ulike tjenestene, varene og varetypene på.

Andre betegnelser for bransjekoder er brukerstedsgrupper eller MCC.

Hva er brukersteder

Alle brukersteder som aksepterer betalingskort og kredittkort blir registrert med en bransjekode som har fire siffer. På denne måten vet kredittkortselskapene hvilken type butikk du har handlet hos.

Brukersteder er kort forklart de ulike stedene hvor du kan betale med kredittkortet. Det kan være fysiske butikker, men det kan også være nettsteder du handler fra.

Det er registrert en bransjekode med fire siffer for alle brukersteder. Når du handler et sted ser kredittkortselskapet om kortet er benyttet på et sted som har en bransjekode de gir rabatt for.

Hvis de godtar bransjekoden til stedet du handler på som en bransje som faller inn under deres ordning, så registreres det på kortet ditt. Da blir rabatten regnet inn på neste kredittkortregning.

Les også: Tips før du søker om kredittkort.

Viktig med riktig kode

Dermed blir det viktig at det blir registrert korrekt kode på kortet ditt når du betaler med det.

Kredittkortselskapene bestemmer selv hvilke bransjekoder som skal komme inn under deres ulike ordninger. Det kan være lurt å sjekke det. Imidlertid finnes det svært mange koder, så det kan være vanskelig å gå rundt å huske. Men du kan lage deg en liste. Du skal kunne få opplyst alle aktuelle bransjekoder fra kredittkortselskapet ditt.

Forskjellige koder på samme sted

Alle butikker og servicesteder blir registret med den bransjekoden som passer best for det de driver med. Men ofte kan det være at de selger mange ulike ting, og da kan de ha bransjekoder som ikke alltid virker logisk.

Derfor kan det skje at du kjøper en vare som du tror passer inn i en rabatt i kredittkortet ditt, men så er kanskje ikke den butikken registrert med nettopp den bransjekoden. Da går du glipp av den rabatten, og det er ikke så mye å gjøre med det. Det er nemlig ikke mulig for kredittkortselskapene å endre på bransjekodene hos butikker og servicesteder.

Det kan også være lurt å være klar over nyanser i informasjon fra kredittkortselskaper. Hvis et kredittkortselskap for eksempel gir rabatt på spisesteder, så får du rabatt på restauranter. Imidlertid er det ikke sikkert du får rabatt på bakerier eller hos cateringsselskaper.

Alle disse har ulike bransjekoder, så vær oppmerksom på hvilke bransjekoder som i så fall er nevnt fra kortselskapet.

Eksempel på rabatter hos Mastercard

Instapay gir rabatter på ulike produkter og tjenester hver måned. Bransjekodene gjør det enkelt for selskapet og utbetale de ulike bonusene.

Instapay Mastercard er et eksempel på kredittkort som gir ulike rabatter hver måned. På deres nettsider forteller de hvilke bransjer som gir rabatt hvilken måned. De har også listet opp de aktuelle bransjekodene. Dermed er det oversiktlig og enkelt å vite hva du kan forvente å få prosenter på.

I Oktober har de 5 prosent rabatt på alt kjøp av sportsutstyr, både på nett og i butikker. I November har de 5 prosent rabatt på alle kjøp på nett, inkludert Black Friday. Alle disse rabattene fordrer selvfølgelig at de betales med det aktuelle kredittkortet.

De fleste kort har imidlertid noen begrensninger. Når deg gjelder Instapay Mastercard har de for eksempel en begrensning på 500 kr per måned. Det vil si at du kan maksimalt oppnå rabatter tilsvarende 500 kr i en og samme måned. Den samme begrensningen er på 3000 kr per år.

Likevel er det absolutt besparelser det er verdt å få med seg!

Oversikt over bransjekoder

Dersom du vil lete opp alle bransjekoder, kan du finne en oversikt over bransjekodene Visa og Mastercard benytter her.

Noen eksempler er bransjekoder som ofte benyttes for rabatter i kredittkort er:

Overnatting, reise og hotellbookinger:

 • Fra 3300 til og med 3499: bilutleie
 • Fra 3500 til og med 3999: overnatting
 • 4722: reisebyråer og turoperatører
 • 7011: overnatting, hoteller, moteller, resort, bestillingstjenester

Klær, sko og bøker

 • Fra 5600 til og med 5699: klesbutikker
 • 5931: bruktbutikker, second hand
 • 5192: bøker, tidsskrifter og aviser
 • 5942: bokhandlere

Drivstoff, bil og biltilbehør

 • 5013: Biltilbehør og nye bildeler
 • 5511: Bilforhandlere, nye biler og service
 • 5522: Bilforhandlere, brukte biler
 • 5532: Dekksalg
 • 5533: Tilbehør og reservedeler
 • 7531: Karosserireparasjon
 • 7534: Dekkreparasjon og regummiering
 • 7538: Lakkering av bil
 • 7538: Bilreparasjon som ikke er hos forhandler
 • 7542: Bilvask
Meny