8 beste fordeler med kredittkort

For de som er disiplinerte gir kredittkort svært mange fordeler, samtidig som bruken kan bli gratis. Her er åtte av de viktigste grunnene til å skaffe seg et bra kredittkort.

#1. Du får økt forbrukerbeskyttelse

Mange forbrukerøkonomer anbefaler kredittkort som betalingsmiddel spesielt på reiser, for netthandel, og når du kjøper noe dyrt. Kortet gir deg mye bedre muligheter til å unngå tap ved konkurser, ved feil på varene, ved svindel, og lignende, sammenlignet med kontanter, overførsler og bankkort.

Pengene du bruker er nemlig ikke dine, men kredittyterens. I henhold til Finansavtaleloven har kredittyteren samme plikt som selgeren til å sørge for at du får det du betaler for.

#2. Du har rentefri kreditt i inntil seks uker

Et norsk kredittkort gir deg vanligvis inntil 45 eller 50 dager rentefri kreditt når du betaler for varer og tjenester.

Så lenge hele kreditten du bruker gjøres opp innen neste forfallsdato, slipper du alle renter og gebyrer. Lånemuligheten er grei å ha i seg selv, og i tillegg gir dette deg tid til å sjekke alle transaksjoner, før du selv betaler. Husk at rentefritaket ikke gjelder for uttak av kontanter!

#3. Du får neppe tømt kontoen din

Kredittkort kan i mange tilfeller være tryggere enn andre betalingsmetoder.

Om du blir svindlet med et bankkort, kan kontoen din komme til å bli helt tømt. Dette risikerer du ikke dersom du i stedet betaler på kreditt. Sammen med det at kredittselskapet har et lovfestet ansvar, vil du ikke bli pengelens når slike situasjoner inntreffer. Denne sikkerheten er spesielt viktig når du er på reise.

Legg kredittkortet inn i den digitale lommeboken på mobiltelefonen din. Med ansiktsgjenkjennelse, fingeravtrykk eller kode på mobilen er du ekstra sikret.

#4. Du har tilgang til nødpenger

Med et kredittkort i handa, har du alltid muligheten til å skaffe deg penger når brukskontoen er tom, eller dersom du mister bankkortet. På reiser og ferier er dette en kjempefordel. Du slipper å få turen spolert, og du slipper å låne av andre.

Sørger du for å ikke ta ut kontanter, og samtidig betaler tilbake kreditten innen forfall, blir nødpengene kostnadsfrie. Selv kontantuttak trenger ikke bli spesielt dyrt, så lenge kortet er gebyrfritt. En sum på 5 000 i kontanter vil koste omtrent mellom 3 og 5 kroner per dag i renter.

Video som forklarer fordeler med kredittkort

#5. Du kan få gratis forsikringer

Mange kredittkort gir deg gratis reiseforsikring dersom du betaler halvparten av transportkostnadene med kortet. Forsikringen gjelder også for familien din, eller andre medreisende, med visse begrensninger.

Noen kortselskap kan også inkludere egenandelforsikring for leiebil, tankfeilforsikring, ID-tyveriforsikring, forsikring mot tapt avgang, kjøpsforsikring, eller andre avtaler.

Tips: Se også test av beste kredittkort i Norge

#6. Du kan spare penger

De beste kredittkortene har alltid faste rabatter som gjør at du kan spare en del penger. Noen gir deg i tillegg såkalt cashback (også kalt kickback), det vil si en prosentandel av kortselskapets provisjon som de får av salgsstedet. Cashback-ordningene har alltid en månedlig og årlig beløpsgrense.

Grensen er ikke alltid høy, men sammen med rabatter og gratis forsikringer, er det en god del penger å spare.

Husk bare at det du sparer kan gå tapt ganske fort dersom du pådrar deg renter. Betal hele kreditten innen forfall, så slipper du alle kredittkostnadene.

#7. Du kan få bedre oversikt over økonomien

Et kredittkort kan gi deg en bedre oversikt over økonomien din.

For mange er det nyttig å holde ulike utgifter separate. For eksempel kan det være praktisk å ha kredittkort som kun brukes i jobbsammenheng. Da blir jobben enklere med reiseregninger og oppgjør fra arbeidsgiver.

Det kan også være greit å for eksempel konsekvent bruke kredittkortet på reise, slik at du har oversikt over hvor mye av feriebudsjettet du bruker etter hvert.

De fleste kortselskap tilbyr egne apper til smarttelefonen, eller nettbankløsninger, som lar deg holde styr på transaksjonene. Å motta SMS-varsel for hver transaksjon er også mulig, noe som vil øke sikkerheten din.

Du finner flere nyttige artikler om kredittkort og økonomi på bloggen vår.

#8. Kredittkort er akseptert overalt

Et kort som har VISA eller MasterCard som betalingsløsning, gir deg nesten ubegrensede muligheter. Antallet salgssteder som er tilknyttet disse systemene er på mange titalls millioner. Antallet minibanker dekker så godt som hele kloden. Faktisk er det vanskelig å finne noen som ikke aksepterer kredittkort som betalingsmiddel.

Oppsummering

  1. Kredittkort har mange fordeler. Kredittkort er anbefalt som betalingsmiddel både på netthandel og i utlandet, fordi du har flere rettigheter om du skulle bli utsatt for svindel.
  2. En annen fordel med kredittkort er at du slipper unna renter så lenge du betaler gjelden innen forfall. Den rentefrie perioden varer vanligvis i 45-50 dager.
  3. Med et kredittkort har du alltid penger tilgjengelig, og mange kredittkort har inkluderte forsikringer. Ved å benytte deg av bonuser og cashback som kommer med kredittkortet, kan du spare penger. 
  4. Kredittkort kan brukes stort sett overalt i hele verden.
Meny