Fordeler med kredittkort

Det er ingen hemmelighet at det både er praktisk og enkelt å bruke kredittkort. Det finnes mange fordeler med å velge kredittkortet foran debetkortet. Her får du en komplett guide til alle fordeler med kredittkort.

Fordelene med kredittkort

Noen kvier seg for å låne penger med kredittkort, kanskje fordi det snakkes mye om den høye effektive renten. Men mange har også forstått at kredittkort kan være en gunstig betalingsløsning, og bruker kredittkortet som betalingsmåte på de fleste transaksjoner.

Har du god kontroll på egen økonomi og betaler tilbake gjeld innen forfallsdato, kan kredittkortbruk føre til at du sparer penger.

Nedenfor finner du en komplett oversikt over alle fordeler med kredittkort.

#1. Den kanskje største fordelen er at du kan låne penger gratis

Kredittkort fungerer slik at du får en kredittramme med en bestemt sum. Mange tror kanskje at man må betale renter fra første stund, men slik er det altså ikke. De fleste kredittkort kommer med en rentefri betalingsutsettelse på 45-60 dager, avhengig av bankens vilkår.

Om du betaler tilbake gjelden i sin helhet før perioden med rentefritak er over, vil det ikke påløpe renter, og du låner derfor pengene gratis. Du står fritt til å velge mellom å betale inn flere små beløp eller hele beløpet på én gang. Det eneste kravet er at du må betjene hele beløpet før forfallsdato.

#2. Du får rabatter og cashback

De fleste kredittkort kommer med ulike fordeler, som rabatter og cashback, og dette er gjerne et trekkplaster som kredittkortutstederne bruker i markedsføringen for å få akkurat deg som kunde.

Disse fordelene kan variere avhengig av kredittkortet, men vanlige rabatter og cashback-tilbud inkluderer:

 • Rabatter på spesifikke kjøp, for eksempel mat, klær, reiser eller drivstoff.
 • Cashback på alle kjøp, vanligvis i form av en prosentandel av det totale beløpet som er brukt med kredittkortet.
 • Bonuspoeng som kan byttes inn for gavekort eller reiser.

Rabatter

Kredittkortene har avtaler med ulike butikker som gir rabatter. Ofte kan man få fra 15-30% i rabatt på ulike varer i de bestemte butikkene. Her er det altså penger å spare, blant annet på flyreiser, restaurantbesøk, hotellopphold, klær, sko og utstyr.

Eksempler på rabatter;

TF Bank Mastercard: Kredittkortet har fordelsprogrammet Dealpass. Her får du rabatter på 20-70 prosent i ni ulike kategorier, som blant annet restauranter, reiser, arrangementer og trafikkopplæring.

Re:member kredittkort: Med dette kredittkortet får du 20% rabatt i over 200 nettbutikker.

Kredittkort har ofte rabattordninger i ulike butikker. Mange kredittkort har også cashback, som betyr at du samler poeng for hvert kjøp. Undersøk hva som følger med ditt kredittkort.

Cashback

Noen kredittkort har cashback, også kalt kickback, på kjøp. Cashback fungerer slik at du får poeng som kan brukes til andre kjøp. I motsetning til rabattordningen kan cashback samles opp på alle kjøp, og ikke bare hos bestemte butikker. Dette avhenger av bankens vilkår.

Eksempler på cashback:

Bank Norwegian kredittkort: Her får du 0,5-10% på alt du kjøper. Poengene må brukes til å betale flybilletter hos Norwegian.

Resurs Gold kredittkort: Med dette kredittkortet får du 1 poeng per krone du kjøper for, uansett hva du kjøper.

#3. Du er beskyttet mot svindel

En annen fordel er at du i mange tilfeller er mer beskyttet mot svindel når du bruker kredittkortet.

 • Hvis noen stjeler kredittkortet eller kredittkortopplysningene dine og svindler deg for penger, vil du få tapet dekket av banken. Det vil du ikke få om det gjelder debetkortet ditt.
 • Hvis butikken du handler i trekker deg for mer penger enn varen kostet, vil banken dekke dette.
 • Mottar du ikke varen du har bestilt, vil du få tilbake pengene.
 • Dette gjelder også ved bruk i utlandet. Vi anbefaler deg derfor til å alltid bruke kredittkortet til betaling av varer og tjenester når du er på reise.
Vi anbefaler deg å bruke kredittkortet på reise, både når du skal betale for reisen og underveis. Slik er du bedre beskyttet mot svindel.

#4. Du får oversikt og kontroll

En fjerde fordel er at kredittkort kan gi oversikt og kontroll. På fakturaen og i nettbanken kan du enkelt holde oversikt over hva du bruker penger på.

I tillegg har mange kredittkorttilbydere nettbaserte plattformer eller apper som sporer alle kjøpene dine i sanntid. Dette gjør det enklere å se hvor pengene går og å holde seg til et budsjett.

En annen fordel er muligheten til å sette forbruksmål. Brukere kan ofte definere månedlige forbruksmål og få varsler hvis de er i ferd med å overskride budsjettet. Dette kan hjelpe med å hindre overforbruk og bidra til en sunn økonomisk vane.

Video som forklarer fordeler med kredittkort

#5. Du kan bruke pengene på det du vil

Mange lån kommer med forutsetning om at pengene må brukes til et bestemt formål. Slik er det for eksempel med boliglån og refinansieringslån.

Slik er det ikke med pengene du låner penger gjennom et kredittkort. Disse pengene kan du bruke på akkurat det du vil, uansett om du trenger en ny vaskemaskin eller vil kjøpe deg en større TV.

Det at pengene ikke er øremerket en en fordel for mange og gir frihet og fleksibilitet.

#6. Du kan dekke uforutsette kostnader

En sjette fordel er at kredittkort kan dekke uforutsette kostnader. Kanskje har vaskemaskinen blitt ødelagt, eller kanskje taket må skiftes etter en vannlekkasje? Med et kredittkort kan du enkelt betale for disse uforutsette kostnadene, selv om du ikke har penger på konto. Kreditten du har tilgjengelig kan sees på som en gratis buffer som er en fordel for dem som har en trang økonomi.

Har du en høy kredittramme, bør du være påpasselig med å betale tilbake gjelden før forfall. Den effektive renten på kredittkort er høy. Når renten begynner å løpe, kan små beløp raskt vokse seg store.

Tips: Se test av beste kredittkort i Norge ved å klikke her.

#7. Gratis forsikringer

Mange kredittkort har ulike forsikringer inkludert som er en stor fordel i form av sparte penger. Nedenfor finner du en oversikt over de vanligste forsikringene.

Fordel: Reiseforsikring

Gratis reiseforsikring er den vanligste inkluderte forsikringen som kommer med kredittkort. Ofte er det slik at om du bruker kredittkortet til å betale mer enn halvparten av reisen, vil du være dekket av denne forsikringen. Du kan bruke reiseforsikringen ved skader, ulykker, tap av verdier eller avbestillinger/endringer på reisen. Dette må sies å være en stor fordel da en reiseforsikring for en familie fort kan ende på et par tusenlapper per reise.

Vilkårene varierer, så vi anbefaler deg å undersøke hva din reiseforsikring inkluderer, og gjerne før du reiser. Det kan være at du trenger en separat reiseforsikring i tillegg for å få full dekning.

En fordel med kredittkort, er at de fleste kredittkort har inkluderte forsikringer. Det kan blant annet være forsikringer av typen reiseforsikring, avbestillingsforsikring og egenandelsforsikring for leiebil.

Fordel: Avbestillingsforsikring

Denne forsikringen gjør at du kan avbestille reiser uten å tape på det. Avbestillingsforsikringen kan dekke både deg og dem du eventuelt skulle ha reist med. Du må ha betalt deler av eller hele reisen med kredittkortet for at du skal kunne benytte deg av forsikringen.

Vær bevisst på at avbestillingsforsikringen ofte bare dekker opptil et gitt beløp.

Fordel: Egenandelsforsikring

Noen kredittkort har også egenandelsforsikring ved leie av bil. Denne forsikringen dekker eventuelle skader som skulle oppstå på bilen i leieperioden. Har du skadet bilen, må du normalt betale en egenandel. Med et kredittkort med egenandelsforsikring, slipper du å betale egenandelen. Dette er en stor fordel for dem som leier bil ofte ettersom også denne typen forsikring kan være veldig dyr, så her er det mye å spare.

Eksempler på forsikringer på kredittkort:

DNB Mastercard: Reiseforsikringen som følger med DNBs mastercard dekker tap, skader og kostnader knyttet til forsinkelser og avbestillinger, så lenge minst halvparten av reisen er betalt med kredittkortet.

Sparebank1 Mastercard: Egenandelsforsikringen dekker opptil 10 000 kroner og gjelder ved leie av bil både i Norge og i utlandet.

TF Bank Mastercard: Egenandelsforsikringen hos TF Bank dekker egenandelen ved kaskoskade og tyveri, opptil 10 000 kroner. Her kreves det at minst 50 prosent av kostnaden er betalt med kredittkortet.

yA kredittkort: Avbestillingsforsikringen gjelder hvis du har betalt minst 50 prosent av reisen med kredittkortet.

#7. Kjøpsbeskyttelse

Kjøpsbeskyttelse er annen fordel som kredittkort tilbyr, og den gir kortholdere en form for forsikring for kjøp gjort med kredittkortet. Kjøpsbeskyttelse kan variere avhengig av kredittkortet og selskapet som utsteder det, men vanligvis inkluderer det de følgende elementene:

 1. Dekning for tap eller skade: Kjøpsbeskyttelse kan dekke kostnaden for å erstatte eller reparere varer som er kjøpt med kredittkortet og som blir stjålet, skadet eller ødelagt innenfor en bestemt tidsramme etter kjøpet.
 2. Prisbeskyttelse: Noen kredittkort tilbyr prisbeskyttelse, som gir kortholdere muligheten til å få tilbake mellomlegget hvis de finner samme vare til en lavere pris et annet sted innen en bestemt tidsramme etter kjøpet.
 3. Returneringsbeskyttelse: Dette kan tillate kortholdere å returnere en vare for refusjon, selv om butikken ikke tilbyr retur, innenfor en bestemt tidsramme etter kjøpet.

Det er viktig å være klar over at det vanligvis finnes visse begrensninger og betingelser for kjøpsbeskyttelse, for eksempel en øvre grense for erstatning, spesifikke typer varer som er utelukket, og krav om å rapportere tap eller skade innen en viss tidsramme.

#8. Du kan utsette betalingen

Den rentefrie perioden på kredittkort er ofte på 30-50 dager. Dette varierer. Siden du ikke trenger å betale renter før forfallsdatoen, betyr det at du i praksis får låne penger gratis av banken.

De fleste kredittkortutstedere krever at kundene betaler et minstebeløp ved forfallsdato. Det betyr at du kan la være å betale gjelden i sin helhet, og slik kan du utsette betalingen.

Hos mange banker er det også et alternativ å søke om en betalingsfri periode. Dette innvilges som regel i en periode på en måned etter forfall.

Oppsummering

 1. Med et kredittkort kan du bruke pengene på akkurat det du vil. Dette gir deg fleksibilitet til å håndtere uforutsette utgifter og andre kostnader. Det er enkelt å holde oversikt over hvor mye kreditt du har brukt. Dette kan du gjøre via bankens nettsider, app eller på fakturaen.
 2. Du er mer beskyttet mot svindel når du velger å bruke kredittkortet. Blir kredittkortet ditt misbrukt, er banken pliktig til å betale disse pengene tilbake til deg. Dette gjør det ekstra sikkert å bruke kredittkort, også i utlandet.
 3. På kredittkortet får man en gitt kredittramme; en gitt sum som du kan låne av banken. Betaler du tilbake pengene du har brukt før forfallsdatoen, vil det ikke påløpe renter. Det vil si at du kan låne penger gratis. En slik rentefri periode varer gjerne fra 30-50 dager.
 4. De fleste kredittkort har ulike rabatter og cashbacks, samt inkluderte forsikringer. Mange kan spare penger på å velge et kredittkort med rabatter i butikker man handler mye hos.
Meny