Det kan være smart å søke om kredittkort hos flere tilbydere

Det finnes en rekke kredittkort på markedet i Norge. Hvis du skal skaffe deg et kredittkort bør du søke hos mange tilbydere samtidig, for å være sikker på at du får det kortet som er best for deg. Her forklarer vi deg hvorfor – og hvordan.

Økt bruk av kredittkort

I de siste årene har både antall kredittkort som tilbys, og bruken av kredittkort, økt kraftig i Norge. Det henger sammen med mange forhold, blant annet:

  • Bedre kredittvurdering av kunder
  • Øke kjøpekraft blant norske forbrukere
  • Økt handel på internett

Den økte bruken av kredittkort bidro også en tid til at forbruksgjelden vokste kraftig i Norge. Det bidro i neste omgang til at Gjeldsregisteret ble opprettet. I den siste tiden har vi imidlertid sett en nedgang i forbruksgjelden. Trenden nå er at nordmenn flest er flinke til å betale kredittkortgjelden sin, noe tall fra Gjeldsregisteret viser.

Smart bruk av kredittkort

Når man anskaffer seg kredittkort er det viktig å være bevisst på å bruke det på en smart måte.

Hvis man velger et kort som ikke har etableringsgebyr eller årsavgift, og hvis man betaler kredittkortregningen innen fristen, så er bruken tilnærmet gratis. Da får du penger tilgjengelig når det trengs i tillegg til ulike rabatter, bonusordninger og forsikringer.

Men det smarteste er å finne det kredittkortet som passer deg. Det vil si det som har tilbud innen de områdene som interesserer deg, og som har lavest rente dersom du engang trenger å bruke litt tid på å betale regningen.

Ulik vurdering av kundene

Søk hos flere tilbydere for å øke dine sjanser for et innvilget kredittkort.

Kredittkortselskapene vurderer søknadene fra potensielle kunder individuelt. Samtidig gjør hvert enkelt kredittkortselskap også litt ulike vurderinger, fordi de kan ha ulike kriterier i bunn.

For eksempel kan det hende at et selskap har opplevd at mange yngre kunder har misligholdt sin kredittkortgjeld. Det kan føre til at de setter renten høyere for de yngste kundene, eller rett og slett avslår søknader fra en bestemt aldersgruppe.

Samtidig kan det være et annet selskap som vurderer det slik at de er økonomisk sterke nok til å tåle utfordringen med inndrivelse av den gjelden som blir misligholdt i denne aldersgruppen. De ønsker derfor å tilby kredittkort til denne aldersgruppen, selv om renten kan bli satt høyere enn for eldre kundegrupper.

Dette fører til at en kunde kan oppleve avslag hos et foretak, men få innvilget kredittkort hos et annet. Samtidig vil den individuelle vurderingen også føre til at man kan bli tilbudt ulik rente fra ulike foretak.

Dette er hovedårsakene til at man bør søke om kredittkort flere ulike steder, og sammenligne tilbudene man får.

Gi deg selv best mulig utgangspunkt

Alle kredittkortutstedere vil sjekke kreditthistorikken din før de eventuelt gir deg et rentetilbud. Du kan også selv sjekke kredittscoren din, for eksempel hos Bisnode.

Dersom du ser at du har litt lav kredittscore bør du vurdere om du kan bedre den før du søker om kredittkort. På sikt vil det kunne lønne seg, ved mulig lavere rente.

Hvis du har lav kredittscore på grunn av flere usikrede gjeldsposter bør du forsøke å innfri i alle fall noe av den gjelden før du søker om kredittkort.

Dersom du har betalingsanmerkning kan det være svært vanskelig å få innvilget kredittkort. Da bør du ta tak i den saken og rydde opp i den. Ta kontakt med kreditor, og be om å sette opp en betalingsavtale du kan klare, men som er så rask som mulig. Du kan også vurdere muligheten for en ekstrajobb i en periode, for å bedre inntekten.

Følg med på rentene

Kredittkortbruken er gratis så lenge du betaler regningen i tide. Du har en rentefri betalingsutsettelse fram til neste regning forfaller.

Når regningen forfaller begynner det imidlertid å løpe renter på det utestående gjeldsbeløpet.

Du må betale et minstebeløp, men det er en liten del av hele regningen. Dersom du velger å kun betale det minstebeløpet regnes det relativt høye renter på kredittkortgjeld.

Da er det viktig at du har valgt det kortet som har lavest rente.

Selv om du i utgangspunktet har tenkt at du alltid vil betale regningen din i tide, så vil det kunne komme tider da det kan være vanskelig å betale hele beløpet. Derfor der dette lurt å ta hensyn til først som sist.

Hvis du søker om kredittkort hos mange tilbydere vil du raskt og enkelt kunne sammenligne renten de tilbyr, og dermed kunne velge det beste.

Husk at det er kostnadsfritt og uforpliktende å søke om kredittkort.

Bruk anbudssider for å finne kredittkort

Det er altså mange gode grunner til å søke kredittkort hos flere tilbydere. Den eneste ulempen måtte være at det tar litt mer tid når å fylle inn mange søknader.

Imidlertid trenger heller ikke det å være et problem. Det finnes flere anbudssider hvor du kan få hjelp til å gjøre den jobben. Også disse sidene er gratis og uforpliktende å benytte.

På en anbudsside fyller du ut en søknad. Så blir den sendt til samarbeidspartnerne til anbudssiden. Deretter vil du i løpet av kort tid motta tilbakemelding fra alle, og kan i ro og mak velge det som passer best for deg.

Ulike fordeler med ulike kort

Til sist er det lurt å vurdere også de andre fordelene med de ulike kredittkortene. Dersom to kredittkort har om lag lik rente, og du er usikker på hvilket du skal velge, kan du se på fordelsprogrammene de har.

De fleste kredittkort tilbyr ulike forsikringsordninger, særlig reiseforsikring og kjøpsforsikring. Det bør du derfor se at de er med i avtalen. I tillegg har kortene ofte ulike rabattordninger på varer og tjenester innen ulike segmenter.

Noen har fokus på reise, mens andre har tilbud innen bil og drivstoff, mens andre igjen har avtaler med rabatter innen sport og friluftsliv. Så der kan du vurdere hva som ser ut til å passe best for deg.

Imidlertid bør du holde hovedfokuset på rentenivået. Siden renten generelt er relativt høy på kredittkortgjeld, vil det være der du kan komme til å merke forskjellen på lommeboka di over tid.

Oppsummering

  1. Å søke om kredittkort hos flere tilbydere har mange fordeler. Noen kredittkort er helt uten gebyrer, og det vil variere hvilke fordeler som medfølger kortet.
  2. Rentevilkårene vil også variere. Dette vil være avhengig av hvordan du kommer ut av kredittvurderingen. Har du mye gjeld, bør du betale ned noe av denne for å forbedre kredittscoren.
  3. Du kan få avslag på én søknad, men likevel få innvilget søknad hos en annen tilbyder. Hvilke faktorer de legger til grunn for vurderingen, varierer.
  4. Bruk gjerne en gratis anbudsside for å lettere navigere i markedet. Vi råder deg til å undersøke og sammenligne flere kredittkort. Slik kan du finne det beste kortet for deg.
Meny