Visste du dette om renter på kredittkortgjeld?

Nå skal det handle om et tema du fint kan unngå å måtte bry deg om: Renter på kredittkortgjeld. Når vi sier unngå å bry deg om, er det fordi du har gode muligheter til å unnslippe dem.

De fleste kredittkortene gir deg nemlig rentefrihet på nesten all bruk av kortet. Det er ikke uvanlig at rentefriheten varer i inntil 50 dager. Klarer du å betale alt du har utestående på kortet i løpet av denne perioden, slipper du unna kredittkortrentene. Og det er gode grunner til at du bør anstrenge deg for å få til dette. Mer om det senere.

Klarer du ikke å unngå rentene, er det lurt å vite hva slags «beist» du står overfor. Vi begynner med å forklare to begreper som mange forveksler: Nominelle renter og effektive renter.

Nominell og effektiv rente

Når du skal skaffe deg informasjon om kredittkort, og hvilke renter som gjelder, kan du komme til å se to rentebegreper: nominell rente og effektiv rente. Hvorfor er det slik? Og hva er forskjellen?

Rentene du må betale på kredittkortgjeld er satt sammen av flere kostnader. Først har du den rene renten. Eller renten alene, om du vil. Det er dette som kalles den nominelle renten.

Den oppgitte nominelle renten gjelder som regel for ett år. La oss si at et kredittkort har en nominell rente på 22,18 %. Har du sammenhengende kredittkortgjeld i mer enn ett år, legges det på en ren rentekostnad tilsvarende (ja, nettopp) 22,18 prosent per år.

I og med at kredittkortregninger dukker opp én gang hver måned, deles den nominelle rente på 12.

I tillegg dukker det opp andre utgifter. For eksempel årsavgifter. Eller fakturagebyr og gebyr for uttak av kontanter i minibank. Disse utgiftene legges oppå den nominelle renten. Ut av dette kommer den effektive renten. Denne blir også oppgitt per år.

Den effektive renten er altså summen av den rene renten (den nominelle) pluss gebyrer og andre utgifter. Og det er denne renten som bestemmer hva du skal betale tilbake til kredittkortselskapet.

Effektiv rente på kredittkort

Ta kontakt med kredittkortselskapet med rentespørsmål.

På forbrukslån kan det være store forskjeller mellom de nominelle og effektive rentene. På kredittkortgjeld er ikke renteforskjellene like store. Årsaken er antallet gebyrer.

Typiske forbrukslån belaster deg med et etableringsgebyr og termingebyrer. Disse plusses på den nominelle renten.

Når du skaffer deg et kredittkort, slipper du å betale etableringsgebyr (det finnes riktignok noen få kort som krever at du betaler en årsavgift). Du trenger heller ikke å tenke på termingebyrer. Og velger du å motta kredittkortregningen som efaktura, unngår du som regel fakturagebyr også.

Dermed står kredittkorteiere tilbake med svært få utgifter, utover selve renten, på gjelden de måtte ha. Dette gjør at spranget fra den nominelle renten til den effektive ikke er like stort som med andre typer lån.

Rentene er høye

Renter på kredittkortgjeld kan være skyhøye. Det er ikke uvanlig å se effektive renter rundt 30 prosent. De rene renteutgiftene på 200.000,- i kortgjeld er høyere enn hva de er med et normalt boliglån på 2 millioner kroner. Derfor er det så smart å unngå dem.

Og det er her du finner en av de største fordelene med kredittkort. Alt ligger nemlig til rette for at du slipper unna rentene. De rentefrie dagene, ofte mellom 45 og 50 dager, gir deg godt tid til å betale tilbake alt du har utestående.

Nordmenns kortbruk har fått mye negativ oppmerksomhet i det siste. Hadde de fleste fulgt et par enkle regler, hadde det ikke behøvd å være slik:

  1. Ikke bruk mer penger fra kortet enn hva du kan betale tilbake ved neste forfall.
  2. Betal tilbake alt du skylder hver eneste gang det dukker opp en ny kredittkortregning.

Blant landets beste renter

Ser du for deg at du kan komme til å pådra deg kredittkortgjeld? Det kan skje den beste. Plutselig har du et større pengebehov som hverken sparing eller lønnskontoen kan hjelpe deg med. I slike situasjoner er et kredittkort ofte veien ut av knipen. Da gjør du lurt i å velge et kort som har en så lav rente som mulig.

Visakortet Santander Red gjør det svært godt i våre tester. Den nominelle renten er helt nede i 14,63 % når dette skrives. Er du en fornuftig kortbruker, behøver den effektive renten ikke å bli veldig mye høyere enn dette. Og skulle ikke dette være kortet for deg, finner du flere kort, med gunstige renter, på forsiden.

Meny