Smart bruk av kredittkort i utlandet

Når du planlegger å bruke kredittkortet på reise i utlandet, er det flere viktige ting du bør vurdere for å sikre en trygg opplevelse. Her får du ni tips til smart bruk av kredittkort i utlandet.

#1.Sjekk opp forsikringsvilkårene til kredittkortet ditt

Mange kredittkort har inkluderte forsikringer, uten ekstra kostnad. Før du reiser bør du sjekke opp vilkårene for forsikring på ditt kredittkort, slik at du vet hva du kan regne med å få dekket om uhell, sykdom eller tyveri skal oppstå.

De aller fleste tilbyr reiseforsikringer med ulik dekningsgrad. Opplever du at de inkluderte forsikringene ikke har bred nok dekningsgrad, bør du vurdere å gå til anskaffelse av separate forsikringer i tillegg. Reiseforsikringer koster alt fra 1000-3000 kroner i året, avhengig av leverandør og vilkår.

Tips: Les mer om reiseforsikring på kredittkort her: kredittkortinfo.no/reiseforsikring-kredittkort/

Dette er vanlige vilkår for reiseforsikring i kredittkort

  • De fleste kortutstedere har et krav om at minst 50% av reisen må betales med kredittkortet, for at reiseforsikringen skal være gyldig.
  • Mange kortutstedere krever at reisen starter og/eller slutter i Norden.
  • Mange krever at den som er dekket av reiseforsikringen, er norsk statsborger.
  • Ofte dekkes også familiemedlemmer, men noen kort har kun dekning av kortets eier.
  • Summen du kan få i erstatning, er ofte lavere enn ved separate reiseforsikringer.
  • Egenandel for å få dekning er vanlig, og denne ligger ofte rundt 1000 kroner.
  • Skal du reise kun med reiseforsikring gjennom kredittkortet er det viktig at du passer på å bruke kredittkortet som betalingsmåte, både for betaling av drivstoff, reiser med kollektivtrafikk og hotellovernattinger. Men merk deg at reiseforsikringen bare gjelder om minst 50% av utgiftene betales med kredittkortet.

Dette bør du sjekke opp om reiseforsikringen før du reiser

  • Før du reiser på tur med kredittkort, bør du undersøke om kortet ditt har reiseforsikring inkludert, og hva og hvem denne forsikringen vil dekke.

    Er reiseforsikringen inkludert i kortet, eller må du betale for den?

  • Hva dekkes hvis du opplever tapt bagasje og/eller verdisaker?
  • Hva dekkes hvis du blir frastjålet bagasje og/eller verdisaker?
  • Hva dekkes ved sykdom/behandlinger hos lege/sykehus?
    Hvem dekkes av reiseforsikringen? Vil ditt reisefølge være dekket av din reiseforsikring?
  • Foreligger det vilkår for hvor mye av reisen som må betales med kredittkortet?
  • Hvor langt må du reise for at reiseforsikringen skal være gyldig? Er det regler for hvor du kan reise?
  • Hvor lang varighet må reisen ha for at reiseforsikringen skal være gyldig?
  • Hvor stor erstatningssum kan du få, foreligger det en maksgrense?
  • Hvor stor er egenandelen du må betale for å få erstatning?

Eksempler på vilkår for reiseforsikringer i kredittkort

Bank NorwegianMorrow Bank MastercardNordea Gold Mastercard
Disse dekkes: Barn opptil 21 år.Kortholder og familie, eller inntil tre personer i reisefølget. Personer over 75 år dekkes ikke.Kortholder og familie, eller inntil tre personer i reisefølget.
Dette dekkes:Sykdom, ulykker, avbestillinger, hjemtransport eller andre hendelserSykdom, forsinkelser, avbestillinger, hjemtransport, reisegods eller andre hendelserUlykker, reisegods, forsinkelser, avbestillinger, medisinske utgifter bl.a..
Dette får du:Opptil 50 000 kroner ved avbestilling av reise, erstatning av tapt bagasjeOpptil 50 000 kroner ved avbestilling av reise, erstatning av tapt bagasjeOpptil 50 000 kroner ved avbestilling av reise, erstatning av tapt bagasje
Vilkår:Gjelder på reiser som er kortere enn 90 dager. Minst 50% av transportutgiftene må betales med kredittkortet. Reisen må starte og slutte i Norden.Gjelder på reiser som er kortere enn 35 dager. Minst 50% av transportutgiftene må betales med kredittkortet. Reisen må starte og slutte i Norden, og kortholder må være folkeregistrert i Norge.Gjelder på reiser som er kortere enn 90 dager. Minst 50% av transportutgiftene må betales med kredittkortet. Reisen må starte i Norden, og kortholder må være folkeregistrert i Norge.
Pris:Inkludert i kredittkortet.Inkludert i kredittkortet.Inkludert i kredittkortet.

Dette er egenandelsforsikring for leiebil

Noen kredittkort har også egenandelsforsikring for leiebil inkludert. En slik forsikring innebærer at egenandelen ved skade på leiebilen dekkes av kredittkortselskapet. Denne egenandelen kan være på mange tusen kroner. Noen ganger må du betale en andel selv.

En del banker tilbyr denne forsikringen til alle sine kredittkortkunder, mens andre tar en årsavgift for å tegne et slikt abonnement.

Lesetips: Les mer om leiebil og kredittkort her.

#2: Betal i lokal valuta

Det vil alltid være mer lønnsomt å betale i lokal valuta enn egen valuta når du er på reise i et annet land. Hvis du velger å betale i egen valuta, vil bedriften ta utgangspunkt i sin egen valutakurs. Denne er ofte kostbar.Vi anbefaler deg derfor å alltid betale i lokal valuta. Da må du kun betale et valutapåslag.

Valutapåslaget er et gebyr som ilegges deg ved bruk i utlandet, både i butikker og ved uttak i minibanker. Påslaget kan beskrives som bankens garanti for å slippe å legge ut for eventuelle valutaendringer underveis i transaksjonen. For det kan ta tid fra transaksjonen registreres  til pengene trekkes. På denne tiden kan valutakursene endres.

Du vil spare penger på å velge lokal valuta når du betaler med kredittkort i utlandet. Da slipper du at bedriften ilegger deg sine egne valutakurser. Disse er ofte dyrere enn valutapåslaget.

#3. Ha med deg et ekstra kort på reisen

På reise vil det alltid være smart å ha med et ekstra kredittkort, i tilfelle du skulle miste eller bli frastjålet kortet ditt. Du har flere alternativer når det gjelder et ekstra kort.

Du kan sjekke med banken din om de tilbyr tilleggskort. Dette er et kort som bruker den samme kreditten som hovedkortet ditt. Med et slikt kort vil du ha et i bakhånd.

Husk å legge kortene på ulike steder, slik at du alltid har ett kort tilgjengelig om det andre skal forsvinne.

Du kan få tilleggskort gratis med mange kredittkort, som for eksempel kredittkort fra Re:member og Ikano Visa.

Noen leverandører tilbyr også såkalte virtuelle kredittkort. Dette kan være rene kopier av kredittkortet ditt, som kun er tilgjengelige via utsteders app eller nettsider. Skal du handle via nett, kan det være et alternativ å ha et slikt kort i bakhånd.

#4. Sørg for at du varsles når kortet brukes

Hold regelmessig oversikt over kortets transaksjoner. Dette bør du gjøre om du har ett eller flere kredittkort med deg på reisen. Er dere flere som bruker av samme kreditt, med et hovedkort og et tilleggskort, må du sørge for at du har kontroll på pengene som brukes.

Oversikt kan du holde ved å opprette et varsel ved bruk av kredittkortet. Du kan selv bestemme når du får varsel, om det for eksempel skal varsles over et visst beløp. Varsel vil sendes deg via SMS. Et slikt varsel gjør det lettere å oppdage eventuell uautorisert bruk.

Sørg for at du varsles ved transaksjoner. Slik kan du lettere holde deg oppdatert om flere i familien bruker kortet, og du kan raskere reagere ved eventuelt misbruk av kortet. Varsel kan opprettes hos leverandøren.

#5. Undersøk om kortet ditt tillates i landet du reiser til

De aller fleste land aksepterer kredittkort fra Visa og Mastercard, men det finnes unntak.

Eier du et American Express-kort, kan det foreligge flere begrensninger for hvor det kan brukes.

Før du reiser bør dette undersøkes, slik at du slipper å stå uten betalingsmuligheter når du ankommer reisedestinasjonen. Ser du at ditt kort ikke kan brukes i den grad du ønsker, bør du vurdere å skaffe deg et kort til.

#6. Sjekk gebyrer for bruk i utlandet

En del kredittkort har andre gebyrer i utlandet enn for bruk i Norge. Dette er ofte gebyrer for uttak i minibank. Gebyret er ofte en prosentandel av beløpet du tar ut, og andre ganger kan det være en fastsatt sum.

For eksempel må du betale 40 kroner og 1% av summen du tar ut med DNB Mastercard.

#7. Ha viktige nummer tilgjengelig

Selv om de fleste kredittkort kan brukes i de fleste virksomheter over hele verden, finnes det unntak. Dette bør du undersøke før du reiser.

Hvis du mister eller blir frastjålet kredittkortet, må du kontakte utsteder umiddelbart for å få sperret kortet, slik at det ikke misbrukes.

Undersøk informasjonen du trenger på bankens nettsider, og legg inn nummeret for sperring og til kundeservice på telefonen din. Du kan også sperre kortet ved å logge inn på «min side» eller tilsvarende.

#8. Ta forholdsregler for å sikre deg mot svindel

Det er flere forholdsregler du kan ta, for å være bedre sikret mot svindel når du er på reise. Her er en liten huskeliste:

  • Sørg for å ha kontroll på hvor kredittkortet er til enhver tid.
  • Ikke la andre få tilgang til kredittkortopplysningene, som for eksempel i butikker eller i restauranter.
  • Be om kvitteringer, og sammenlign disse med beløpet som er trukket fra kredittkortet.
  • Legg til kortet i betalingsappen du bruker, som for eksempel Google Pay eller Apple Pay. Da slipper du å ta frem kortet for betaling.
  • Unngå å bruke minibanker i avsidesliggende strøk, og særlig etter mørkets frembrudd. Bruk minibanker du vet er autoriserte og pålitelige.
  • Det kan også være smart å informere kredittkortselskapet om reiseplanene dine. Da kan de lettere avdekke uvanlige transaksjoner fra kortet ditt underveis i reisen.

#9. Sørg for at kortet er gyldig under hele reisen

Å oppdage at kortet utløper mens man er på ferie, er en kjedelig oppdagelse. For å unngå at kortet utgår underveis i ferien, bør du sjekke opp i utløpsdatoen en god stund før du reiser. Slik kan du ha god tid på deg til å bestille og motta et nytt kort.

Du kan finne utløpsdatoen på fremsiden av kortet. Hvis kortet utgår før avreisedato, vil du få et nytt kort tilsendt automatisk. Du trenger kun å bestille hvis datoen er i ferien.

Sjekk utløpsdatoen på kredittkortet før du reiser, slik at du vet at kortet vil fungere under hele ferien. Utløpsdatoen står på fremsiden av kortet. Det kan også være smart å ha med et ekstra kort.

Oppsummering

  1. Det er flere ting du bør tenke på når du bruker kredittkortet i utlandet, både før du reiser og underveis på reisen. Sjekk gjerne opp hvilke gebyrer du må betale, og hvilke forsikringer som er inkludert i kredittkortet ditt.
  2. Mange kredittkort har reiseforsikring. Et vanlig krav for at reiseforsikringen skal gjelde, er at minst halvparten av reisekostnadene må være betalt med kredittkortet. Dekningen kan variere, så vi anbefaler deg å undersøke hvem og hva som kan dekkes med akkurat din forsikring.
  3. I utlandet vil det alltid være mest lønnsomt å betale i lokal valuta. Da betaler du et valutapåslag på omtrent 1,75-2,25% av kjøpesummen, men samtidig slipper du å betale bedriftens egne valutakurser, som kan være betydelig høyere.
  4. Du bør alltid ha med et ekstra kredittkort på reise. Opprett varslinger for å holde oversikt over transaksjoner. Sørg for å ha telefonnummer for sperring av kortet lett tilgjengelig ved tap eller stjålet kredittkort.
Meny